Asociația Europeană a Automatelor (EVA) este o organizație non-profit, înființată în Bruxelles în anul 1994.
EVA reprezintă interesele întregii industrii de vending vizavi de Instituțiile Europene și de alte autorități și organisme reprezentative.
Potrivit EVA, mașinile automate pentru comerț sunt definite ca:
“Orice dispozitiv folosit pentru auto-servire în vânzări sau în aprovizionarea de bunuri și/sau servicii care funcționează prin introducerea unei monede, a unei bancnote, dispozitiv token, cip sau a oricărui card/cheie ori prin altă comandă. Acesta nu include mașinile pentru entertainment sau gambling.
STRUCTURA
Adunarea Generală, în cadrul căreia se regăsesc reprezentanți ai Asociațiilor Naționale și membri direcți, este convocată anual pentru a trasa principiile de bază ale asociației. Se alege Comitetul Executiv (din care fac parte maximum 11 membri), care sunt personalități bine cunoscute din diferite segmente ale industriei de vending. Comitetul Executiv ia deciziile referitoare la agenda politică și programul tehnic, hotărând de asemenea asupra documentelor ce servesc ca bază pentru acțiunile de lobby.
Directorul General, în prezent D-na Catherine Piana, implementează politicile definite de Comitetul Executiv, răspunde de activitățile cotidiene, de managementul biroului și a personalului de la Bruxelles, de relațiile cu UE, de relațiile cu presa și de reprezentarea generală a asociației și a membrilor acesteia.
Membrii EVA sunt specialiști ai industriei de vending
Din componența EVA fac parte companii și Asociații Naționale. Companiile au dimensiuni europene și sunt lideri pe fiecare segment (mașini, sisteme de plată, mâncare & băutură, căni, manipulanți).
Componența EVA este la fel de diversificată ca și industria în sine și include atât Asociațiile Naționale, cât și membri corporate.
Asociațiile Naționale
Asociațiile Naționale, la fel ca EVA, sunt alcătuite din manipulanți, producători de ingrediente, furnizori de căni, producători de mașini și achizitori de sisteme de plată. Asociațiile Naționale raportează către EVA situația lor la nivel național, precum și problemele pe care le întâmpină. În prezent există 21 de Asociații Naționale în cadrul EVA, reprezentând 21 de țări. Acestea formează o rețea internațională de experți în vending. Deși au dimensiuni variate, Asociațiile Naționale împărtășesc obiectivul comun de a servi și a promova industria vending în fața autorităților naționale și a UE.
Membri corporate
EVA are 68 de companii membre, care acoperă diferite aspecte din zona de vending:
– mașini (blaturi pentru masă, standuri, cafetiere, căni și sticle, snacks-uri, înghețată, gustări calde, etc.)
pahare (din hârtie sau plastic)
ingrediente( lapte, cafea, ceai, ciocolată, băuturi ușoare, gustări, etc.)
filtre de apă
mecanisme pe bază de monede
validatoare de bancnote
sisteme care nu funcționează cu bani (pe bază de carduri, chei sau fără vreun contact fizic)
sisteme de securitate
etc.
Conform regulamentului EVA, membri EVA se împart în trei categorii:
Membri totali: asociațiile naționale de vending din orice țară europeană, fie că sunt membri ai UE sau nu.
Membri direcți: afaceri care activează în domeniul vending, în orice categorie amintită mai sus
Membri suport: afaceri sau organizații care nu corespund niciunei definiții dintre cele două, dar care au anumite obiective comune cu EVA.
Dacă sunteți interesat să vă alăturați EVA, accesați vă rog secțiunea « Join EVA » de pe pagina de web www.vending-europe.eu sau contactați direct EVA.
În cazul în care intenționați să achiziționați o mașină vending, un sistem de plată, un filtru de apă, dacă doriți informații despre un produs sau pur și simplu vreți să contactați un operator, apelați vă rog EVA printr-o descriere a preocupărilor dumneavoastră EVA va direcționa solicitarea dumneavoastră direct către membri săi.
