Continuăm povestea despre cafea concentrându-ne acum asupra istoriei producţiei şi a pionierilor în domeniu…
Primul pas în acapararea mijloacelor de producţie a fost făcut de către Nicolaes Witsen, întreprinzătorul primar al Amsterdamului şi membru în consiliul de conducere al companiei olandeze a Indiilor de Est, care l-a convins pe Joan van Hoorn, guvernatorul olandez al Bataviei că nişte arbori de cafea ar putea fi obţinuţi din portul pentru export Mocha din Yemen, sursă de alimentare a Europei, şi a impus acolo dominaţia companiei olandeze a Indiilor de Est; ideea strângerii multor plante din seminţe de pe primele vase a avut un succes atât de mare încât compania Indiilor de Est a putut asigura întregul necesar cu cafea Java pentru Europa în jurul anului 1719.
Încurajaţi de succes, curând au înfiinţat plantaţii în Ceylon, Sumatra şi alte insule din arcul Sunda. Arborii de cafea erau crescuţi în sere la Hortus Botanicus din Leiden, apoi s-au extins şi în alte grădini botanice. Reprezentanţii olandezi la negocieri ce au ajutat la încheierea Tratatului de la Utrecht au prezentat omologilor francezi arborele de cafea crescut în Jardin du Roi, predecesoarea Jardin des Plantes din Paris.
Contactul Americii cu cafeaua a avut loc cu ajutorul căpitanului Gabriel des Clieux, care a obţinut vlăstari de la botanistul Antoine de Jusseau, care detesta să desfigureze arborele de cafea al regelui. Când rezervele de apă s-au împuţinat în timpul unei călătorii mai dificile, Clieux şi-a împărţit porţia de apă cu preţioasele plante şi le-a protejat de un olandez, probabil un agent la Provinciilor invidios pe comerţul batavian. Clieux a îngrijit plantele la sosirea în Indiile de Vest şi le-a plantat în Gudelupa, Dominica dar şi în Martinica, unde o epidemie distrusese plantaţiile de cacao ce în decurs de trei ani au fost înlocuite cu plantaţii de cafea. Acest lucru se datorează Franţei şi politicii de colonizare în numeroase zone ale continentului începând cu Martinica şi coloniile din Indiile de Vest unde au fost găsite primele plantaţii de cafea.
Prima plantaţie de cacao din Brazilia a fost înfiinţată în 1727 când locotenentul Francisco do Melo Palheta a făcut contrabandă cu seminţe, chiar din cele originale luate de Batavia din Yemen, din Guyana Franceză. În jurul anului 1800, recoltele braziliene au transformat cafeaua dintr-o băutură a claselor superioare într-una a maselor. Brazilia, ţara ce cultivă cafea ca marfă de schimb, s-a bazat foarte mult pe munca sclavilor aduşi din Africa pentru autonomia culturilor, aceasta până la abolirea sclaviei în 1888. Succesul cafelei în secolul 17 în Europa a crescut în acelaşi timp cu obiceiul fumatului în timpul Războiului de 30 de ani (1618 -1648).
Multe decenii în secolul 19 şi începutul secolului 20, Brazilia a fost cel mai mare producător mondial de cafea şi un virtual deţinător de monopol în comerţ. Totuşi, o politică a menţinerii preţului la un nivel ridicat a deschis porţile altor ţări, precum Columbia, Guatemala, Nicaragua, Indonezia şi Vietnam, acum doar pe locul 2 după Brazilia. Producţia pe scară largă în Vietnam a început după ameliorarea relaţiilor de comerţ cu SUA în 1995. Aproape toată cafeaua cultivată aici este de tip Robusta.
În ciuda originilor cultivării cafelei în Etiopia, această ţară producea foarte puţin pentru export până în secolul 20, şi multă era produsă nu în sudul ţării, ci în regiunea Harar din nord est. Regatul Haffa, locul de origine al plantei, putea produce între 50.000 şi 60.000 de kg de boabe de cafea în 1880. Producţia pentru comerţ a început efectiv în anul 1907 odată cu înfiinţarea portului Gambela, şi a crescut progresiv de atunci: 100.000 de kg au fost exportate din Gambela în 1908, iar în 1927-1928, peste 4 milioane au trecut prin port. Plantaţiile de cafea au mai fost înfiinţate şi în provincia Asri, în aceeaşi perioadă, dar producţia era exportată pe calea ferată la Addis Abeba-Djibouti.
Australia este un producător minor de cafea, cu cantitate mică pentru export, dar istoria cafelei sale merge până la 1800 când primii 500 de acri au fost cultivaţi, între New South Wales şi Cooktown. Astăzi se găsesc câţiva producători de cafea Arabica ce folosesc un sistem de recoltare mecanizat inventat în 1981.