Diversificarea tot mai accentuată a tipurilor de produse vândute prin intermediul automatelor și a operatorilor de vending a condus în ultimii ani la o creștere accelerată a numărului de automate pe care le întâlnim la tot pasul în orașe. Piața românească urmează același trend cu țările din vestul Europei, unde întâlnești la tot pasul automate de cafea, snacks-uri, sandwich-uri. Produsele proaspete de genul cărnii, brânzeturilor, laptelui sunt și ele vândute automatizat în locații din ce în ce mai numeroase.
Tendința de creștere a numărului de automate, raportată la locațiile bune, teoretic limitate la vaduri comerciale de interior și în general locații cu mulți potențiali consumatori, ne-ar putea conduce ușor la impresia saturării pieței românești. În București și marile orașe ale țării greu găsești o alimentară sau mini-market de cartier fără cel puțin un automat de cafea. Aceeași este situația și în aeroporturi, gări, galeriile comerciale ale supermarket-urilor, spitalele de stat, instituțiile publice și lista poate continua la nesfârșit.
Interesant însă este că peste 95% din locațiile existente sunt situate în interiorul clădirilor, din două categorii de motive lesne de înțeles:
– Automatele sunt standard, ferite de intemperii, variații extreme de temperatură și riscuri de vandalism;
– Furnizorii de automate care oferă soluții de aparate pregătite pentru amplasamente exterioare sunt puțini și în general foarte scumpi în ce privește sistemele suplimentare de control de temperatură, front-door-urile ranforsate și carcasele de exterior.
În pofida acestor motive operatorii de vending, aflați pe o piață în creștere și dornici de extindere pentru optimizarea costurilor de operare, au început să caute ieșiri din corsetul amplasamentelor interioare. Apetitul pentru vadurile comerciale exterioare este foarte ridicat, pozițiile bune în aer liber garantând vânzări zilnice în fiecare locație mai bune decât multe dintre cele interioare.
Această „mină de aur” neexploatată încă este interesantă din trei motive pe care orice profesionist în vending le intuiește:
– Amplasamentul exterior garantează o chirie de două sau chiar trei ori mai ieftină decât spațiile interioare;
– Accesul clienților se face 24 de ore din 24, fără să depindă de programul de funcționare al magazinului/instituției/fabricii unde automatul ar fi fost amplasat pe interior;
– În negocierea chiriei se elimină din start eventualele pretenții legate de cota din vânzări și în general riscul major al insecurității business-ului. Nimănui nu îi convine să-i fie numărate cafelele pentru ca ulterior să i se mărească chiria, sau și mai rău să fie dat afară din spațiu pentru ca patronul să-și pună el propriul automat văzând cu lăcomie ce rezultate bune are chiriașul.
Dintre acești piloni, poate cel mai solid este cel legat de sursa de venituri, adică vânzarea. Fără vânzare, nu există vending, nu există afacere, nu există profit. Acest lucru este cu atât mai important cu cât scopul suprem al unui automat – robotul care înlocuiește vânzătoarea plictisită – este acela de a funcționa non-stop, neavând motive să nu o facă. Un automat nu obosește și deci fiecare minut de funcționare ziua, noaptea și chiar de sărbători trebuie exploatat la maximum. Vom găsi cu siguranță în viitorul apropiat mici amplasamente exterioare cochete, care iarna ne vor dezmorți cu un ceai cald deși au un strat gros de zăpadă de pe acoperiș, iar vara în plin soare ne vor oferi sucuri reci datorită grupurilor frigo și sistemelor avansate de izolație. Acestea în plină stradă, în vaduri comerciale care garantează vânzări record.
Inconvenientul lipsei unei oferte bogate de automate pentru exterior și a prețului ridicat al acestora a fost eliminat deja prin apariția recentă a unor societăți comerciale românești care sunt specializate în confecționarea de carcase speciale pentru amplasamentele exterioare ale automatelor de vending de toate tipurile. O astfel de firmă funcționează spre exemplu la Timișoara și produce căsuțe din lemn, confecții metalice, fibră de sticlă, policarbonat și alte materiale compozite, la comandă, pentru toate dimensiunile de automate. Se oferă în plus automatizarea și instalarea sistemului anti-îngheț pentru orice tip de automat.
Ce trebuie să „știe” un automat de exterior în plus față de frații săi amplasați pe interior?
i. Să fie protejat de praf, ploaie, umiditate, zăpadă și soare – rezolvate prin căsuța protectoare, care învelește automatul, dotată cu schelet metalic și înveliș solid pe toate părțile și având acoperiș. Căsuța trebuie să facă un tot unitar cu automatul, oferind posibilitatea mutării în orice moment cu un simplu stivuior sau lisă mecanică, aidoma unui automat de interior. Acoperișul protejează de asemenea clienții printr-o prelungire dezirabilă în zona sistemelor de plată;
ii. Să fie atractiv pentru clienți, încântător pentru privire și să ofere mici facilități suplimentare de genul senzorului de luminozitate care aprinde automat becurile nocturne și firma luminoasă și le stinge dimineața. O mică zonă de depozitare poate fi de asemenea inclusă, oferind operatorului comoditatea depozitării unei mici cantități de marfă, consumabile și materiale de igienă pentru curățirea zilnică;
iii. Să fie bine izolat și protejat de frig prin instalarea unui sistem special de încălzire cu controller de temperatură, adaptabil oricărui tip de automat și care funcționează completându-se cu sistemul standard de răcire al automatului;
iv. Să fie protejat contra riscului de vandalism, prin instalarea opțională de încuietori mai solide, sisteme de geamuri/grilaje/uși ranforsate, camere de luat vederi cu IP și măști anti-vandalism pe fața sistemelor de plată.
Prin aceste măsuri, un automat standard, ieftin, de interior poate fi transformat în două-trei zile cu cîteva sute de EUR într-un emblematic automat de exterior, street-style, echipat pentru vânzări maxime 24/24 indiferent de condițiile meteo pe tot percursul anului.
Mihai Negoescu
Administrator
SC JOIANA FRANCIZĂ SRL