Industria de vending, pentru a putea adapta prețurile de vânzare a produselor la piață, a necesitat întotdeauna sisteme de plată cu posibilitatea plății restului.
Există mai multe posibilități de a asigura plata restului în monede. Utilizarea unui hopper, care implică umplerea în prealabil a aparatului și plata restului în limita valorii monedelor existente. Sau reciclarea monedelor, adică monedele acceptate ca plată pot fi folosite pentru plata restului. Fiecare are plusuri și minusuri, legate în special de imobilizarea unor sume pentru achitarea restului.
Firma NRI a fost integrată în grupul CRANE Payment Solutions. În ultimii ani a fost lansată familia de produse Currenza în cadrul căreia se oferă o gamă largă de sisteme de plată. Validatoare de bancnote, acceptoare de monede, hoppere, sisteme cashless cu o multitudine de interfețe, lucrând sub multe protocoale pentru a putea fi utilizate pe toate tipurile de echipamente din industriile de vending, gaming, parking, ticketing, kiosk.
În acest articol dorim să facem o prezentare a gamei de echipamente pentru acceptarea monedelor cu plata restului, Currenza c2.
Prezentare generală
În funcție de cererea pieței, din dorința de a elimina problemele existente în echipamentele de acceptare cu plată a restului în monede, utilizate anterior, a fost dezvoltat o nouă familie de echipamente Currenza c2.
Este un echipament conceput modular, putând fi adaptat la orice cerință a utilizatorului. Este bazat pe electronica de ultimă generație, având un număr sporit de microprocesoare, care permit un număr mare de funcții noi.
Un element de noutate este utilizarea unui număr de 6 tuburi și 3 motoare pentru plata restului. Numărul mare de tuburi permite flexibilitate sporită, optimizarea plății reduce nevoia de umplere manuală cu monede. În funcție de cerința specifică a locației și automatului, funcția de management al monedelor permite menținerea stocului acestora la nivel optim și reducerea volumului păstrat în tuburi la strictul necesar. Mai multe motoare permit funcționarea în continuare, chiar dacă unul sau două motoare sunt blocate de monede deformate. Asigură o viteză mărită de plată a restului comparativ cu modelele anterioare, până la 6 monede pe secundă.
Poate lucra cu foarte multe interfețe și protocoale, putând fi utilizată de orice automat de pe piață. Poate lucra direct cu controlerul automatului, dar poate, la rândul său, să controleze alte periferice, nerecunoscute de automat.
Currenza c2 este compatibil cu echipamentele asemănătoare anterioare atât din punct de vedere al prinderii în automat ca și al controlului de către acesta. Însă oferă multe funcții suplimentare inexistente înainte.
Echipamentul este format dintr-un cap de acceptare cu o tehnologie nouă, cu un număr sporit de parametrii măsurați pentru evaluarea monedelor, având un grad crescut de securitate în recunoașterea acestora. Viteza de evaluare este de 3 monede pe secundă.
Sunt prevăzute mici ghidaje pentru ca un eventual lichid ajuns în cap să fie eliminat cu minimum de pagube. Sortarea monedelor se face pe 8 căi (respins, cah box și 6 tuburi). În funcție de cerința clientului, capul poate avea interfață cu utilizatorul (Human Interfate) diferită
Cu display digital și butoane – Blue.
Cu LED indicatoare și butoane – Green
Fără indicatoare sau butoane – White
Toate acestea pot fi prevăzute suplimentar cu port Infra Rosu (IrDA) pentru citirea de date din acceptor și eventual din automat, dacă există conexiune DEX cu acesta.
Cele 6 tuburi sunt grupate într-o casetă care permite o manevrare facilă și schimbarea casetelor (altă configurație de tuburi sau umplute manual). Caseta are senzori optici pentru măsurarea gradului de umplere și inventarierea numărului de monede.
Datorită amovibilității acesteia, caseta se poate umple manual și când este scoasă din echipament.
În acest caz, pentru cunoașterea numărului de monede fie se utilizează senzorii de umplere, fie umplerea se face cu un număr cunoscut de monede (fișicuri de bancă).
