Aparatele de vending sunt peste tot, oferind orice vă poate trece prin gând, gustări, băuturi, alcool, de la ouă la ţigări, bilete de loterie, pizza şi homar.
Aparatele de vending au fost în mod tradiţional dispozitive analogice “neinteligente”: pune un ban și primești un produs. Dar o dată cu evoluţia vânzării cu amănuntul și a vendingului nesupravegheat, această imagine este pe cale să se schimbe, atingând în prezent punctul culminant din punct de vedere al tehnologiei şi vânzărilor, aparatele devenind inteligente datorită dispozitivelor de rețea pentru căutare în curs de desfăşurare care aduc mai mult confort şi o mai bună experienţă de consum.
Schimbarea peisajului din vending schimbă, de asemenea, și experienţa consumatorului, în trei moduri importante:
1. Tehnologia permite o implicare în interacțiuni mai confortabilă
2. Vendingul devine o oportunitate de marketing de tip punct de vânzare
3. Consumatorii cumpără acum prin vending produse cu prețuri mai ridicate
În perioada social media, marketingul a folosit această evoluţie din ultimii ani creând campanii/activări/experienţe inovatoare, interactive, digital interactive (gifting) prin intermediul aparatelor de vending mai “sociale”, pentru a atrage atenția consumatorilor. De la campania aparatelor de vending Simba Ghost Pops din 2007, până la aparatul Coca-Cola Happiness de la începutul anului 2010 și aparatul Delite-o-matic din vara anului 2012, vă prezentăm mai jos, o imagine de ansamblu pentru 20 de campanii notabile, care implică interactivitatea mașinilor de vending:
Coca Cola: Happiness Machine
Primul aparat Coca-Cola Happiness a fost lansat pe 12 ianuarie 2010 în Statele Unite. Un aparat de vending Coca-Cola a fost transformat într-un aparat de “fericire”, livrând “doze” de fericire în campusul unui colegiu din New York. De la lansarea sa, aparatul de vending Coca-Cola Happiness Machine a înregistrat peste 4 milioane de vizionări pe YouTube și a inspirat ideea de Coca-Cola Happiness Truck (Camionul cu Fericire), Coca-Cola Happiness Store (Magazinul de Fericire) și multe alte branduri care au creat experiențe interactive cu aparatele de vending.
Coca Cola: Friendship Machine
Dia del Amigo este o sărbătoare a prieteniei care are loc anual pe 20 iulie în multe regiuni ale Americii de Sud, în special în Argentina, Brazilia și Uruguay. În 2010, Coca Cola a organizat în onoarea acestei zile o campanie în aer liber specială, prin Coca-Cola Friendship Machine (Aparatul cu Prietenie). Aparatul cu o înălțime de 3,5 metrii, a fost plasat strategic în șapte țări Sud-Americane oferind trecătorilor două sticle de Cola la preț de una. Pentru a profita de ofertă, potențialii clienți erau nevoiți să lucreze împreună pentru a ajunge la fanta introducerii monedei/bancnotei a aparatului de vending.
Coca Cola: Happiness Machine for Couples (Aparatul cu Fericire pentru Cupluri)
Cu ocazia celei mai recente celebrări Valentine’s Day (Ziua Îndrăgostiților), campania mondială Coca-Cola cu numele Happiness (Fericire) s-a oprit și la unul dintre cele mai aglomerate mall-uri din Istanbul. Aparatul special de vending cu cola era dotat cu aparate de fotografiat secrete, având un design și o funcționalitate dedicate special cuplurilor. Totuși, pentru ca acesta să funcționeze, era necesar ca oamenii să arate că sunt cuplu, strecurând un sărut sau o îmbrățișare. Experiența a fost creată de agenția C-Section din Istanbul.
