Etichetarea alergenilor în vending

Timp de 3 ani European Vending Association (EVA) a lucrat la un Regulament cu scopul de a oferi consumatorilor informații relevante și concrete. Acesta va înlocui un număr de legi deja existente cu privire la etichetarea aditivilor și a ingredientelor, și în general, privind cerințele de etichetare.
Regulamentul a fost adoptat în cele din urmă la finele anului 2011. EVA a pledat cu succes în favoarea aplicării unor reguli limitate în vending, după cum în mod evident clientul nu are posibilitatea să citească eticheta produselor comercializate, din interiorul aparatelor de vending. În ceea ce privește produsele pe bază de pulberi, cum sunt băuturile calde, vor exista de asemenea obligații limitate deoarece și spațiul din aparatul de vending este limitat. În consecință, singura obligație pe care o vor avea operatorii, și care nu a fost deloc negociabilă, va fi să eticheteze alergenii conținuți de pulbere – sau de produsele bazate pe sirop, cu alte cuvinte de băuturile calde sau de aparatele de băuturi reci după mix.
Acum că am clarificat această regulă, următorul pas este implementarea regulamentului la nivel național și stabilirea metodei exacte după care industria se va conforma cu noua legislație. EVA a decis să adopte o atitudine proactivă vis-à-vis de acest aspect; da, Comitetul de Igienă EVA va ajuta operatorii din Europa să se conformeze la noua legislație proiectând o etichetă conformă cu aceasta.
În ultimii ani acest aspect a generat unele dispute aprinse între industrie și consumatori. Acesta este un semn clar că societatea noastră are tendința de a deveni o societate care nu își asumă riscuri și în care siguranța consumatorului este pe primul loc. În zilele noastre nimeni nu este dispus să își asume riscul de a pune în pericol sănătatea ființelor umane prin comercializarea de alimente trecute de termenul de expirare sau pentru care nu sunt oferite suficiente informații despre ingredientele sau alergenii pe care acestea ar trebui să le conțină. Se depun multe eforturi pentru a se evita situația în care farfuria consumatorului conține alimente alterate. Deseori legislația nu ia în considerare decât punctul de vedere al consumatorului – uitând adesea cât de împovărătoare pot deveni unele măsuri pentru acestă industrie. Trebuie găsit echilibrul corect, pentru că industria de vending, este compusă în mare parte din IMM-uri (Întreprinderi Mici și Mijlocii), care adesea nu posedă resurse suficiente pentru a putea aplica măsuri dificile. Legislatorii și acționarii trebuie să negocieze în așa fel încât să se asigure sănătatea consumatorilor și locurile de muncă a celor din industrie. În calitate de reprezentant al industriei de vending la nivel european, EVA, a adus contribuții pentru o mai bună înțelegere a serviciilor oferite de membrii acesteia, oferind calitate clienților noștrii, asigurând un nivel ridicat de servicii și contribuind la creșterea economiei Europei.

Interdicții și taxe pentru alimente

Mai mult decât atât, unele guverne naționale au hotărât aplicarea unor interdicții și/sau taxe pentru anumite produse. De exemplu, Parlamentul Francez, a decis de curând să interzică începând cu data de 1 Ianuarie 2014, folosirea de bisfenol A (BPA) în orice material de ambalare sau orice articol care intră în contact cu produsele alimentare, de exemplu cupele de iaurt. Taxele au fost sau vor fi crescute în unele state membre: taxele pentru băuturile cu zahăr în Franța, pentru alimentele grase în Ungaria sau apă minerală în Danemarca. Chiar doresc aceste guverne să îndrume populația spre consumul de alimente mai sănătoase sau vor numai să își umple cuferele trezoreriilor?
Este greu de răspuns la această întrebare, dar trebuie să acceptăm că, zahărul și grăsimea devin un focar pentru autorități. Cât de departe se va merge? Având în vedere că atât Organizația Mondială a Sănătății cât și Comisia Europeană lansează strategii de combatere a supraponderalității și obezității și de promovare a activităților fizice, un efect de bulgăre de zăpadă poate apărea în toată Europa. Rolul EVA este să monitorizeze atent aceste schimbări iar scopul nostru este să evităm ca industria de vending să devină țapul ispășitor pentru toate problemele legate de obezitate.

Promovarea Vendingului

Imaginea pe care dorim să o promovăm este că aparatul de vending este ca un mini supermarket, deschis 24/7 și oferind produse similare celor din magazinele de cartier. Provocarea anului 2012 dar și a celor ce vor urma, va fi să promovăm o imagine pozitivă pentru industria noastră în fața tuturor tipurilor de autoritate. Pe lângă protejarea imaginii noastre, trebuie menținută și competitivitatea tuturor participanților la industria de vending. Din acest motiv, EVA monitorizează multe inițiative legislative care pot impacta vendingul și atunci când este necesar face lobby intereselor industriei.
Discuții pentru 2012:
• Piața Europeană de plată cu cardul, prin internet și mobil
• Gazele Fluorurate
• Directiva Ecodesign – aparatele de vending cu refrigerare și aparatele cu băuturi calde non-domestice
• Echipamentul de lucru în medii cu atmosferă explozivă
• Deșeurile biologice
• Strategia Europeană pentru Deșeurile din Plastic
• Cutiile din metal pentru băuturi
• Eticheta Eco pentru și eficiența energetică a clădirilor
• Apa Potabilă
• Achizițiile Publice Ecologice
• Directiva serviciilor de plăți
• Directiva drepturilor consumatorului
• Documentul European de Accesibilitate
• Revizuirea Directivei privind voltajul redus
• Revizuirea Directivei privind vasele cu presiune
• Revizuirea Directivei privind Compatibilitatea Electromagnetică
• Revizuirea Directivei privind Radioul și Telecomunicațiile (R&TTE)
• Transportul Rutier și pauzele de lucru pentru șoferi

EVA lansează a 2-a versiune a Manualului de Modele pentru Monede

Manualul de Modele pentru Monede EVA, este o publicație foarte cunoscută și extrem de apreciată în lumea monetară. La ultima ediție bienală a Conferinței Directorilor Monetari, care s-a desfășurat luna trecută la Viena, EVA a lansat o versiune îmbunătățită, scrisă de Membrii Grupului Monedelor EVA, al cărui dinamic lider este Klaus Meyer Steffens (Crane Payment Solutions – NRI).
Documentul este un manual detaliat folosit de peste 50 de fabricanți de monede pentru a obține informații privind felul în care aceștia ar putea produce și proiecta monede de circulație care se vor comporta într-o manieră sigură și consecventă în validatoare. În această ediție sunt enumerate și comentate cele mai noi producții de monede și sunt sugerate soluții de optimizare a acestora. Mai mult decât atât, Manualul tratează acum în detaliu validatoarele folosite pentru numărarea și sortarea monedelor din aparatele cu viteză mare.
EVA a construit în ultimii ani relații extrem de cooperante cu Producătoriii de Monede din toată lumea și este consultată regulat cu privire la caracteristicile monedelor. Manualul servește drept bază pentru o simplă înțelegere a modului în care funcționează validatoarele de monede și a consecințelor fabricării monedelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*