În acest număr din Vending Inside vă prezentăm un interviu cu domnul Gheorghe Cristea, General Manager la Gerom International, care ne va dezvălui câteva insight-uri despre piaţa de sisteme de ticketing din România.
Ce ne puteţi spune despre istoricul companiei dumneavoastră şi etapele din dezvoltarea ei?
Istoria companiei începe odată cu deschiderea afacerilor în România, în anii ’90, mai exact în 1993 când compania a fost înfiinţată. Am activat în principal în domeniul sistemelor de securitate şi în urmă cu 10-12 ani am început să dăm atenţie şi să dezvoltăm ceea ce înseamnă domeniului parcărilor, sistemelor de ticketing şi acces pentru SPA, muzee, săli de sport. Am făcut paşi timizi la începutul activităţii, apoi am început să avem şi nişte proiecte, iar actualmente avem o listă de referinţe foarte bună în domeniul parcărilor incluzând si automate de plată, sisteme de ticketing diverse . Cred că nu greşesc dacă spun că pentru anumite aplicaţii, mă refer la parcările automate, avem o poziţie bună şi cred că este şi un domeniu cu potenţial la ora actuală. Din păcate acest domeniu nu se dezvoltă normal din cauza situaţiei economice actuale, dar în viitor cred că se vor impune soluţiile de acest tip, drept dovadă concurenţa care a crescut de la an la an. Acesta este un lucru bun, însă se simte şi nevoia unor reglementări în domeniu.
Care sunt principalele produse dedicate industriei de vending?
Principalul produs este automatul de plată/vânzări de bilete, tichete pentru parcări şi aplicaţii similare, automate de vânzare bilete de acces la zoo sau la muzeu, spre exemplu. Zona către care ne adresăm este mai degrabă zona privată, nu ne îndreptăm spre instituţiile statului pentru că nu există suficiente investiţii, sunt puţine cele care solicită asemenea servicii.
Care este principalul avantaj competitiv al acestui produs pe care îl aveţi dumneavoastră faţă de alte produse?
În primul rând, calitatea. Am testat-o în timp şi s-a dovedit că produsule sunt extrem de fiabile. Avem produse care funcţionează de 5-6 ani şi funcţionează bine. În al doilea rând, foarte importantă este versatilitatea produsului. Poate fi un produs care se utilizează în mai multe scopuri. Acelaşi aparat poate să elibereze bilete pentru parcare, bilete de acces spre o zonă pietonală, ca de exemplu un muzeu, teren de sport sau parc de distracţii. Ar fi şi posibilitatea de a gestiona aceste lucruri fără intervenţia unui personal direct, la costuri foarte reduse, lucruri care la noi, din păcate, nu sunt foarte apreciate. Se preferă utilizarea oamenilor pentru acest gen de activităţi, însă această mentalitate încet, încet se schimbă.
Cum vedeţi industria de vending pe această nişă de care vă ocupaţi dumneavoastră?
Cu certitudine piaţa are potenţial, ea creşte şi concurenţa este foarte puternică. Drept urmare, ca perspectivă de viitor, sigur se va dezvolta acest domeniu. E greu de spus dacă acest lucru se va întâmpla într-un viitor apropiat, în 2-3 ani sau mai mult.
Vorbiţi-mi despre echipa de oameni de la Gerom International pentru că pe lângă produs vorbim şi despre nişte servicii de care se ocupă o echipă.
În momentul de faţă avem 35 de angajaţi, dar pentru domeniul ticketing/vending/parking avem o echipă de 4 oameni care vin cu aceste servicii obligatorii pentru o bună funcţionare şi o imagine bună a produsului. În cazul acestui gen de produse, fără o întreţinere adecvată riscăm ca în final clientul să fie nemulţumit, aşa că asigurăm suport prin această echipă care a fost specializată la producător. Echipa face un training anual sau o dată la doi ani şi cu certitudine acest lucru se vede în rezultate: un răspuns bun al clienţilor şi o imagine bună a firmei pentru serviciile prestate.
Ce provenienţă au produsele Gerom International?
Ele sunt produse în Japonia şi Germania, iar cel mai important produs este cel de parcare. Despre calitatea produselor japoneze nu sunt multe de spus și toată lumea știe acest lucru, iar tehnologia germană are un renume extrem de bun. Odată instalate, funcționează ireproșabil cu mentenanţă la un nivel absolut rezonabil, o revizie la o jumătate de an sau un an . Acesta a fost scopul pe care l-am urmărit, să ai în spate un produs care te ajută, care îţi creează posibilitatea să oferi clientului un pachet foarte bun; este un mare avantaj. Altfel, poţi oferi o mulţime de alte soluţii, dar dacă oferi un produs neconform mai devreme sau mai târziu se vor întoarce nişte feedbackuri neplăcute şi părerea clienţilor despre produs va fi proastă. Avem clienţi care de-a lungul timpului au lucrat cu noi şi şi-au instalat cinci, şase sisteme, datorită faptului că au fost mulţumiţi de prima instalare.
Care ar fi planurile dumnevoastră de viitor?
Unul din obiectivele cele mai importante este să fii întotdeauna în mijlocul lucrurilor, să ştii ce se întâmplă pe piaţă, să fii permanent informat despre noile produse, noile tehnologii, lucru pe care îl facem continuu pentru a fi pregătiţi pentru orice provocare. Avem tot timpul ca obiectiv principal oferirea unor sisteme de care clienţii să fie satisfăcuţi. Şi o dorinţă personală, se simte nevoia unei asociaţii, în afara celor de vending care într-adevăr au coagulat principalii jucători din acest domeniul. Se simte nevoia unei asociaţii care să se ocupe de tot ceea ce înseamnă echipamente și sisteme de parcare. Toate ţările europene, aproape fără excepţie, au această asociaţie care la noi nu există. Aceasta ar fi şi o dorinţă şi un scop: să înfiinţăm o astfel de asociaţie care să se ocupe de acest domeniu extrem de sensibil şi cu potenţial.