Coca Cola: Trimite o Cola în jurul Lumii
În 2011, Google a intrat în parteneriat cu Coca Cola în Proiectul:
Să ne re-imaginăm şi să re-creem pe scurt iconicul ‘Punct culminant’ comercial de audiență modernă în era digitală din 1971. Îndeplinind promisiunea anunţului original (“cumpără o Cola pentru lume”), duo-ul a făcut posibilă conectarea cu persoane necunoscute prin trimiterea unei coca-cola în jurul lumii, unor destinatari nesuspicioși, făcând lumea să pară puțin mai mică. Tehnologiile Google împreună cu aparatele de vending Coca Cola personalizate le-au permis cu adevărat vizitatorilor să “cumpere o Cola lumii”, cu doar câteva atingeri pe telefoanele lor mobile.
Coca Cola: Hug Me (Îmbrățișează-mă)
Studenții Universității Naționale din Singapore (NUS) au fost surprinși în mod plăcut în luna martie a anului curent, când, aparatul de vending Coca Cola cu îndemnul ‘Hug Me’ (Îmbrățișează-mă) a fost instalat peste noapte. Ce face special acest neobişnuit aparat de vending este că răspunde la îmbrațișări fizice, înainte de a distribui o cola gratis. Afişarea de afecțiune în public este mai puţin frecventă şi a fost mult timp descurajată în Singapore, dar este în creştere în rândul tinerilor. Această acțiune face parte dintr-o campanie creată de Ogilvy & Mather Singapore, pentru poziţionarea brand-ului ca un aliat non-periculos al ideii de manifestare a tinereții.
Coca Cola: Dance Vending Machine
Pentru acest experiment de marketing din Coreea de Sud, gigantul ce comercializează băuturi răcoritoare a utilizat pentru aparatul său de vending tehnologia Microsoft Kinect pentru a coopta clienţii şi pentru a construi aprecierea brand-ului prin experienţe digitale + fizice. Aparatul de vending Dance Vending Machine îi provoca pe oameni să reproducă mișcările de dans ale unei formații coreene de băieți 2 PM care rula pe aparat, în schimbul unei ape minerale. Senzorii şi camerele web încorporate recunosc interacţiunea umană. Clienții erau recompensați cu un număr de sticle de coca cola direct proporțional cu nivelul la care dansau.
Coca Cola Zero: Eliberează agentul 007 din tine
Trecătorii obișnuiți din Anvers Central care se opreau să ia o Cola Zero, au primit o sarcină în plus pe lângă obţinerea băuturii. Un violonist de sex feminin cânta melodia Bond, iar în același timp aparatul le oferea trecătorilor şansa de a câştiga bilete gratuite la Skyfall. Afișajul aparatului le cerea pasagerilor să-și introducă numele, cu îndemnul “mergeți la platforma 6” în 70 de secunde. Camerele video ascunse filmau cursa participanţilor către platforme, care includea obstacole în stilul Bond. Ajunși la platformă, participanții cântau melodia Bond, pentru a obţine biletele gratuite. Farsele Skyfall erau susținute de Modem de Guillaume Duval.
Fantastic Delites (Delicii Fantastice)
Agenția de publicitate Clemenger BBDO Adelaide şi compania producătoare Anifex și-au combinat eforturile pentru a veni cu o modalitate inovatoare de a promova brand-ul australian al gustărilor din orez “Fantastic Delites” prin crearea aparatelor de vending speciale Delite-o-Matic. Campania de publicitate ambientală şi interactivă îi provoca pe oameni către extrem prin intermediul jocului online şi pe stradă pentru a dovedi că produsele Fantastic Delites au un gust atât de bun încât oamenii vor fi dispuși la lucruri incredibile pentru a le obține.
