În septembrie 2013, European Vending Association a dat publicității un să-i zicem “quo vadis” sau “vending report” privind piața europeană de vending. Cifrele care s-au transmis au privit vânzările pe care le-au făcut mașinile de vending în Europa în anul 2012, numărul acestor aparate de vending ce există pe teritoriul Uniunii Europene și alte informații ce privesc cele mai importante piețe de vending de pe “bătrânul continent”.
Astfel, veniturile totale din vending la nivel european s-au cifrat la 11.1 miliarde euro, în scădere cu 2,5% față de anul precedent. În ce privește numărul de mașini, acestea au scăzut cu 0,8% și au atins bariera de 3.7 milioane de automate de vending.
Pe piața europeană de vending activează în jur de 10.000 de operatori, din care 69% posedă mai puțin de 100 de mașini. Aproximativ 85.500 de persoane lucrează în industria europeană de vending.
Aproape fiecare din cele mai importante piețe de vending din Europa a avut de suferit la veniturile realizate sau numărul de mașini operate și, în general, fiecare piață în ansamblul său a avut parte de un regres.
De exemplu, Austria a înregistrat în anul 2012 venituri de 268 de milioane de euro, în scădere cu 2,9% față de anul precedent. Iar în ce privește numărul de mașini, acestea au coborât cu 1,32% față de 2011. Austriecii au 54.549 de aparate cu băuturi calde, iar 34.642 de automate sunt dedicate băuturilor reci. Pierderile suferite de această țară s-au contabilizat, în special, pe zona de băuturi calde unde au iesit din exploatare cca. 4% din totalul aparatelor de vending ce deservesc această zonă.
Italia se menține la un nivel relativ constant în ce privește indicatorii de performanță luați în calcul în studiul EVA, dar cu tendință de stagnare spre scădere a performanțelor pieței italiene de vending. În 2012, italienii au avut venituri de 1.6 miliarde de euro ce au fost realizate cu un număr total de 733.303 de mașini de vending. Și aici piața este dominată de așa-zisele “hot drinks”, ce reprezintă un număr de 402.902 de automate de vending, restul de 330.401 deservind “zona rece”.
În schimb, în Marea Britanie contracția pieței de vending parcă s-a resimțit mai consistent ca în alte părți ale Europei. În 2012 britanicii au avut venituri din vending cifrate la 2 miliarde de euro, mai puțin cu 3,25% față de anul precedent, bani obținuți cu un număr de 452.270 de aparate, în scădere cu 1,6% față de 2011.
Scăderea cea mai dramatică s-a consemnat în dreptul numărului de automate de băuturi reci unde regresia este de 5,55% față de 2011.
Piața franceză de vending pare a fi singura care a reușit să se mențină într-un echilibru comparativ cu anul 2011. Astfel, Franța are venituri în 2012 de 2 miliarde de euro (la fel ca britanicii) în scădere ușoară cu 1,2% fața de 2011. Însă numărul de mașini a crescut timid la cota 637.475 de automate, în creștere cu 0,1% față de anul anterior. Tot zona “băuturilor reci” a avut de suferit și în Franța, aici scăderea numărului de aparate fiind cea mai drastică, ajungând la un număr de 132.023 mașini, în scădere cu aproape 2% față de anul 2011.
Germania, pe de altă parte, se situează la cel mai înalt nivel al veniturilor realizate de piața de vending de aici comparativ cu al celorlalte state importante din UE (Italia, Franța sau Regatul Unit). La nu mai puțin de 2 miliarde și jumătate de euro se cifrează veniturile realizate pe această piață. Performanța germanilor este cu atât mai lăudabilă cu cât a fost obținută cu un număr mediu de mașini comparativ cu ceilalți jucători europeni de top: 519.000 de automate.
Conform analizei EVA, România a realizat venituri de 103 milioane de euro, la un număr de 49.000 de mașini. Cifre modeste dacă stai să le compari cu cel al statelor studiate mai sus.
În concluzie, piața europeană de vending, și mai ales cea din cadrul UE, a avut un an 2012 slăbuț comparativ cu 2011, însă pierderile din dreptul veniturilor și al numărului de automate de vending nu au fost dramatice, ci s-au situat chiar la niveluri asemănătoare cu anul anterior. Îngrijorătoare este mai degrabă tendința de scădere a acestor indicatori; rezultatele de anul viitor, aferente lui 2013, se anunța a fi decisive pentru viitorul pieței de vending europene. Dacă tendințele de scădere se mențin atât la veniturile înregistrate cât și la numărul de aparate și în acest an (2013), atunci există șanse ca în 2014 lucrurile să conducă către o criză a pieței de vending la nivel continental. Să sperăm că lucrurile nu vor ajunge aici.