Continuăm istoria noastră dedicată cafelei și ajungem în acel moment al poveștii noastre în care cafeaua poate fi un lux.
Cafeaua, un lux savuros
Dintr-o multitudine de 6000 de specii de plante de cafea, cu cel putin 25 de specii, doar cateva sunt consumate de cei al caror stil de viata respecta anumite rigori ale bunului gust si al gustului pentru extravaganţă. Cele mai cultivate şi consumate specii sunt Arabica şi Robusta, iar Brazilia este cel mai mare exportator mondial. Un top al celor mai scumpe cafele din lume îi va face curioşi pe toţi consumatorii. Pe locul patru se situează El Injerto din Guatemale, urmată de Fazenda Santa Ines din Brazilia, care au obţinut un premiu pentru excelenţă din partea americanilor. Mai sus în top este cafeaua lăudată de Napoleon Bonaparte, după ce a fost exilat pe Insula Sf. Elena, unde se produce această cafea, numită Island of St Helena. Cafeaua este produsă încă din secolul al-XVII-lea şi a început să fie exportată în anul 1900, însă producţia este foarte scăzută – 12 tone anual, în condiţiile în care cererea este în creştere. Locul secund îl ocupă Hacienda La Esmeralda, produsă în Panama, fiind obţinută dintr-un fruct asemănător cu cireaşa. Această cafea este apreciată pentru gustul şi aroma foarte puternice. O ceaşcă de Hacienda La Esmeralda se vinde cu aproximativ 35 de dolari.
Cea mai scumpă cafea, încă din anul 2000
În topul listei se află Kopi Luwak, care a fost declarată cea mai scumpă cafea din lume la începutul anilor 2000. Este foarte populară în SUA şi Japonia, unde se vinde cu 60 de dolari ceaşca sau 700 de dolari punga de jumătate de kilogram. Această cafea este renumită pentru metoda unică de obţinere, dar şi pentru cantitatea limitată la doar câteva tone pe an. Mamiferul Yibeta Asiatică se hrăneşte cu fructele de cafea cele ami coapte şi mai aromate dintr-un arbore de cafea arabică. Boabele de cafea sunt înghţite de pisica indoneziană şi parţial digerate – sucul gastric al acestui animal conţine enzime ce dau un gust aparte boabelor de cafea. Conform studiilor, această cafea este mai curată din punct de vedere microbiologic decât cafeaua obişnuită.
Foartă scumpă este cafeaua ecologică. Cum a apărut aceasta? În 1973, un fermier columbian a constatat că sub un arbore pe care îl foloseau ca umbrar a crescut un arbore de cafea, iar mirosul acelor flori de cafea era extraordinar de puternic, o aromă specială, altă aromă decât cea obişnuită. Fermierul a luat acele cireşe de cafea, le-a scos sâmburele, le-a prăjit şi aşa a apărut cafeaua organică sau biologică.
Ce este cafeaua ecologică? O cafea biologică, este cea care creşte într-un mediu atât de pur, încât însuşi aerul are o puritate extraordinar de mare. Cine certifică acest lucru? Un reprezentant al cumpărătorului, care vine numai din Europa Occidentală, în speță din Germania, şi care este…incoruptibil.
Cafelele ecologice sunt Jamaica BlueMountain, cafeaua din insula Sfânta Elena, unde pe o rază de sute de kilometri în jurul plantaţiei nu există nici o sursă de poluare, nici măcar un tractor, nici un motor cu ardere internă. Sigur că această cafea are un preţ pe măsură. Sunt trei ferme, pe Muntele Albastru din Jamaica, unde se cultivă această cafea. Mai este una în Nepal.
Între anii ’50 și ’90, tot mai multe cafenele americane, în special de pe coasta de est, au dus o luptă înverșunată pentru a oferii clienților lor o cafea de o calitate foarte mare, dar s-a dovedit că până la urmă consumatorii apreciau un cost mai mic al ceștii de cafea decât un gust memorabil.
În ultima vreme au apărut și alte mărci de cafea pe firmamentul celor considerate scumpe, dar nu neapărat datorită unui gust deosebit, cât mai ales faptului că sunt două cafele la care se ajunge greu și provin din zone să le spunem mai sălbatice: El Injerto din regiunea Huehuetenango din Guatemala și Fazenda Santa Ines din Brazilia. Acestea au prețuri de cca 100$ per kilogram.