Foarte multe branduri internaționale de FMCG au devenit recognoscibile la nivel planetar în ochii consumatorilor după ce au ales să-și vândă produsele prin automatele de vending. Sau, ca să nu generalizăm sau să emitem adevăruri absolute, au devenit mai de notorietate după ce au ales un canal de vânzare a produselor lor, numit vending.

Vendingul le-a oferit foarte multe în zona de comunicare directă cu clientul, pentru că apariția automatelor de vending la acea vreme era o noutate, iar ca orice lucru nou, oamenii au dorit să încerce, să experimenteze acest nou stil de servire. Le-a plăcut această interconectivitate cu mașina și această dragoste la prima vedere a dus la vânzări record de produse și practic a cimentat această minunată relație dintre vending și producătorul & distribuitorul de FMCG.

Așa ajungem la un alt element foarte important ce l-a dat vendingul FMCG-ului: interactivitatea. Aparatele de vending au fost în mod tradiţional dispozitive analogice “neinteligente”: pune un ban și primești un produs. Dar o dată cu evoluţia vânzării cu amănuntul și a vendingului nesupravegheat, această imagine este pe cale să se schimbe, atingând în prezent punctul culminant din punct de vedere al tehnologiei şi vânzărilor, aparatele devenind inteligente datorită dispozitivelor de rețea pentru căutare în curs de desfăşurare care aduc mai mult confort şi o mai bună experienţă de consum.

Schimbarea peisajului din vending schimbă, de asemenea, și experienţa consumatorului, în trei moduri importante:

1.Tehnologia permite o implicare în interacțiuni mai confortabilă

2.Vendingul devine o oportunitate de marketing de tip punct de vânzare

3.Consumatorii cumpără acum prin vending produse cu prețuri mai ridicate
În perioada social media, marketingul a folosit această evoluţie din ultimii ani creând campanii/activări/experienţe inovatoare, interactive, digital interactive (gifting) prin intermediul aparatelor de vending mai “sociale”, pentru a atrage atenția consumatorilor.

De la Coca Cola Happiness Machine care a fost lansat pe 12 ianuarie 2010 în Statele Unite și care era un aparat de vending Coca-Cola transformat într-un aparat de “fericire”, livrând “doze” de fericire în campusul unui colegiu din New York, campanie de un succes teribil care a inspirat ideea de Coca-Cola Happiness Truck (Camionul cu Fericire), Coca-Cola Happiness Store (Magazinul de Fericire) și multe alte branduri care au creat experiențe interactive cu aparatele de vending și până la Share Happy (Împărtășește Veselie) al lui
Unilever, cel mai mare producător de înghețată din lume, care a creat tot în 2010 primul aparat de vending activat prin zâmbet, expresie a feței măsurată printr-o tehnologie de recunoaștere facială care permite “zâmbo-metrului”, instalat pe automat, să comande aparatului de vending realizarea unei fotografii, care cu permisiunea persoanei urmează să fie postată pe Facebook, clientul având apoi posibilitatea să-și aleagă apoi o înghețată gratuită utilizând interfața digitală a aparatului de vending, acestea sunt doar câteva exemple despre avântul pe care l-a luat până la urmă această formă de promovare în planurile de marketing ale coloșilor industriei alimentare și de băuturi răcoritoare din întreaga lume.

Vendingul a fost îmbrățișat de firmele de FMCG și datorită faptului că este o formă ieftină de promovare a brandului. Costurile relativ mici de operare a unui aparat vending care se amortizează într-o perioadă de timp medie și care îți permite și vânzarea și promovarea produselor prin branduirea integrală a aparatului a condus la o explozie totală a acestei industrii, în prezent existând în întreaga lume zeci de milioane de automate de vending ce deservesc, atenție!, cu precădere mărci de produse alimentare și de băuturi răcoritoare.

În articole viitoare vom identifica poate și alte valențe ale rolului vendingului în creșterea notorietății brandurilor de FMCG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*