Pe 3 iunie, la marea inaugurare a primului aparat de vending de tip bibliotecă, nerăbdătorii șoareci de bibliotecă abia au așteptat să pună mâna pe cărţile nou-nouţe aflate în interiorul strălucitorului aparat. Automatul va servi ca o mini bibliotecă de sine stătătoare ce va fi disponibilă pentru locuitorii din Columbia Neighborhood Center în nordul lui Sunnyvale.

Cumpărarea acestuia a fost posibilă datorită unei subvenții de 35.000$ oferită de First 5 Santa Clara County. Deoarece achiziţionarea a fost efectuată prin intermediul lor, cărţile disponibile vor fi orientate spre copii în vârstă de 5 ani şi tineri, şi vor include, de asemenea, cărţi pentru părinţi. “Una dintre principalele misiuni ale sistemului nostru de bibliotecă este aceea de a promova lectura şi educația, iar cel mai bun mod de a face acest lucru este de a pune cărţi în mâinile de copii. Acest aparat de vending tip biblioteca ne permite să facem acest lucru,” a spus într-o declaraţie primarul din Sunnyvale, Tony Spitaleri.

Clienții își pot utiliza cardurile de bibliotecă pentru a accesa colecţia de 220 cărţi ale aparatului dar şi alte materiale de dezvoltare a limbajului. Cei care nu au un card de bibliotecă, vor putea apela la personalul care va fi disponibil pentru a înregistra cererea pentru obținerea acestuia. Aparatul de tip bibliotecă va servi ca o resursă, atât de necesară pentru familiile din nordul lui Sunnyvale, prin creşterea disponibilității de materiale care promovează știința cărții și lectura la domiciliu. 41% din elevii de clasa a treia din Santa Clara County nu citesc la nivelul clasei.

În plus, conform Consiliului Local privind Planificarea Educaţiei Precoce, în nordul lui Sunnyvale există un decalaj între necesitatea şi disponibilitatea de oportunităţi de învăţare şi culturalizare timpurie. Oraşul Sunnyvale va monitoriza utilizarea apartului de vending şi clienții pentru a determina dacă este necesară aplasarea mai multor aparate de vending în Sunnyvale şi Santa Clara County. Întreţinerea şi aprovizionarea periodică a cărţilor şi materialelor va fi efectuată de personalul din oraş.