Uite care-i faza: în numărul acesta de revista vrem să vă propunem să aflăm împreună 20 de lucruri pe care nu le știați (sigur) despre cafea. Ne îmbogățim și noi cunoștințele cu ocazia asta.

1. Uită de 5-Hour Energy (un energizant la modă acum). Energizantul original ar fi putut proveni de la nomadul Oromo din Etiopia, care, undeva în primul mileniu, făcea batoane de energie din boabe de cafea prăjite şi grăsime animală.

2.
În jurul anului 1000 A.D., comercianţii arabi au adus acasă boabe de cafea din Africa şi au început să le fiarbă obținând o băutură pe care au numit-o qahwa. Traducere: “cea care previne somnul”.

3.
Mergem pe repede-înainte, în anul 1930, când medicul german Max Gerson a început promovarea clismelor zilnice cu cafea pentru detoxifierea ficatului, stimularea metabolismului şi vindecarea cancerului.

4. Mai recent, Prinţul Charles al Marii Britanii a făcut o publicitate exagerată clismelor cu cafea, iar Amazon.com vinde Kiturile DIY.

5.
Considerați-vă avertizați: Institutul Naţional al Cancerului (SUA) spune că afirmațiile lui Gerson nu sunt acceptate, şi Societatea Americană pentru Cancer avertizează că îmbolnăvirea şi moartea pot rezulta datorită echipamentelor de clismă cu cafea contaminate, electroliţi epuizați şi înţeparea pereților intestinali.

6.
Mai bine serviți o ceaşcă de cafea. În 2011, Harvard School of Public Health Harvard a raportat într-un studiu ce a durat 22 de ani și a fost efectuat cu aproximativ 48.000 de oameni, s-a descoperit că cei care consumă şase sau mai multe ceşti de cafea zilnic, sunt cu 60% mai puţin predispuși să moară de cancer de prostată.

7. Un studiu din anul 2008 efectuat la Universitatea Lund din Suedia a demonstrat că prin consumul de cafea se reduce riscul de cancer la sân, cel puţin pentru femeile care au o variantă relativ comună a genei CYP1A2, care ajută atât la metabolizarea estrogenului cât şi a cafelei.

8. Dar ceea ce a captat într-adevăr atenţia publicului în acel an (2008), a fost dimensiunea cupei sânului. Aceeaşi echipă suedeză, a găsit o corelaţie între femeile cu variaţie genetică care beau trei sau mai multe cești de cafea pe zi și sânii mai mici.

9.
Se pare că volumul este cea mai mică dintre grijile băutorilor de cafea. În 2009, psihologii Universității Durham din Marea Britanie au observat că studenţii care au băut zilnic trei cești de cafea, au fost de trei ori mai predispuși să audă voci şi să aibă experienţe extracorporale.

10. Bach şi-a exprimat dragostea pentru cafea prin intermediul unei cantate. Cu libretul lui Christian Friedrich Henrici, Kaffeekantate a fost interpretată pentru prima dată la Leipzig, Germania, cândva între 1732 și 1735.

11.
“Tată, nu fi atât de sever! / Dacă nu îmi pot bea / De trei ori pe zi bolul meu de cafea / Atunci în propriul chin mă voi prăji/ Ca o bucată de friptură de capră,” spune partitura sopranei.

12.
Și americanii apreciază cafeaua. Conform unei cercetări Harvard, americanii cheltuie anual pe cafea 40 de miliarde de dolari.


13.
În întreaga lume se consumă în fiecare zi aproape 1,6 miliarde de cești de cafea.

14.
Un fenomen global, ceașca de cafea grande (sau medie) de la Starbucks conţine echivalentul de cafeina din 9,5 cutii de Coca-Cola.


15.
Este nevoie de aproximativ 4.700 de uncii sau 37 de galoane de apă pentru a face doar o ceașcă de cafea, asta dacă ținem cont de aportul de apă necesar pentru creșterea plantei și procesarea boabelor de cafea.


16.
Cercetătorii de la Grădina Botanică Regală din Londra  avertizează că pădurile din ținuturile muntoase ale Etiopiei şi ale Sudanului de Sud, unde crește marea majoritate a cafelei sălbatice, dispar ca urmare a încălzirii vârfurilor montane. Este posibil ca până în 2080 aceste ecosisteme umede să dispară. Acesta este un motiv de îngrijorare, dar nu și sfârşitul cafelei. Variatele soiuri domestice, pe care ne bazăm pentru plăcerile noastre sunt, în general, în siguranță.

17.
Acest lucru este valabil până când acestea vor fi ameninţate de boală. Aproape 70% din cafeaua pe care o bem astăzi provine din lăstari sălbatici de Arabica, sau Coffea arabica — specie de cafea care stochează cele mai multe dintre informaţiile genetice necesare pentru reproducerea cultivării comerciale.

18. Coffea charrieriana, descoperită în Camerun, este singura cafea decafeinizată naturală cunoscută.

19.
Cireşele de cafea — fructele care poartă mult iubitele boabe — sunt o gustare preferată de elefanți, iar boabele, sau seminţele, pot fi recoltate deja decojite, din excrementele acestora. Netedă şi cu gust de caramel, cafeaua din bălegar de elefant este renumită pentru faptul că se vinde cu 500 de dolari per pound (cca.453,6 gr.).

20.
Credeți că după ce beți cafea aveți respiraţia urât mirositoare? În 2009 cercetătorii Universității din Tel Aviv au constatat că adăugarea de cafea la o porție de salivă, inhibă dezvoltarea unei bacterii care cauzează halena. Continuați, deci, să luați pauze de cafea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*