Rugbeer
Argentina este țara cu cei mai mulți iubitori de fotbal din lume. Dar în nord, în provincia Salta toată lumea iubeşte rugbyul. Pentru a oferi fanilor rugbyului o experienţă unică, Berea Salta şi Ogilvy Buenos Aires au adus aparatul de Rugbeer, un aparat de vending unic care funcționează cu placări, nu cu monede. Pentru ca aparatul să distribuie o bere Salta rece, acesta trebuie să fie placat. Rugbeer a avut un asemenea succes încât a făcut turul regiunii, și a avut ca rezultat creșterea vânzărilor la bere din barurile pe care le-a vizitat cu peste 25%.
Kenco
Pentru a marca lansarea Kenco Millicano (un brand Kraft Foods) comercializat printr-un aparat de vending, Arc Londra şi Leo Burnett Londra a creat Kenneth, un aparat de vending interactiv vorbitor şi l-au plasat în Soho Square (Londra). Kenneth părea a fi un aparat de vending normal. Cu toate acestea, englezii în căutare de cafeină au descoperit curând cum “cafeaua cu adevărat bună vorbeşte de la sine”- literalmente. Cu ajutorul unui actor de comedie bine ascuns, Kenneth discuta cu oamenii în timp ce distribuiea gratuit cești de Kenco Millicano – chiar cerându-le să facă ceva caraghios în schimbul cafelei gratuite.
Tourism British Columbia
Tourism British Columbia a plasat pentru câteva zile un gigant înalt de 7 metrii și lat de 5 metrii în Justin Herman Plaza din San Francisco, care îi atrăgea pe localnici către o nouă lume de experienţe de vacanţă British Columbia. Cei care au interacţionat cu ” The BC Moments Machine” (Aparatul de Momente BC) au fost recompensați cu amintiri extrem de valoroase din British Columbia, inclusiv caiace reale, biciclete de munte (mountain bikes), crose de golf şi plăci de surf.
Unilever, Share Happy (Împărtășește Veselie)
Unilever, cel mai mare producător de înghețată din lume, a creat în 2010 primul aparat de vending activat prin zâmbet. Odată aflată lângă aparat, persoanei în cauză îi este cerut un zâmbet, iar ‘zâmbo-metrul’ îi măsoară rânjetul (tehnologie de recunoaștere facială folosită pentru a urmări dacă o persoană zâmbește). Apoi se face o fotografie, care cu permisiunea persoanei este postată pe Facebook. Clientul își poate alege apoi înghețata gratuită utilizând interfața digitală a aparatului de vending.
PepsiCo
PepsiCo a anunțat în Aprilie 2011, lansarea Sistemului de Vending Social (Social Vending System), o unitate reţea de ultimă generație dotată cu tehnologia de vending interactivecran digital, care permite consumatorilor să se conecteze mai bine cu brandurile PepsiCo la punctul de achiziţie. Folosind tehnologia digitală, PepsiCo Social Vending System permite oricărui utilizator să ofere un cadou unui prieten prin selectarea unei băuturi şi introducerea numelui destinatarului, numărul de telefon mobil al acestuia şi un mesaj text personalizat sau chiar scurt mesaj video înregistrat la aparat.
Bloemenbureau (Consiliul Florilor)
Kingsday cu sediul în Amsterdam a creat o campanie pentru Consiliul Florilor din Olanda, pentru a le face viitoarelor mămici o surpriză în avans, de Ziua Mamei. Campania a implicat aparate de vending cu mai multe tipuri de flori. Acestea au fost plasate în mai multe orașe din Olanda, iar femeile care puteau demonstra aparatului Almost Mother’s Day că sunt însărcinate (rotindu-se în fața aparatului), primeau un buchet de flori surpriză.
BOS Ice Tea
O băutură răcoritoare pentru un tweet promoţional, aparatul devending Bevmax 4-45 (“BEV, dotat cu microfon, difuzor şi aparat de fotografiat’) situat în Cape Town, face chiar asta. Utilizatorii pur şi simplu trimit un tweet contului BOS, @bos cu hashtag-ul #BOSTWEET4T şi automatul va distribui o mostră gratuită de Ice Tea BOS. Compania Sud-Africană de băuturi BOS Ice Tea a făcut echipă cu agenția de marketing Cow Africa pentru ceea ce poate fi primul aparat de vending activat de tweet din lume.
