Revista Vending Inside a considerat necesar să ofere posibilitatea organizatorilor Vending Expo să comunice pieței de vending de ce s-a amânat ediția ce trebuia să aibă loc în noiembrie în acest an și, cu această ocazie am analizat împreună cu Anton Vlad situația din prezent a industriei de vending din România.

Cum s-a ajuns la situația în care Vending Expo din acest an nu a mai avut loc? Care sunt cauzele?
În principal, bugetele de promovare s-au diminuat și automat, multe dintre companii au stat în stand by, pentru a vedea ce se întâmplă în acest an cu expoziția și dacă vor aloca buget pentru participare. Problema este că mulți au luat în calcul o înscriere în ultimele zile de dinaintea expoziției, așteptând ca alții să confirme participarea, însă acest lucru nu poate genera o expoziție de calitate, orice organizator evaluând situația evenimentelor sale cu două luni înaintea deschiderii. Și cum cu două luni înainte nu aveam o situație clară a intențiilor de participare, am luat decizia amânării expoziției pentru 2013.

Cum ai analiza la momentul actual industria românească de vending? Consideri că este un domeniu important, interesant, puternic sau este doar o imagine eronată/falsă?
Industria de vending, după părerea mea, este una cu un mare potențial, cu o dezvoltare rapidă și cu o piață încă neacoperită în totalitate. În ultimii ani este vizibilă dezvoltarea acestui domeniu, aparatele de vending intrând deja în cotidian. Nu mai reprezintă o noutate ca acum câțiva ani, oamenii fiind deja obișnuiți cu prezența acestora.

Care crezi că sunt principalele probleme cu care se confruntă vendingul românesc?
Puterea de cumpărare a populației este problema generală și automat și a acestei industrii. Trăim totuși într-una dintre cele mai sărace țări ale Europei.

Este criza resimțită mai acut în vending, decât în alte sectoare ale economiei românești? Voi organizați mai multe expoziții, puteți face o comparație.
În toate domeniile există o scădere, inclusiv pe piața expozițiilor. Se spune că o expoziție este oglinda industriei pentru care este organizată, dar nu este o regulă ce poate fi aplicată general. Dacă ne uităm la alte domenii în care noi activăm, putem spune că gaming-ul și infrastructura rutieră sunt sectoare ce se mențin pe linia de plutire. O scădere masivă este pe piața de infrastructură educațională. Cât despre vending, nu cred că este o industrie ce suferă mai mult decât altele. Din contră.

Privind din afară, cum se vede industria de vending? Merită ea o expoziție sau poate este o pălărie prea mare pentru un astfel de domeniu? Sau poate o frecvență la 2 ani este mai ușor de acceptat de către industrie? Detaliază răspunsul, te rog.
Există o masă destul de mare de firme ce activează în domeniul vendingului, atât pe partea de import de aparate și componente, cât și pe partea de operare. Această cifră este suficientă pentru a genera o expoziție, însă ne lovim din nou de piața unde se desfășoară toate aceste activități: România. Pe lângă bugetele alocate ce afectează expozițiile, ca organizator cu experiență internațională pot să spun ferm că în România nu există încă o tradiție în participarea ca expozant sau ca vizitator la astfel de evenimente. Lucrurile sunt încă la început, dar se vor stabiliza în timp. Cât despre organizarea bienală, decizia a fost deja luată. Expoziția de vending se va desfășura odată la doi ani.

Crezi că “zona gri” a devenit una foarte atractivă pentru concurenții de pe piața de vending și asta să fi cauzat această situație de “struț cu capul în nisip” de anul acesta? Crezi că s-a mărit numărul firmelor care s-au dus către “operarea la gri” și asta să fi cauzat acest “discreție” a firmelor din acest an?
Posibil. Nu cunosc exact situația sau cât de mulți sunt în această zonă. Dar este o realitate ce nu afectează doar vendingul sau care este întâlnită doar în România. Dacă este să mă refer strict la expoziție, nu cred că este foarte afectată de această situație.

Care este mesajul pe care dorești să-l transmiți acum industriei de vending?
Pot transmite un mesaj din punctul de vedere al organizatorului Vending Expo: dacă piața dorește și consideră benefic un asemenea eveniment, să arate acest lucru.

Când se va organiza ediția următoare a lui Vending Expo?
Următoarea expoziție va fi organizată în luna mai 2013. Datele exacte vor fi anunțate până la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*