Câteva guverne regionale și locale din Australia şi-au exprimat interesul de a utiliza aparatele de vending în vederea creșterii accesului oamenilor la materiale de bibliotecă. Această idee australiană de utilizare a unui aparat de vending a fost un succes, dar costul acestora, care de obicei depinde de tehnologia RFID şi suspiciunea că tehnologia ar putea fi înlocuită de eBooks au contribuit la o amortizare lentă a investițiilor atât aici, cât și în străinătate. Aparatele de vending au o istorie mai lungă, iar vending-bibliotecile scandinave şi olandeze Bokomaten şi Mediamaten au fost folosite timp de mulţi ani în bibliotecile din Stockholm şi Amsterdam și au inspirat proiectul GoLibrary al Bibliotecii de Stat din California, de stocare în aparatele de vending a unei varietăți de cărți.
În timp ce pare că există potenţial pentru deservirea comunităţilor mici, acest lucru este dependent de service, atât pentru partea electronică cât şi pentru cea mecanică de întreţinere şi reaprovizionare. Numai cele mai sofisticate aparate de vending au capacitatea de a gestiona cărțile aduse înapoi, precum şi împrumuturile, astfel încât cele mai multe aparate ar oferi doar un serviciu parţial de circulaţie tip bibliotecă sau o facilitate de a primi înapoi cărțile, adiacentă aparatului de împrumut. Din aceste motive, aceste aparate de vending nu par încă să fie o soluţie rentabilă pentru comunităţile mici, aflate la distanţă, dar există unele evoluţii promiţătoare, ceea ce poate însemna că există suport pentru dezvoltare în viitor.
Tehnologia în vending a cunoscut o creştere mai susținută în sectorul retail, în mini-librăriile 24/7 şi în punctele de închiriere de DVD-uri. Aşteptările şi stilul de viaţă în schimbare ale clienţilor, fac bibliotecile publice să își dorească să exploreze noi posibilităţi de a veni în întâmpinarea acestora, iar potenţiale reduceri ale costurilor aparatelor de vending înseamnă că ar aduce suficiente beneficii ce pot depăşi costul total stabilit iniţial.
De ce aparate de vending cu cărți în biblioteci?
Aparatele de vending le oferă bibliotecilor 3 avantaje:
– Furnizarea accesului 24 de ore, 7 zile din 7, la colecţii de cărți cu costuri minime de personal. Presiunea orei de deschidere este evitată, costurile cu personalul și lipsa de timp a multora dintre cititori sau cei care utilizează în general serviciile unei biblioteci face ca această opţiune să fie una atractivă. Este o extensie de servicii deosebit de valoroasă atunci când clienții pot ridica acele cărți rezervate online, fără a fi restricționați de accesul la colecţiile bibliotecii care depinde de programul de lucru al acesteia.
– Aparatele oferă flexibilitate în localizarea serviciilor de bibliotecă. Ele pot fi mutate în locaţii noi relativ uşor, pentru a răspunde la cererile de noi sau identificate recent în utilizare. De obicei, acestea necesită doar o poziție ferită, conectare la o priză de curent şi o conexiune la internet de mare viteză, deşi unele modele pot funcţiona și fără această conexiune.
– Capacitatea de a plasa un aparat ce conține colecții de cărți mai vechi (outlet) în locații cu trafic mare. Acest lucru se adresează atât clienților aflați în criză de timp, dar este și o strategie foarte eficientă de marketing adresată celor care încă nu folosesc aceste servicii. Aceste kiosk-uri independente pot fi plasate în locuri precum:
Aeroporturi, stații de tren, metrou, autobuz
Mall-uri, hypermarket-uri și supermarket-uri
Universități
Spitale
Centre culturale
Azile de bătrâni
Săli de cinema – cu posibilitatea de anunțuri publicitare înainte de difuzarea filmelor
Acest tip de vending este unul dintre acelea pe care le putem numi fără să exagerăm – servicii de vending. Tot se discută dacă vendingul este sau nu un serviciu adresat comunității. Dacă abordezi problema așa cum au făcut-o australienii cred că nu greșești dacă spui asta.