Nokia: Foursquare Gifting Machine (Aparatul de Cadouri )
Nokia şi agentia de marketing word-of-mouth 1000 Heads au lucrat în echipă pentru a construi un aparat de vending unic care este activat de checkin-uri cinstite. Aparatul de Cadouri Nokia repetă “acte de bunătate aleatorii” (bomboane, dispositive/accesorii Nokia, bilete la film şi alte bunătăţi) pentru activări NFC şi LBS- vending cu cadouri. Aparatul de Cadouri Nokia a fost plasat, printre altele, și în Dubai, San Francisco, Londra și Barcelona.
Corelle: Veselă fără Crăpături
Pentru a demonstra și promova vesela fără crăpături Corelle (un produs al companiei World Kitchen), agenția de publicitate Grey China a pus farfurii neprotejate în aparate de vending plasate în zone țintă. Trecătorii au cumpărat câte o farfurie la alegere și apoi au privit cum aceasta este scăpată pe jos fără a suferi nicio crăpătură sau ciobitură. Campania a crescut vânzările cu 10% într-o singură lună.
Nestlé: ChocoLike (Îmi Place Choco)
Anul trecut Nestlé Turcia a surprins trecătorii din Istanbul (Turcia) în campania Chocolike cu bunătăți din ciocolată. Wanda Digital și Nestlé au plasat un aparat de vending în cel mai mare mall de cîmpărături din cel mai mare oraș din Turcia și au conectat aparatul la pagina sa de Facebook. La fiecare 15 like-uri primite pe Facebook, aparatul distribuia un cadou gratuit din ciocolată (o tabletă cu 15 bucăți de ciocolată) unui persoane norocoase care se afla din întâmplare lângă aparat în momentul respectiv. O cameră video ascunsă înregistra reacția tuturor ‘câștigătorilor’. În timpul campaniei s-au înregistrat 55.433 de like-uri pe pagina de Facebook, adică 3.695 de cadouri ChocoLike.
NOAH: Aparatul de Vending cu Găini
NOAH Menschen für Tiere (o societate împotriva cruzimii față de animale) și agenția de publicitate Publicis Frankfurt au creat Aparatul de Ouă, un aparat de vending plin de găini vii, plasat în centrul orașului Frankfurt, în scopul de a evidenția condițiile suferite de găinile care sunt ținute în cuștile cu baterii. La început trecătorii dădeau din cap de uimire sau protestau gălăgios. Atunci când se apropiau de aparat pentru o inspecție mai atentă, erau întâmpinați de mesajul “68% dintre toate găinile din lume sunt tratate ca aparate de făcut ouă”.
Lays: Aparatul cu Cartofi
Pentru a promova faptul că producătorul de chipsuri de cartofi Lay’s nu foloseşte niciun ingredient secret, ci numai cartofi veritabili 100%, ulei vegetal şi un praf de sare, +Castro și BBDO Argentina au decis să utilizeze cartofi reali pentru a oferi în Argentina o mostră de Lay’s într-un mod unic, invitând oamenii să insereze cartofi într-un aparat de vending neobişnuit: Aparatul Lay’s. Primul aparat Lay’s a fost plasat într-un Walmart din Buenos Aires. La introducerea unui cartof, aparatul se activează și demonstrează întregul proces de transformare a unui cartof crud într-un chip Lay’s.
Toate aceste campanii au demonstrat că interactivitatea dintre om și mașina de vending creează atât o relaxare a omului în relația cu automatul dar poate fi folosită de operatori și ca o armă de marketing incredibilă. Din momentul în care reușești să transformi relația rece dintre un om și o mașină într-una capabilă să ofere zâmbete, dans și chiar fericire atunci viitorul serviciilor oferite prin vending la nivel mondial poate crește în mod exponențial.