De-a lungul anilor, kiosk-urile cu autoservire au menținut un record puternic în privința siguranței publice, însă liderii industriei recunosc că trebuie să acorde o atenție deosebită igienizării, deoarece kiosk-urile continuă să se răspândească într-un ritm rapid.

Un sondaj recent sponsorizat de Kastus, un furnizor irlandez de folii microbiene pentru ecrane tactile de kiosk, a dezvăluit îngrijorarea consumatorilor din Marea Britanie în privința potențialei contaminări. Cu toate că sondajul nu a întrebat și care sunt factorii care stârnesc îngrijorarea, un raport britanic despre contaminarea kiosk-urilor tip restaurant, realizat anul trecut, a atras atenția mass-media. Un ziar britanic a anunțat în noiembrie că au fost descoperite bacterii pe ecranele tactile ale kiosk-urilor din locațiile McDonald’s din jurul Londrei și Birmingham. 

Experții în domeniul sănătății sunt de acord că riscul contaminării cu bacterii de la ecranele tactile ale kiosk-urilor este gestionabil, iar mulți observatori consideră că mass media s-a alarmat prea tare, deoarece ecranele tactile eșantionate de studiu nu au cauzat boli.

Cu toate acestea, peste 70% dintre respondenți din Regatul Unit sunt îngrijorați când vine vorba să utilizeze ecranele tactile publice. ATM-urile bancare stârnesc cea mai mare îngrijorare în rândul respondenților, 72% dintre respondenți considerând ATM-urile drept cele mai riscante. Ecranele de check-in la spital se clasează imediat sub ATM-uri, cu 70%, urmate de ecranele de comandă ale lanțurilor de fast food și kiosk-urile de autoservire din supermarket, ambele cu 58% și kiosk-urile de check-in din aeroport și hotel, ambele cu 40%. 

Sondajul online a informat consumatorii că 80% din infecțiile bacteriene provin din ceea ce oamenii au atins, apoi le-a cerut să indice care dintre situațiile de autoservire menționate mai sus îi îngrijorează cel mai mult. Trend-Monitor, o firmă de analiză a tendințelor, a efectuat sondajul care a analizat, în iunie 2019 peste 1.000 de consumatori britanici într-un eșantion reprezentativ la nivel național, bazat pe vârstă și sex. 

“Ecranele tactile și smartphone-urile sunt suprafața ideală care să favorizeze răspândirea bacteriilor din cauza căldurii emanate, adăpostind tot felul de germeni care se pot înmulți cu ușurință în aceste condiții”, a declarat John Browne, fondator și CEO al Kastus, într-un comunicat de presă care a anunțat rezultatele sondajului.

“Este un canal perfect; bacteriile se pot răspândi foarte ușor pe aceste ecrane, apoi pot fi transmise de la un ecran la altul”, a spus Browne. El a afirmat că pe ecranul kiosk-ului există mai multe bacterii decât pe un vas de toaletă și că există riscul pentru consumatori să fie expuși la germeni infecțioși. Browne a mai atras atenția asupra riscului în privința reputației cu care se confruntă companiile care introduc kiosk-uri. El a spus că asistența medicală este sectorul cu cel mai mare risc de contaminare din cauza kiosk-urilor de check-in spital, urmat de sectoarele alimentare, de transporturi și cele publice. 

Browne a criticat în special sectorul asistenței medicale pentru că nu a luat mai multe măsuri de igienizare a ecranului tactil. Multe spitale folosesc ceea ce Browne numea „metode de curățare de modă veche”, unde, la fiecare câteva zile, cineva freacă o cârpă umedă pe ecranul tactil, ceea ce nu rezolvă problema.

El a mai spus că agențiile de reglementare trebuie să impună cerințe de igienizare și că organismele nonguvernamentale trebuie, de asemenea, să abordeze problema folosirii noilor tehnologii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*