Continuăm incursiunea în istoria vendingului și vom vorbi despre jukebox, acest echipament legendary și unul dintre cele mai importante aparate de vending din istorie…

Istoria jukeboxului

Aparatele musicale care funcționează cu monede au fost primele forme de aparatură muzicală care funcționează cu cu monede. Aceste instrumente utilizau discuri de metal, cilindri de metal sau role de hârtie pentru a reda selecția muzicală pe instrumentul sau instrumentele din interiorul echipamentului. În anul 1980 aceste echipamente erau associate unor aparet care utilizau înregistrări originale în locul instrumentelor.

În anul 1890 Louis Glass and William S. Arnold a inventat gramofonul cu moneda. Primul dispozitiv de acest gen a fost Edison Class M Electric Phonograph licențiat sub numele Coin Actuated Attachment for Phonograph. Muzica era redată prin unul dintre cele patru tuburi de ascultare. După introducerea monedei se declanșa un mechanism ce permitea ascultătorului să rotească o manivelă ce acționa simultan motorul și să plaseze acul de gramofon în dispozitivul de start. Expozanții dotau în mod frecvent aceste dispositive cu tuburi de ascultare (căști acustice) associate gramofonului, permițând astfel selectarea pieselor, fiecare redată pe aparatul propriu. Unele aparate conțineau chiar carusel și alte mecanisme pentru a reda pise multiple. Cele mai multe aparate puteau reda doer o singură selecție.

 În anul 1918, Hobart C. Niblack a dezvoltat modelul care schima piesele în mod automat, ceea ce a deschid drumul către prima selecție de jukebox care a fost introdusă în anul 1927 de către Automated Musical Instrument Company, cunoscută până astăzi sub numele de AMI. În anul 1928 Justus P. Seeburg, manufactorul de playing pianos, a combinat un speaker electrostatic cu un record player cu monedă, dând ascultătorului posibilitatea de a selecta dintr-un număr de 8 piese. Acest dispozitiv era voluminos și greoi, având 8 discuri montate pe un dispozitiv rotativ Ferris, ceea ce permitea selecția dintr-un număr de 8 piese. Versiunile ulterioare includeau și Seeburg’s Selectophone, cu 10 discuri montate vertical pe un ax. Prin manevrarea manetei în sus șu în jos, clientul putea selecta dintr-un număr de 10 piese.

Versiunile performante au fost introduce în mod treptat. Cu timpul sistemele de înregistrare și amplificare s-au dezvoltat, ceea ce a determinat o cerere mult mai mare a gramofoanelor cu monedă. Termenul jukebox a fost introdus ăn SUA în jurul anului 1940, derivate se pare din des utilizatul terment juke joint, ce derivă din juke și jog, ce înseamnă dezordonat, zgomotos.

Deținătorii acestor dispositive erau informați în legătură cu frecvența cu care o piesă era redată cu scopul de a păstra piesele cele mai ascultate și de a le schimba pe celelalte. Wallbox erau o parte extrem de important și profitabilă a acestui dispozitiv, servind drept telecomandă, ceea ce dădea posibilitatea de a selecta piesele chiar de la masă.

Un exemplu este Seeburg 3W1, introdus în anul 1949, înrudit cu jukeboxul M100A cu 100 de selecții. În anul 1960, sunetul stereo a devenit popular, iar wallboxurile erau dotate cu cu spekere ce permiteau vizionarea celor mai noi tehnologii.  

Inițial, dispozitivele cu cilindri de ceară, shellac 78 rpm record, au dominat în prima perioadă a secolului 20. Seeburg Corporation a introdus dispozitivul 45 rmp cu vinil în anul 1950, ceea ce a deschis drumul dispozitivelor celei de a doua jumătăți a secolului 20, 33⅓-R.P.M., Cduri și DVD uri video care și-au găsit locul în ultima parte a secolului 20. Downloadurile MP3 și playlisturile disponibile pe internet au apărut și ele în secolul 21. Istoria jukeboxului a urmat calea dezvoltării tehnologiilor de redare și distribuție muzicală.

Jukeboxurile au avut o popularitate foarte mare din 1940 până la mijlocul anilor 60, cu preponderență în 1950. La mijlocul anilor 40 trei sferturi din înregistrările pieselor în America au fost introduse în jukeboxuri. Deseori asociate cu muzica rock and roll, popularitatea acestor dispozitive s-a dezvoltat prin introducerea pieselor din istoria clasică, operă și swing. În anul 1977, Kinks a înregistrat o piesă cu titlul ”Jukebox Music” de pe albumul Sleepwalker.

Modele notabile

1946 Wurlitzer Model 1015 (cunoscut ca 1015 bubbler) oferea 24 de selecții. Au fost vândute peste 56 000 de astfel de dispozitive în mai puțin de 2 ani și este considerat pionierul culturii pop. A fost creat de Wurlitzer’s Paul Fuller

1953 Seeburg M100C –. Acest jukebox putea reda până la 50 de 45 rpm, ajungând la un număr de 100 de redări. Era un dispozitiv colorat cu tuburi de sticlă atașate pe față, oglinzi pe display, precum și animație pe pilastru. Era utilizat pentru sit comul Happy Days.

Gables Kuro –  se știe că există un număr de 4 sau 5 astfel de dispozitive cu un preț de 125 000 dolari.

Rock-Ola President –se cunoaște existența unui singur dispozitiv de acest fel evaluat la 150 000 de dolari

Rock-Ola Premier – se cunoaște existența a 15 de astfel de diapozitive evaluate la 20,000 bucata

Wurlitzer 950 – se cunoaște existența a 75-90 de astfel de dispozitive cu un preț de 35,000 dolari

1927 LINK – evaluat la 40,000 de dolari și extrem de rar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*