Există un modul, Henry, de service și programare care permite schimbarea tuturor parametrilor echipamentului c2, clonarea configurațiilor, updatarea firmware-ului și altele, inclusiv pe modelele Green și White.
Currenza c2 este fabricat în multe variante și oferă noi facilități pentru aplicații din cele mai deosebite. Printre aceste variante prezentăm câteva:
Currenza c2 Airport
În capul de validare este montat un modul de comunicare GSM cu SIM, pentru transmisii de date și audit. Acest modul permite citirea datelor EVA-DTS din acceptor și automat. Cash flow, date statistice asupra vânzărilor, stoc produse, erorile apărute sunt culese și păstrate.
Un modul AirBox poate fi cuplat pe USB la un PC pe care se instalează un soft specific de transfer date. Prin acesta se realizează legătura de date cu C2 Airport.
Pe această legătură se pot culege datele acumulate în c2 dar se poate face și updatare firmware și reconfigurare la distanță (de ex. prețuri). Detectează și alarmează la scoaterea casetei, deschiderea ușii și altele.
Este programabil să poată trimite și mesaje SMS la cerere, sau la apariția unor evenimente.
C2 Spyder
Permite sortarea monedelor pe 1 sau 2 căi suplimentare (în spatele carcasei) pentru a alimenta unul sau două hoppere în vederea creșterii numărului de monede disponibile pentru plata restului. Astfel sporește mult capacitatea acestui sistem de reciclare de monede.
Currenza c2 este un produs avansat tehnologic,modular, cu performanțe deosebite, utilizabil pe orice automat, cu largi posibilități de dezvoltare ulterioară pentru a răspunde la noi cerințe.
Modularitatea permite configurarea echipamentului pentru a răspunde strict la nevoile clientului, fără a achiziționa facilități care nu își găsesc utilizare imediată. Configurarea minimală duce la prețuri de achiziție mai mici față de generația anterioară de echipamente.
Ulterior dacă apar noi cerințe, echipamentul poate fi extins. Posibilitatea de upgrade firmware permite ținerea la zi a data-blocului de monede, eliminarea acceptării unor monede nedorite dar asemănătoare cu cele dorite (cazul monedei de 1 dinar din Macedonia, asemănător cu 0,50 RON). C2 vine de la început cu posibilitatea acceptării monedelor EURO, un simplu comutator face selecția tipului de monede acceptate RON sau EURO.
În acest moment pe piața de echipamente din România au apărut multe echipamente de acceptare monede cu plata restului la mâna a doua. Firesc, există cumpărători pentru acestea, pornind de la premiza că nu prea are ce să se uzeze la ele, sunt ieftine și prețul justifică achiziția.
Toate sosesc fără să fie programate să accepte moneda românească și cu tuburi care nu pot fi folosite la noi. Toate sunt din generații vechi, scoase din producție și înlocuite de proprietari cu altele noi. Multe sosesc stricate și acest lucru nu se constată deorece nu există posibilitatea verificării acestora din lipsa monedelor adecvate. Aceste lucruri duc la costuri mari pentru reparare, reprogramare și adaptare la monedele noastre sau protocolul necesar. Cheltuieli care nu sunt prevăzute la achiziție, când prețul mic este atractiv, sporesc și deseori acestea se dublează. După surpriza acestor costuri clientul are un acceptor în funcțiune și se bucură că este cu ceva mai ieftin decât unul nou. Dar uită că toate componentele din echipament (semiconductori, rezistente, condensatori, sensori optici, bobine și altele) au o viață limitată în timp. Echipamentul second hand, chiar în funcțiune, inevitabil se defectează. Nu au nici o garanție, piesele de schimb sunt tot mai rare și scumpe, data-blocul și firmwareul nu se mai actualizează, orice intervenție în service se facturează. Astfel încât ceea ce părea o afacere bună la început se dovedește o sursă permanentă de costuri și nemulțumire. Repede costul este mai mare decât al unui echipament nou cu garanție de 2 ani, piese de schimb 10 ani.
Sincer recomand cumpărătorilor să se gândească bine înainte să cumpere un echipament la second hand.
Virgil Pogăceanu
Danemar Trading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*