O nouă generaţie de tehnologie, mai economică, în materie de vending a apărut în urma dezastrelor din Japonia şi a reducerii producţiei de energie.

Asociaţia producătorilor japonezi de dispozitive pentru vending a luat în mod repetat măsuri pentru a-i ajuta pe operatorii de vending să reducă consumul de energie şi să ajute la reducerea penelor de current. Între ele este o zonă de răcire care scade temperatura doar unui număr limitat de băuturi din automat, cele care urmează a fi vândute. 

Operatorii japonezi instalează şi senzori care închid lumina pe timpul zilei şi când zona înconjurătoare este puternic iluminată. O altă măsură de economisire a energiei inspirată de reducerea producţiei de energie electrică este folosirea materialului cu proprietăţi de vid, confecţionat din fibră de sticlă şi folie metalică, pentru a împiedica disiparea căldurii şi a frigului. 

La recentul eveniment Digital Signage Japan, compania Fujitaka a propus un model de automat care foloseşte fosforescenţa ca sursă de lumină. Producătorii trebuie să reducă consumul de energie electrică cu circa 30% comparativ cu dispozitivele tradiţionale folosind fosforescenţa (folosită adesea în cazul dispozitivelor care strălucesc chiar şi în întuneric) noaptea şi în timpul penelor de curent. Alimentate de substanţe chimice cu proprietăţi fosforescente şi de energie solară, sursele de lumină folosite de dispozitivele Fujitaka pot funcţiona independent timp de câteva ore. Compania are în plan să extindă tehnologia luminii fosforescente şi în alte domenii, cum ar fi iluminarea pe scări, ieşiri de urgenţă şi panouri de avertizare în locuri publice precum staţii de metrou, spitale, şcoli, localuri sau parcări în interior. 

Un alt produs luat în discuţie a fost Automatul cu dispozitiv de atenţionare în caz de dezastre, produs de Dai Nippon Printing Co, Ltd. Spre deosebire de Ranman, descris mai sus, DITVM se bazează numai pe energia solară captată prin panouri solare ataşate. Mai mult decât un automat, dispozitivul trebuie să distribuie în timp real informaţii când un dezastru natural are loc, aşa cum s-a întâmplat în luna martie, când alte mijloace de informare precum telefoanele mobile nu sunt disponibile. Automatul este conectat la internet prin WiMAX şi primeşte informaţii digitale de la televiziunea japoneză şi apoi redate pe ecranul cu care este dotat. Când un dezastru are loc, o lumină intermitentă şi o sirenă încep să funcţioneze şi sunt arătate direcţiile de evacuare şi locaţiile unde se află poliţia, împreună cu informaţii despre dezastru, ca locaţia, magnitudinea şi adâncimea unde s-a produs un cutremur. Chiar şi în timpul penelor de curent, bateriile solare  încărcate intră în funcţiune pentru a transmite ştiri şi a asigura funcţionarea automatului. La fel ca alte automate, DIVTM permite luarea de băuturi gratis când este anunţat un dezastru. Când nu are loc vreun eveniment, ecranul funcţionează ca suport pentru ştiri, informaţii despre starea vremii sau despre evenimente ce vor avea loc. Constructorii japonezi au avansat rapid în dezvoltarea tehnologiei după cutremur şi s-a observat o prezenţă mai mare a produselor care să poată răspunde necesităţilor dovedite după cutremur. Surse de energie regenerabilă, sisteme de informaţii, alternative în comunicare sunt exemple de tehnologii ce au captat atenţia şi interesul producătorilor după evenimentele dezastruoase din martie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*