În mitologia romană, Zeița Fortuna era personificarea norocului, la ea te rugai ca să ai noroc. La Fortuna te rugai și ca să ți se protejeze proviziile de grâne. Se spunea în vechime că ai parte de noroc, de protecția Fortunei doar dacă ești un om cinstit, corect și muncitor.

Sub acest semn divin al succesului protejat stă și afacerea Cafea Fortuna, care anul acesta împlinește 20 de ani de la înființare. Am fost de curând și am vizitat fabrica unde se produce cafeaua Fortuna și am rămas impresionat de ceea ce am găsit aici.

Fabrica. În comuna Dragomirești Vale, în județul Ilfov la câțiva kilometri de ieșirea din București spre A1, descoperim această investiție de aproximativ 12 milioane de euro în ceea ce reprezintă singura fabrică românească producătoare de cafea. Pe mii de metri pătrați există dependințe ce deservesc atât sediul firmei ce adăpostește birourile administrative, cât și fabrica și depozitele de marfă.

Impresionant este și faptul că nu te aștepți să găsești într-o companie românească o rigoare și o organizare strictă și eficientă, așa cum este aici, la Cafea Fortuna.

Încă de la intrarea în fabrică suntem așteptați și conduși cu amabilitate de directorul comercial al firmei să vizităm locul, iar prima oprire este chiar în hala unde nenumărate sortimente de cafea din toate colțurile lumii (America de Sud, Africa, etc) sunt păstrate și pregătite să intre în fluxul de producție a diferitelor branduri de cafea Fortuna.

Asistăm la procesul prin care aparate și roboți industriali separă și curăță boabele de cafea ce urmează să intre la prăjire de alte elemente și resturi nedorite ce rezultă în urma acestui proces tehnologic. Toate activitățile sunt automatizate, iar oameni instruiți veghează asupra întregului proces pentru ca toate să iasă așa cum a fost planificat conform procedurilor.

Nu-ți trebuie cunoștințe speciale ca să observi că toți parametrii igienico-sanitari sunt respectați întocmai, pentru că tot ce iese pe poarta fabricii să fie la cele mai înalte standarde de calitate. Iar securitatea alimentară este sfântă aici.

Cât vizităm fabrica, directorul comercial ne oferă și câteva repere din obiectivele și misiunea companiei: “Ne propunem să oferim o cafea bună la un preț accesibil. Cafea Fortuna promovează propriile valori în relația cu clienții săi, valori care ne-au adus recunoașterea pe plan național :

  • Calitatea – decurge din dorința noastră de a îndeplini așteptările clienților și din pasiunea de a realiza lucrurile cât mai bine.
  • Inovația – reprezintă îmbunătățirea continuă a produselor și proceselor tehnologice pentru a veni în întâmpinarea dorințelor consumatorilor.
  • Siguranța – produsele noastre sunt realizate de personal calificat în cele mai bune condiții igienico-sanitare cu tehnologie modernă.
  • Încredere – noi oferim aceeași calitate în fiecare pachet, vă puteți baza pe calitatea cafelei Fortuna indiferent de brandul pe care îl achiziționați.
  • Consumatorul final este cel mai important.“

Iată-ne ajunși în locul unde se prăjește cafeaua. Locul este învăluit într-o frenezie de arome de cafea minunate. Observăm cum boabele de cafea au ajuns în cuptoare și în funcție de programare, procesul tehnologic automatizat prăjește anumite cantități de Robusta sau Arabica și le combină în pachetele de cafea în funcție de sortimente. Așa se nasc sortimentele de cafea Fortuna:

Cafeaua Fortuna este un amestec de Robusta cu Arabica cu gust persistent și aromă puternică. Recomandată mai ales pentru dimineața, dar și după prânzurile consistente și copioase. O găsim boabe, ambalată în pungi de 1 kg.

Rendez-Vous este un tip de cafea germană, cu aromă fructată intensă, dulceagă, ușor cremoasă cu o aciditate plăcută dată de cafelele fine, o consistență aproape perfectă, catifelată. Este un amestec de cafea 100% Arabica. Se pretează pentru prepararea la ibric și filtru. Este ambalată în plicuri de 100 gr, pachete 250 gr şi boabe în pungi de 1 kg.

Cafeaua Meridian este o cafea fină de desert, recomandată în orice moment al zilei. Este un amestec de specialități 100% Arabica, caracterizate prin aroma fruity-florală. Se pretează pentru prepararea la ibric și filtru. Este o cafea boabe, ambalată în pungi de 1 kg.

Crema este genul cafelelor italiene, foarte echilibrată și deosebită prin aroma de ciocolată amăruie. Este recomandată celor care preferă o cafea tare și fină în același timp, foarte echilibrată, fiind un amestec de Robusta și Arabica. Se pretează pentru prepararea la ibric, dar și espresso. Se regăsește măcinată, ambalată în plicuri de 100 gr şi boabe, ambalată în pungi de 1 kg.

