Editorial

Sunt așa de puține lucruri de spus despre piața noastră de vending din ultimele 2 luni încât nu prea aș avea subiecte interesante de abordat. Ar mai fi povestea cu “fiscalizarea în vending”, însă asupra căreia noi ne-am exprimat puncte de vedere de nenumărate ori în cadrul revistei încât nu mai are sens s-o mai reluăm o dată doar pentru că Ministerul de Finanțe a început să preseze puternic în ultima vreme industria de vending pentru a accepta măsuri de fiscalizare a tranzacțiilor din vending.

Însă v-aș sugera o inițiativă pe care piața de vending ar putea să o ia cu sufletul și care ar fi o mică demonstrație de ceea ce ar trebui să însemne “vendingul – un serviciu adus comunității”.

Foarte mulți oameni din această industrie de vending din țara noastră uită că apariția vendingului s-a datorat lui Heron din Alexandria.

Acesta era un inginer și matematician grec din secolul I ce a construit o mașinărie ce era folosită pentru a vinde credincioșilor apă sfințită de la templu, aceasta funcționa prin introducerea unei monede în sistemul gândit de el, urmată de eliberarea unei anume cantități de apă sfințită. În momentul în care moneda era introdusă în locaș, aceasta cădea într-o cutie atașată unui mâner. Mânerul deschidea o valvă ce permitea cantității de apă să curgă. Mânerul continuă să se încline sub greutatea monedei până aceasta cădea, moment în care un dispozitiv de măsurare a greutății ridică mânerul și închidea valva.

În Japonia, după Fukushima, toate automatele de vending japoneze au fost dotate cu un sistem care permite ca în cazul unei catastrofe naturale de proporții (în special cutremure sau explozii nucleare) să livreze din automatele de băuturi calde, reci și snacksuri toate produsele oricui dorește, GRATUIT! Deci în cazul în care ești în situația nefericită de a avea nevoie de apă sau de mâncare în situații excepționale, un aparat de vending nipon ți le va livra gratis pentru că toții operatorii japonezi au înțeles cât de mult ar ajuta oamenii ca în caz de necesitate TOATE produsele aflate în acel moment într-un vendomat să fie eliberate fără bani celor aflați în suferință.

V-am dat două exemple de servicii aduse comunității situate în timp la 2000 de ani una față de alta. Ambele exemple țin de credință, de suflet și de altruism.

Genul acesta de acțiuni aș dori să ia și industria noastră de vending. Să uite o clipă de profit și de lupta concurențială și să dea un semnal de generozitate întregii comunități. Dacă genul acesta de inițiative și altele pe care le voi reaminti cu alte ocazii s-ar implementa, atunci “vendingul – un serviciu dedicat comunității” nu ar mai fi doar o vorbă în vânt.

Vending Inside vă solicită în mod public să abordați în discuțiile voastre particulare, dar și cele oficiale care țin de industria de vending luarea acestei decizii și pentru România în cel mai scurt timp.

Reputatul seismolog român, Profesorul Gheorghe Mărmureanu, are o teorie ce se bazează pe o amplă analiză asupra periodicităţii marilor seisme din ultimii 300 de ani care au avut epicentrul în România şi care s-au soldat cu mii de morţi şi uriaşe pagube materiale. Conform studiilor statistice realizate de acesta, țara noastră este activă seismologic, iar seismele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale însemnate s-au petrecut la un interval de circa 37-38 de ani.

Un mare cutremur de adâncime ce a avut 7,5 pe scara Richter a lovit România în 1940 și s-a soldat cu 1.000 de morţi. Iar cel din 1977 a fost un cutremur de suprafaţă ce a avut magnitudinea de 7,2 pe Richter provocând nenumărate pagube materiale și circa 1.600 de morţi. Ciclicitatea de 37 ani ne duce cu gândul că acest nedorit eveniment s-ar putea produce oricând în 2013.

Nimeni nu vrea acest lucru; sunt predicții realizate pe cifre și au caracter statistic, însă au la bază evenimente reale ce s-au produs în trecut.

Dar dacă putem face ceva, să facem ACUM!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*