Ce poate fi mai frumos într-o poveste a cafelei decât să afli locurile cele mai celebre unde poți degusta această minunată licoare. Așa că îți propunem pentru această ediție un periplu printre cele mai deosebite locații unde cafeaua a fost inspirație pentru Hemingway, Pushkin, Kafka sau Byron.

Grand Café
Grand Hotel din Oslo găzuiește faimosul bar restaurant Grand Cafe. În acest loc se desfășoară în fiecare an banchetul Premiului Nobel pentru Pace și se spune că aici, Henrik Ibsen servea zilnic prânzul. Faimosul restaurant Grand Café se află la parter și are ferestre către strada Karl Johan din Oslo, extrem de tradițional, acesta este unul dintre locurile cele mai bune pentru întâniri din vremea lui Henrik Ibsen și până în prezent. La acest hotel a stat în tinerețea sa și Roald Dahl.
Pe vremea când Oslo se numea Kristiania, dramaturgul de renume mondial, Henrik Ibsen, obișnuia să facă o plimbare către Grand Café pentru a lua prânzul cu cei mai vestiți scriitori, artiști, academicieni și diplomați ai timpurilor. Restaurantul s-a deschis în 1874 și a devenit repede locul preferat de întâlnire al burgheziei culturale capitaliste. Grand Café păstrează încă o atmosferă istorică. Totuși timpul nu s-a oprit în loc. Deși ne prețuim amintirile, nu trăim în trecut. Azi, Grand Café este un restaurant pentru mic dejun, un palpitant loc de întâlnire pentru a servi prânzul și o locație “intimă” seara. Este în același timp elegant și popular.
Grand Café Bar & Lounge este perfect pentru o cafea înainte de teatru și o gustare după.

Cafe Montmartre
Această cafenea se află chiar în Praga și adeseori se face referință la aceasta cu porecla ei, Montik, sau The Monty. Scriitori importanți din Germania și Cehoslovacia — cum ar fi Franz Kafka, Eduard Bass și Max Brod — au fost aici. Să zăbovești la o cafea în timp ce citești ziarul sau discuți cu prietenii sau chiar joci un șah este un vechi și venerat ritual din centrul Europei. Parte din fostul Imperiu Habsburgic, Praga, păstrează aceeași tradiție în cafenele deși nu dispune de aceeași gamă variată de sortimente de cafea, oferită de cafenelele vieneze. Mai mult decât atât, cei 40 de ani de comunism au avut un impact negativ asupra culturii cafelei în fosta Cehoslovacie, dar este în revenire și acum sunt multe locuri de care vă puteți bucura în Praga de o cafea bună.
Într-o cafenea din Cehia (kavárna) nu există termenul “doar o cafea”, deși espresso (la care se face adesea referire cu “presso”) de obicei servit cu lapte (s mlékem) și preparat de un aparat de cafea este probabil cel mai simplu sortiment de cafea, de obicei Czech Espresso servit cu lapte, ca originalul Italian, vine în forme variate, cum ar fi ristretto sau lungo. Sortimentele de cappuccino, latte și macchiato sunt și ele omniprezente; ultima se servește de obicei într-un pahar înalt. Cafeaua Vieneză (Vídeňská káva), este încoronată de o cantitate generoasă de frișcă, asemănătoare austriecei schlagobers (frișcă) și cafelei algeriene (Alžirská káva) și se servește cu frișcă și o picătură de lichior. Cafeaua irlandeză (Irská káva) este și ea des întâlnită în meniuri. Unele cafenele servesc cafeaua împreună cu un pahar de apa plată.
Bineînțeles că puteți comanda și alte băuturi într-o cafenea, deși ceainăria (čajovna) este cea care oferă cea mai variată gamă de sortimente de ceai. Mâncarea servită diferă ajungând de la gustări de bază cum ar fi alunele sau sărățelele până la feluri principale complete ce sunt disponibile în timpul zilei și unele cafenele servesc de asemenea micul dejun atât de tip continental cat și englez. Prăjiturile sunt producția principală a cafenelelor cehe; ștrudelul de mere (zavín) și prăjitura stratificată cu miere sunt două dintre cele mai preferate deserturi.

La Rotonde
Una dintre cele mai vestite cafenele pariziene din timpul marelui scriitor american, Ernest Hemingway, este Cafe La Rotonde, despre care acesta a scris în The Sun Also Rises, deși personajul lui Hemingway, Jake Barnes, pare să se plângă de popularitatea copleșitoare a cafenelei: “Indiferent la ce cafenea din Montparnasse află partea dreaptă a râului îi spui taximestristului să te ducă, acesta te va duce întotdeauna la Rotonde,” scrie Hemingway. Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald și T.S. Eliot au fost, de asemenea, clienții acesteia. Deschisă în 1911, La Rotonde este unul dintre cele mai cunoscute locații din cartierul Montparnasse…
În timpul perioadei interbelice, era plină de pictori și artiști suprarealiști. Azi, locul este populat de regizori de film și actori. La Rotonde se bucură de o asemenea popularitate atât din cauza locației cât și din cauza meniului. Această “brasserie” oferă mâncare tradițională franceză. Fiind specializat în carne de vită, restaurantul oferă o gamă variată de cotlete, fripturi și tartare… Mai mult, specialitățile de stridii și calcan sunt o alternativă extreme de tentantă! Fiind administrat de frații Tafanel, La Rotonde oferă o primire foarte călduroasă. Cei doi frați au muncit mult pentru a satisface clienții și pentru a îi transforma în clienți fideli. Toate acestea îi conferă restaurantului o atmosferă unică.

