Cu toții știm că industria noastră de vending suferă la capitolul utilizării unei surse bune de apă la realizarea băuturilor calde din automatul de vending. Pe unii îi preocupă subiectul, pe alții mai puțin. Noi vă oferim în cele ce urmează un material asupra căruia să reflectați puțin.

Importanta apei in realizarea bauturilor calde in vending

În toate țările Uniunii Europene automatele se alimentează cu apă direct de la rețeaua metropolitană (având instalate filtre performante) sau din butelii de „apă plată” achiziționate de la furnizori autorizați. În schimb, în România se poate întâmpla ca mulți operatori să alimenteze automatele cu ajutorul unor bidoane de plastic, umplute cu apă de la cea mai apropiată toaletă, fără să utilizeze vreun filtru sau dezinfectare regulată a rezervoarelor. Problema este aceea a bacteriilor E.coli, care conform reglementărilor de sănătate publică se admit în rețelele metropolitane în procent redus și cu condiția ca apa să conțină clor liber. Dar această apă care stă în rezervoare mai multe zile, va pierde conținutul de clor și bacteriile E.coli încep să se înmulțească. Unele companii nu permit operatorilor proprii așa ceva și îi obligă să utilizeze apă plată la toate automatele pe care le administrează, dar asta înseamnă costuri suplimentare importante; însă este de admirat efortul. Eliminarea acestor practici periculoase pentru sănătatea publică este o altă direcție importantă spre care ar trebui pe viitor să se îndrepte vendingul românesc.

Autoritățile în materie de sănătate publică arată că este foarte important ca apa care se foloseşte atât la prepararea diferitelor băuturi cât şi la igienizarea acestor aparate să fie apă potabilă. Iar pentru a avea certitudinea că rămâne potabilă în timp, trebuie să faci controale regulate. Apa va rămâne potabilă atâta timp cât igiena aparatului este bine pusă la punct.

Apa de o proveniență verificabilă, dintr-o sursă certificată este indispensabilă în prepararea unor băuturi calde de reală calitate în industria de vending. O apă curată cu un conținut de minerale echilibrat, băută în cantități corecte în fiecare zi, ajută la menținerea unui tonus perfect și a unei sănătăți mult mai bune.
Din păcate, în România, la ora actuală, puține sunt orașele în care apa de la robinet mai poate fi folosită pentru consumul zilnic.
Indiscutabil, pentru prepararea băuturilor calde, calitatea apei are o importanță majoră. Această calitate se schimbă in funcție de analiza chimică a apei. Prin eliminarea elementelor nedorite, cum ar fi duritatea carbonaţilor, gustul şi mirosul apei (de exemplu clorul), ca şi metalele grele (cum ar fi plumbul şi cuprul), calitatea apei din băuturile calde este îmbunătăţită. În plus, mineralele importante sunt păstrate pentru aroma cafelei.
Pe de altă parte, un nivel ridicat al durităţii carbonaţilor din apă poate produce o peliculă dezagreabilă la suprafaţa ceaiurilor. Pot apărea depuneri de piatră în maşinile de vending, iar acest lucru poate duce la defectarea maşinilor, urmată de costuri mari ale lucrărilor de service. Este recomandată folosirea apei îmbuteliate pentru a păstra cea mai bună aromă a băuturilor calde preparate în automatele de băuturi.

Avantajele folosirii unei ape îmbuteliate (și nu cea de la robinet sau din alte surse neautorizate).

Calitatea băuturilor este influențată foarte mult de proprietățile apei folosite, astfel că avantajele folosirii unei ape conforme oferă un gust mai bun al produsului final, un produs mai sigur pentru sănătatea omului și aparate de vending rezistente în timp.

Recomandări adresate operatorilor de vending

Gustul apei este dat de conținutul în săruri minerale și de gaze dizolvate (oxigenul și bioxidul de carbon). Excesul sau carența unora dintre aceste componente poate imprima apei un gust diferit și prin urmare poate afecta și gustul băuturilor calde preparate la aparat. Recomandăm cu încredere, operatorilor de vending, folosirea unei ape de izvor îmbuteliate pentru prepararea produselor calde. Apa îmbuteliată în sistem certificat HACCP (Sistem de Management al Siguranţei Alimentului) și analizată fizico-chimic și microbiologic de un laborator acreditat de Ministerul Sănătății (Laborex) este cea mai sigură pentru sănătatea consumatorului final. Să folosească apa dedurizată, filtrată, pură din punct de vedere microbiologic.

Material realizat cu sprijinul dnei. Diana Urecheanu (Husanu), Manager Produs CUMPĂNA.
De asemenea, adresam multumiri si dlui Vasile Andreka, director general la S.C. APA VIE SRL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*