Am profitat de vizita domnului Maarten Pakvis în România din această toamnă și i-am luat un foarte interesant interviu celui care ocupă poziția de Export Manager în cadrul companiei FAS International S.p.A. și este responsabil pentru zonele Europa de Nord, Europa Centrală și de Est, și câteva țări din Orientul Mijlociu. Experiența sa în industria de vending datează din anul 1998, iar din 2007 lucrează la FAS International. De asemenea, colaborarea dintre Alcor și FAS a început tot în anul 2007.

Care este părerea dumneavoastră despre piața de vending din România?
Primele mele experiențe pe piața de vending din România au avut loc undeva în 1999-2000. În acea perioadă, unele grupuri mari de firme tocmai începuseră să opereze automate de vending. Automatele erau în general un mix între “table-top” și automate de tip “freestanding” de dimesiuni reduse. În continuare piața de vending se concentrează foarte mult pe cafea/băuturi calde, iar aparatele sunt în continuare “table-top” și “freestanding” compacte, aparatele de snacks-uri și alimente beneficiind de mai puțină atenție.

Ce părere aveți despre piața noastră în comparație cu cele din alte țări din zonă?
Piața de vending din România pare a fi din ce în ce mai activă față de alte piețe din zonă, de exemplu, piața din Ungaria este în principal o piață de cafea instant. Poate piața bulgară este similară cu cea din România, dar în prezent nu experimentează o dezvoltare alertă.

De ce ați ales compania Alcor să reprezinte FAS în România?
Am ales compania Alcor pentru că sunt foarte profesioniști din punct de vedere tehnic și comercial. Alcor deținea deja o vastă experiență în vânzarea și furnizarea de suport tehnic pentru branduri de top din zona aparatelor HoReCa. Gama de aparate FAS a venit în completarea ofertei existente pentru a adresa piața de vending.

Care sunt produsele FAS de bază importate pe piața din România?
Aparatele Perla și Winning de băuturi calde și aparatele de snacks-uri și alimente Fast / Faster.
Care sunt cele mai importante caracteristici ale produselor dvs.? Cum se diferențiază de competiție, prin: design, inovație, calitate, etc.?
FAS produce automate vending din 1967 iar dacă ne referim la inovație și calitate în ce privește automatele de snacks-uri și produse alimentare, suntem lideri incontestabili. Per ansamblu, designul atractiv și fiabilitatea sunt calități recunoscute, dar este mai important ca aparatele să fie alegerea potrivită pentru operatori: să fie ușor de folosit, ușor de întreținut și cu costuri de operare foarte mici pe măsură ce trec anii.
Un exemplu concret, aparatele noastre sunt echipate cu unități de răcire performante care se demonstrează a fi foarte rezistente chiar în condiții de lucru extreme (ex. temperaturi ambientale mari – în perioada verii). Mai mult decât atât, aparatele FAS au unele dintre cele mai mici consumuri de energie în comparație cu automate similare.
Aparatele de băuturi calde sunt produse în fabrica noastră din Schio (Vicenza) de peste zece ani și livrează bauturi de calitate superioară, începând cu un espresso excelent.

Care este profilul consumatorului de vending român? Care sunt nevoile și așteptările clientului de la operatorii de vending, aici în România?
Suntem de părere că în general, consumatorii de vending sunt din ce în ce mai interesați de produsele de calitate distribuite prin intermediul automatelor vending. Profilul consumatorului nostru este reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 15-45 de ani și în general de persoane active. Acesti consumatori așteaptă să li se ofere produse cât mai variate la prețuri competitive. Aparatele de la care cumpără produse ar trebui să aibă un design atractiv și să fie păstrate în condiții bune.

Ce doresc să realizeze împreună FAS și Alcor pe piața de vending din România? Care sunt obiectivele?
Depunem eforturi împreună pentru a contribui la dezvoltarea pieței de vending din România oferind o gamă dedicată de echipamente în segmente de piață diferite – în locuri publice, OCS (Office Coffee Service) sau în general, în spațiile de lucru.

Care sunt principalele beneficii aduse operatorilor de vending prin parteneriatul FAS – Alcor?
Furnizarea de servicii de calitate dar și susținerea clienților în luarea deciziilor sunt factori deosebit de importanți.

Care sunt perspectivele de afaceri de pe piața noastră de vending pentru finele lui 2012 și începutul lui 2013?
Scopul nostru este să creștem prezența pe piața de vending oferind soluții și aparate de calitate acolo unde este necesar. FAS pregătește și o serie de echipamente noi care acoperă o gamă largă – de la alimente calde până la alimente congelate și aparate de înghețată. Ne bucurăm că vom introduce aceste produse pe piața din România în curând și că vom susține operatorii de vending în realizarea de proiecte-pilot cu astfel de automate.
Compania Alcor a fost înființată în anul 1991 și are ca principal obiect de activitate distribuția de cafea și echipamente pentru băuturi calde. Au început ca reprezentanți ai sistemului pentru băuturi calde FOUNTAIN, lider mondial în domeniu.
Sesizând că cerințele pieței pentru cafeaua espresso sunt tot mai mari, Alcor a completat oferta cu echipamente și produse speciale pentru prepararea acestui tip de cafea și sunt promotorii prestigioasei game de espressoare automate WMF și Schaerer, a espressoarelor tradiționale La Spaziale, Dalla Corte, precum și a automatelor de tip vending FAS. De asemenea, Alcor vă pune la dispoziție întreaga gamă de sisteme de plată Coges.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*