Zahărul pare a fi un pariu sigur în ceea ce priveşte produsele de consum, de vreme ce preţurile pentru cacao şi cafea sunt imprevizibile.

Zahărul pare a fi un pariu de top între produsele de consum, datorită faptului că magazinele unde se comercializează au atins un punct maxim al preţurilor – spre deosebire de cacao şi cafea.

Banca germană Commerzbank, într-un raport referitor la piaţa produselor de consum, spune că preţul cafelei Arabica “ar trebui să scadă, dacă pericolul de îngheţ* nu se va confirma în Brazilia. Preţurile cafelei Arabica sunt exagerate, 3 dolari/ livră, şi în mod cert nu sunt justificate”, spune raportul.

În acelaşi timp, preţurile la cacao o iau în jos, întrucât exporturile din zona Coastei de Fildeş, principalul producătior, au revenit la normal, după ridicarea interdicţiei impusă de Alassane Ouattara în perioada luptei finalizate cu succes pentru preşedinţia câştigată anul trecut.

În orice caz, o scădere cu aproape 40% a preţului la zahăr, cu un maxim de 36.08 cenţi/ livră atins în februarie, pare a fi exagerat. Perspectiva stocurilor s-a îmbunătăţit, mulţumită speranţelor de creştere a produsului intern brut din Thailanda, care pare a depăşi recordul anterior, iar un start destul de slab al recoltei din Brazilia în 2011-2012 reprezintă mai degrabă o chestiune de timp, şi nu o ameninţare.

Dar Commerzbank se gândeşte la măsuri de precauţie pentru estimările produsului intern brut din India, extrem de optimiste pentru anul 2011-2012, regiune ce deţine locul doi pe piaţa de desfacere a zahărului, după ce Indian Sugar Mills Association a calculat o producţie de 24,2 milioane tone, cu 2 milioane tone mai puţin decât se prevedea iniţial. Inundaţiile din Australia au stopat creşterea produsului intern de zahăr cu aproximativ 300.000 tone, ajungând la 4 milioane tone.

Preţul cafelei a atins un maxim de 3 dolari / livră în New York pentru prima dată în anii de după moartea lui Elvis, ca urmare a unui nou deficit de producţie combinat cu scăderea dolarului cu scopul de a încuraja achiziţionarea de fonduri.

Cel mai bun contract negociat de New York cu July Arabica a atins 302,50 cenţi / livră, cel mai mare preţ pe un astfel de contract din 1977 până acum, după îngheţul* devastator din Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, din urmă cu doi ani.

Creşterea a venit în contextul unei presiuni pe piaţa stocurilor de cafea, care se aşteaptă a nu face faţă cererilor în 2010- 2011 pentru cel de al patrulea an consecutiv. Un al cincilea deficit în 2011-2012 este posibil, din pricina faptului că Brazilia vine după un ciclu de creştere şi scădere a produsului intern de doi ani.

De fapt, recolta de cafea Arabica din 2011-2012 va începe mai devreme decât de obicei, în doar două săptîmâni, în timp ce Robusta pierde teren. Este extrem de devreme pentru recoltă, pentru că în această perioadă a fost extrem de cald. Recolta de Arabica Braziliană începe de obicei la mijlocul lui iunie şi continuă până la mijlocul lui iulie.

Aşa că preţurile depind de producţie şi sunt, într-un fel, sub presiune, de vreme ce nu există nici o perspectivă clară a unui fenomen nedorit de îngheţ* în Brazilia. Potrivit prognozei meteo, regiunile din Brazilia unde recolta de cafea este mai mare nu vor fi afectate în următoarele două săptămâni.

De asemenea, cea mai mare creştere în America Centrală a cunoscut-o Guatemala, cu o creştere de  7,6% a producţiei luna trecută, potrivit raportului unei asociaţii de cafea natională. Coasta de sud a Indiei a absorbit cu 12 procente mai multă apă la finalul lui mai, raportează Reuters, iar umezeala este extrem de bună pentru regiunile de cafea.

*Când vorbim de “îngheţul culturii de cafea”, ne referim la temperaturi cuprinse între 2-5 Grade Celsius.

Guatemala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*