Comitetul Executiv
Arnaud van Amerongen (Aequator AG)
Președinte
Reprezentant al producătorilor de mașini
Paul Theobald (MEI)
Reprezentant al sistemelor de plată
Ute Bremm (Huhtamaki)
Reprezentant Huthamaki
Hubert Boyer (DAREA)
Vice-Președinte,
Reprezentant NAVSA
Luca Adriani (Fas),
Reprezentant Confida
Brian Tustain (AVA)
Reprezentant AVA
Michael Maurer (Maurer)
Trezorier
Reprezentant al producătorilor din Europa de Nord
Hugh Hose (Nestlé)
Reprezentant al furnizorilor de ingrediente
Jan-Marck Vrijlandt (Selecta)
Reprezentant al producătorilor internaționali
Fioravante Allegrino (Sodega)
Reprezentant al producătorilor din Europa de Sud
Michal Piotrowiak (Mastercup)
Reprezentant al producătorilor din Europa de Est
Catherine Piana
Director General
EVA este organismul de lobby pentru vending din Europa
EVA reprezintă interesele întregii industrii de vending față de instituțiile europene. Activitățile sale de lobby au la bază mandatul și misiunea sa declarată.
EVA este o asociație internațională guvernată de legislația belgiană, ce a fost înființată în 1994 și care are drept scop “promovarea intereselor industriei europene de vending fața de orice ar putea exercita o influență asupra acesteia, prin optimizarea afacerii și a mediului administrativ-legislativ în care aceasta își desfășoară activitatea.”
Prin urmare EVA face lobby pe langa Instituțiile Europene, pe langa alte organisme din Europa (Organizația Mondială a Sănătății) OMS, alte asociații comerciale, ONG-uri, etc.)
Responsabilitățile sale sunt acelea de a monitoriza, urmări și influența corpul legislativ în așa fel încât să se țină cont de interesele industriei de vending.
Obiectivul său constă în vânzarea de mașini, distribuirea liberă de produse și de servicii de vending.
Deoarece industria vending este foarte variată, activitățile de lobby ale EVA vizează arii tehnologice și legale extinse: de mediu, specific mecanice, monetare, alimentar-sanitare, de dietă și nutriție, standardizare, precum și de sisteme de plată.
EVA este oficial recunoscută de autoritățile europene drept organism reprezentativ al industriei de vending. Ca urmare, este o prezentă activă pe diverse forumuri ale stakeholderilor și de consultanță aflate sub egida instituțiilor europene. Instituțiile europene pun foarte mare importanță pe mărimea asociațiilor comerciale, întrucât acestea oferă informații semnificative pentru elaborarea unei legislații adaptate la adevărata situație economică.
Procesul legislativ al UE se constituie din mai multe etape, fiecare etapă fiind o oportunitate de lobby ce implică EVA și/sau Asociațiile Naționale. Uniunea Europeană este un loc în care documentele sunt analizate între Comisia Europeană, statele membre, Parlamentul European și alte organisme cu rol consultativ. EVA face lobby la instituțiile importante din Bruxelles prin cooperare cu Asociațiile Naționale. Acestea sunt contactele privilegiate pentru activitățile de lobby și PR la nivelul statelor membre.
Așa cum indică diagrama ce detaliază unul dintre cele mai comune procese UE de a elabora legi, acțiunea europeană de legiferare este foarte amplă. Instituții Europene variate interrelaționează, prin urmare este crucial ca EVA să folosească toate posibilitățile de care dispune pentru a influența această acțiune, fiind la curent cu orice proiect legislativ în derulare.
EVA a stabilit legături cu alți specialiști și asociații comerciale, iar unii membri EVA sunt și membri ai altor asociații comerciale. Este normal așadar ca stakeholderii să colaboreze pentru activitățile de lobby pentru binele întregii comunități.