Anul acesta EurOps a avut loc pe data de 5 mai 2013 la bordul vasului Vending Cruise, pe traseul de croazieră Palma de Mallorca – Marsilia. Peste 160 de participanţi de 13 naţionalităţi diferite s-au alăturat evenimentului, care a fost intitulat:“Drumul către Dezvoltare”.

Arnaud van Amerongen, Președintele European Vending Association, a aruncat o privire la datele din piaţa de vending din 2012 colectate recent, care au arătat reduceri ușoare ale cererii și ale segmentului de bază, dar au indicat o stabilitate a cifrei de afaceri, sugerând că operatorii au acţionat asupra preţurilor. Acest lucru a fost posibil datorită scăderii preţurilor materiilor prime, lucru care a permis o marjă de profit decentă. Arnaud a prezentat subiectele după-amiezii, specificând că toate acestea fac parte din tendinţele viitoare ale operatorilor: servicii de cafea şi premiumizare, progrese tehnologice, precum și o mai bună poziţionare pentru a oferi calitate la un preţ pe care consumatorul să fie dispus să îl plătească.

Apoi a urmat Jan Marck Vrijlandt de la Selecta, care a prezentat în detaliu oportunităţile oferite de premiumizarea cafelei. În timp ce consumatorii cheltuie mai mulţi bani pe cafeaua lor de la pachet (de exemplu, Starbucks) şi de la domiciliu (de exemplu, Nespresso), industria de vending nu a beneficiat încă de faptul că acum cafeaua este pe val din punct de vedere valoric. Îmbunătăţirea calităţii cafelei la locul de muncă, şi furnizarea acesteia cu acelaşi tip de atmosferă sau ambalaj ca cele din magazinele de cafea, este următoarea provocare pentru operatori.  Jan Marck a trecut în revistă proiectul lansat de Selecta în parteneriat cu Starbucks, pentru a oferi angajaţilor o experienţă de cafea similară cu aceea pe care aceștia ar avea-o la un magazin de cafea Starbucks. Postul de cafea a fost proiectat pe modelul aflat în magazinul Starbucks Flagship din Amsterdam şi a creat o atmosferă similară, oferind o gamă largă de opţiuni de cafea şi ceai.

David Kirby, de la PwC, a vorbit despre “Vending in the New Normal” (Vendingul în Noua Normalitate), adică  într-o economie care a rămas în urma restului lumii şi care nu va recupera foarte curând. Practic, operatorii ar trebui să se uite la 5 domenii principale:
–    Propunerea: băuturi premium şi o gamă mai largă ar trebui să fie luate serios în considerare, precum şi adaptarea aparatului şi a ofertei la fiecare mediu în parte;

–    Stabilirea preţurilor ar putea fi singura și cea mai importantă pârghie pentru a îmbunătăţi profitabilitatea, cu condiţia, desigur, ca și calitatea produselor oferite să fie aliniată la aceasta.
–    Cumpărare: operatorii înşişi s-ar putea inspira din strategiile comercianţilor cu amănuntul pentru a face faţă creşterii preţurilor la materii prime, prin stabilirea de modele de integrare a inflaţiei în preţurile lor de vânzare.

–    Eficienţa operaţională oferită de noile tehnologii. David a subliniat două cazuri de afaceri, care sprijină ideea aparatelor conectate, în scopul reducerii aparatelor rămase fără stoc şi pentru adaptarea preţurilor, precum şi pentru micșorarea nivelurilor de eroare, anticiparea problemelor şi creşterea timpului de funcționare al aparatelor la 95%.

–    Forme de cooperare, de la acorduri foarte deschise la integrare deplină: lucrând foarte aproape, împreună, se permite maximizarea sinergiilor în termeni de venituri şi cheltuieli.

David Kirby a concluzionat că operatorii care vor lua în considerare majoritatea factorilor de mai sus, şi care vor adopta mai degrabă strategii proactive decât reactive, vor fi câştigătorii în “noua normalitate”.

Fabrizio Valente, CEO al Kiki Lab, a subliniat apoi o serie de exemple în care aparatele de vending ar fi un mijloc de creştere a vânzărilor; de consolidare a loialității clientului faţă de mărci; de stimulare a impulsului de cumpărare; de impulsionare a imaginii unei mărci; de a dezvolta strategii încrucișate: on-line şi off-line, prin exploatarea noilor instrumente sociale mass-media pentru efectuarea de geo-localizare. Acesta a prezentat o diagramă fascinantă, care pe o axă se adresa timpului, iar pe cealaltă stării emoționale a consumatorului. În funcție de  timpul pe care consumatorul îl are la dispoziție şi de felul în care acesta se simte,  raţional sau emoţional, alegerile lui pot fi ghidate de valori diferite, iar vendingul trebuie să fie capabil să îndeplinească cererile consumatorului în aceste stări emoţionale diferite. Acest lucru a confirmat din nou faptul că oamenii au fost într-adevăr dispuşi să plătească mai mult pentru băuturi de înaltă calitate asezonate cu o atmosferă plăcută.

În cele din urmă, Giovanni Nebiolo, CEO al companiei Supermatic, a împărtăşit experienţa sa în utilizarea unei soluţii de telemetrie ce a fost pe deplin integrată în procesul decizional şi în strategia companiei, domenii în care se pot aduce îmbunătăţiri semnificative.

În încheierea conferinței EurOps, Arnaud van Amerongen le-a propus participanților o mulțime de informații “pentru acasă”:

–    Pe piață: preţurile au stagnat, printre altele, și datorită faptului că preţurile materiilor prime au scăzut uşor;
–    Deşi între companiile de vending şi cele aeriene se pot face comparaţii, după cum a stabilit David Kirby, industria de vending are bariere de intrare foarte scăzute, ceea ce face ca operatorii să poată începe o afacere de vending foarte ușor;
–    Acesta a subliniat necesitatea optării pentru băuturi de o calitate mai bună şi consolidării emoţiei asociate experienţei conferite de cafea. Dacă doar 10% din clienţi ar putea fi convertiți în cumpărători de cafea de calitate, vânzările ar crește în mod semnificativ;
–    El crede că tehnologia ar putea într-adevăr să susțină foarte bine afacerea și să îmbunătăţească eficienţa operaţională, dar şi că împărtășirea de exemple concrete ar încuraja operatorii să facă un pas înainte.
A mulţumit tuturor oratorilor, participanţilor şi organizatorilor de la CONFIDA şi EVA, iar apoi a anunţat cele 3 Nominalizări pentru Vending Award 2013:

–    Rheavendors pentru HAL
–    Intel pentru Self-Serve Espresso Bar (bar espresso cu auto-servire) un proiect în colaborare cu Costa Enterprises
–    NAVSA (Asociația Franceză de Vending) pentru proiectul FeelGood

Cele trei proiecte au fost prezentate pe scurt, iar câştigătorii au fost anunţați de către Preşedinte.  Premiul Image of Vending Award 2013 a fost înmânat lui NAVSA pentru proiectul FeelGood, în timp ce proiectul  HAL al lui Rheavendors a ieșit pe locul al doilea, iar Intel pe al treilea.

Premiul a fost anunțat în timpul cocktailului de închidere a evenimentului EurOps.

Catherine Piana

Director-General EVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*