Rendez Vous – cafea solubilă (un instant interesant), te atrage cu gustul dulceag catifelat la început ce se transformă în amărui fin spre sfârșit. Ușoară aciditate amintește de noblețea cafelei din care provine. Tăria cafelei solubile Rendez Vous te va ține treaz întreaga zi. Este ambalat în plicuri de 50 de grame.

Am aflat că ambalarea produselor se realizează într-o atmosferă controlată şi protejată, utilizându-se materiale specifice industriei alimentare. Ambalajele folosite provin de la mari producători europeni şi sunt create astfel încât să păstreze intacte aroma şi calităţile cafelei. Minunat!

Cu greu ne vine să ieșim din acest loc, dar totuși trebuie să ne pregătim să încheiem turul, așa că suntem introduși în zona dedicată depozitării produselor, spațiu unde domnește curățenia și organizarea. Toată lumea pare să știe ce are de făcut, dar asta nu înseamnă că oamenii uită să-și zâmbească unii altora.

Oamenii. La Cafea Fortuna lucrează peste 100 de angajați, iar unii dintre ei lucrează încă de la începuturi. Cei mai mulți dintre ei consideră Cafea Fortuna ca fiind familia lor. Nu s-ar vedea lucrând în altă parte. Iar de cafeaua lor nu s-ar despărți în ruptul capului. Cei mai mulți dintre ei se văd lucrând aici mulți ani de acum înainte. “Cum să plec?” m-au întrebat ei, într-un fel retoric. “Și mai ales, de ce?” Condițiile de muncă și cele salariale sunt dintre cele mai bune din România. Și în plus ai mândria că lucrezi la Fortuna. Nimic nu se compară cu asta. Știți ce mi-a spus un angajat în timp ce vizitam fabrica: “știți că noi suntem singura firmă producătoare de cafea cu capital 100% românesc, iar în 2009 am fost compania cu cea mai mare cifră de afaceri din domeniu, aproape 22 de milioane de euro?” Recunosc că nu știam…

În ce privește vendingul, Cafea Fortuna are 2 branduri special dedicate sectorului acesta, și anume: Cafea Fortuna (robusta, ambalaj roșu) și Fortuna Cream.

Cafea Fortuna reușește o performanță notabilă în industria de vending românească, și anume semnarea unui contract cu Nordexim Coffee Services, parte a grupului Aquila, pentru furnizarea cafelei la 2.000 de automate.

În plus față de cafea, fabrica Fortuna oferă sub brandul Rio, semințe de floarea soarelui prăjite fără sare cât și cele cu sare, care sunt atent selectate și prăjite păstrând gustul semințelor păstrate în casă. Semințe de cea mai bună calitate, procesate și ambalate în conformitate cu cele mai exigente standarde din industria alimentară. Aroma, prospețimea și savoarea sunt menținute o perioadă îndelungată datorită ambalării în atmosferă controlată, eliminând astfel posibilitatea degradării calității semințelor. Semințele de floarea soarelui nu conțin colesterol, sunt o sursă importantă de vitamina E, D, B1, B3, B5 și B6 și minerale precum magneziu, seleniu, calciu și fosfor.

Către final aflu și alte lucruri interesante, pe care vi le împărtășesc și vouă. Conform Institutului Naţional de Statistică produsele “Fortuna” deţin o cotă de piaţă de aproximativ 14.2% din piaţa românească de cafea. La sfârşitul anului 2007, Cafea Fortuna a inaugurat o nouă fabrică, unde principala investiţie s-a axat asupra liniilor de producţie cu tehnologii de ultimă generaţie, fiind în momentul de faţă cea mai modernă fabrică de cafea din Sud-Estul Europei. Liniile tehnologice sunt complet automatizate şi conduse prin intermediul computerului.

Rețeaua de distribuție a produselor Cafea Fortuna este formată dintr-o reţea de circa 40 de distribuitori exclusivi care acoperă aproape toate judeţele ţării precum şi prin reţeaua Metro Cash&Carry, Real, Selgros, Cora şi Auchan.

De asemenea, Cafea Fortuna oferă servicii conexe, cum ar fi posibilitatea de a pune la dispoziție gratuit magazinelor dispersoare pentru cafeaua boabe, realizate din inox alimentar care păstrează aroma cafelei şi nu-i alterează gustul. Alături de dispersoare, clienţii Fortuna primesc la preţ special, râşniţe profesionale la care se asigură schimbarea gratuită a cuţitelor şi a bolurilor în perioada de garanție, iar contra cost se poate recondiţiona aparatul.

Iată că vizita noastră se apropie de final, iar gazda noastră ne invită să ne tragem sufletul la o cafea, Fortuna, bineînțeles. Gustul e tare, și în același timp subtil. Zâmbesc. Și mă gândesc, nu știu Dumnezeule ce legătură are românul cu cafeaua, dar este așa plăcut să savurezi o cafea bună făcută la tine în țară de către un român de-al tău, că te duce gândul că numai cei ce au pasiunea asta, pot înțelege despre ce vorbesc. Și Slavă Domnului suntem mulți băutori de cafea.

De mult vroiam să văd locul astă, și iată că așteptările nu mi-au fost înșelate. Cred că în curând le mai fac o vizită…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*