Studenții de la Universitatea Shippensburh din Pennsylvania pot face rost de pilula „de-a doua zi” cu doar 25$ de la automatele de veding, situație care a atras atenția legislației federale și a lansat întrebări despre cât de accesibilă ar trebui să fie contracepția de urgență.
Centrul de sănătate de la Shippensburh, o instituție de 8 300 de studenți dintre crestele muntoase din Cumberland Valley oferă planul B de contracepție în automatele de vending, împreună cu prezervative și teste de sarcină. Legea federală pune pastila la dispoziție, fără prescripție medicală, pentru oricine de la 17 ani în sus, iar înregistrările au arătat că toți studenții care au achiziționat pilula au cel puțin această vârstă, potrivit unui purtător de cuvânt. Niciun alt automat de vending din SUA nu oferă acest mijloc de contracepție.
Automatul funcționează de aproximativ doi ani, iar lucrul acesta nu a fost cunoscut decât de curând. Interesul FDA a fost stârnit odată cu furoarea din jurul drepturilor religioase și a controlului nașterii. Un oficial al celei mai mari organizații de caritate pentru cancerul de sân și-a dat demisia, iar candidații republicani la președinție au atacat administrația Obama pentru o lege recentă conform căreia angajatorii afiliați unei biserici trebuiau să asigure mijloace de contracepție.
Pentru o lungă perioadă, consumatorii au putut introduce câteva monede pentru aspirină, ibuprofen, antiacid și alte remedii care nu necesită prescripție. Dar unii experți consideră îngrijorător trendul conform căruia drogurile ca pilula ce reprezintă planul B, deși mai puțin disponibilă în farmacii, se poate achiziționa de la automatele de vending.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*