The Literary Café
Se presupune că Literary Cafe din St. Petersburg a primit mulți scriitori de top de origine rusă, inclusiv pe Chernyshevsky și Dostoevsky, și din păcate, aceasta este ultima cafenea vizitată de poetul Alexander Pushkin înainte ca acesta să moară într-un duel în 1837. Pe holul de la intrare putem admira un desen al acestuia, aflat la biroul său de scris. În 1835, aici, la intersecția străzilor Nevsky Prospekt și Moika s-a deschis o faimoasă patiserie. Acum este “The Literary Café” (Cafeneaua literară) care păstrează tema culturală “Să cunoaștem orașul Saint Petersburg”. Chifteluțele din carne de vită cu ciuperci mărunțite sunt specialitatea casei. De obicei, în timpul mesei, un violonist și un pianist cântă muzică live. Acest loc este recomandat pentru un prânz ușor. Locația este în apropierea unor importante puncte de interes turistic. Salonul de la etajul doi destinat cinei este un rai de liniște în comparație cu agitația și aglomerația din Nevsky Prospekt și a grupurilor de turiști.

Harry’s New York Bar
Aflat în Paris, Harry’s New York Bar a fost numit după un fost manager scoțian al acestuia. S-a deschis în 1911, iar în decada ce a urmat, Harry a fost se pare, cel care l-a transformat într-o adevărată cafenea pentru expați, atrăgându-i aici pe Sinclair Lewis, Humphrey Bogart, Hemingway și alții.
Pont: Harry’s New York Bar este și locul unde Bloody Mary a fost concepută pentru prima dată. Aflat pe Rue Daunou 5, între Avenue de l’Opéra și Rue de la Paix din Paris, barul a fost achiziționat în 1911 de fostul jocheu faimos Tod Sloan, care l-a transformat într-un bistro și l-a denumit “New York Bar.” Sloan a făcut un parteneriat cu un new yorkez numit Clancy (nimeni nu pare să îi știe numele de familie) care deținea un bar în Manhattan. Barul a fost demontat și transportat la Paris. În acest moment Sloan îl angajează pe Harry MacElhone, un barman din Dundee, Scoția, pentru a administra localul. În aceasă perioadă, turiștii americani și membrii ai comunităților de artiști și scriitori începeau să frecventeze Parisul în număr din ce în ce mai mare și Sloan a sperat să profite de faima sa și să transforme barul într-un loc unde expații se pot simți ca acasă. Barul său a devenit un loc popular pentru membrii Serviciului de Ambulanță American, în timpul celui de-al II–lea Război Mondial. Cu toate acestea, Sloan avea probleme financiare datorate stilului lui de viață extravagant, ceea ce l-a determinat să vândă barul în 1923 lui MacElhone, fostul său barman, care și-a adăugat numele la cel al barului și l-a transformat într-un legendar punct de referință al Parisului.
În timp, Harry’s New York Bar a fost frecventat de numeroși americani faimoși și celebrități internaționale cum ar fi Prințul Serge Obolensky, Knute Rockne, Sinclair Lewis, Bill Tilden, Coco Chanel, Jack Dempsey, Rita Hayworth, Humphrey Bogart, și chiar Ducele de Windsor.

Antico Caffe Greco
Situată lângă Treptele Spaniole, într-o zonă foarte luxoasă a Romei, Antico Caffe Greco — fondată in 1760 — este cea mai faimoasă cafenea a orașului. În ultimile secole, printre clienții acesteia s-au numărat scriitori ca Lord Byron, John Keats, Henrik Ibsen și Hans Christian Andersen.
Din 1760, aceasta a fost cea mai stilată și la modă cafenea a Romei. Stendhal, Goethe, Keats, și D’Annunzio și-au savurat aici cafeaua. Azi, cel mai probabil veți întâlni aici doamne care iau prânzul și turiști japonezi, dar atmosfera este păstrată. În față se află un bar de lemn, iar după acesta o serie de saloane mici. Sunteți așezat la o masă acoperită cu marmură în stil napoleonian, într-un fundal de damasc roșu și auriu, picturi romantice și oglinzi antice. Giorgio de Chirico a sugerat că aceasta este cafeneaua unde te așezi și aștepți sfârșitul. Specialitatea casei este paradisi, o prăjitură care este făcută cu lămâie și portocală.

Cafe Braunerhof
Asemenea Parisului, Viena este un oraș plin de cafenele, multe dintre acestea găzduind artiști și intelectuali faimoși. Cafe Bräunerhof se află lângă palatul Habsburg și se spune, este cunoscută datorită faptului că era locul favorit al scriitorului Thomas Bernhard, și aici acesta a lucrat la unele dintre cele mai importante lucrări ale sale de limbă germană după cel de-al II-lea Război Mondial. Azi, pe colțul unei străzi din vecinătatea acesteia, se află într-o vitrină o fotografie a autorului care arată direcția către cafenea. În fiecare sâmbătă aici este muzică live, o mini orchestră cântă vals și muzică clasică.
Bräunerhof este probabil cafeneaua cu cea mai vastă selecție de ziare din Viena. Patronul acesteia a declarat că lunar cafeneaua cheltuiește 1600 de dolari pe ziare.