Importanța aparatelor de vending ce distribuiau țigări a fost mare, pentru că la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, aceste automate au fost printre primele care au apărut pe stradă împreună cu vendomatele ce dispersau ziare.

Un aparat de vending cu ţigări este un automat care primește ca plată bani în schimbul unui pachet de țigări, indiferent dacă acesta conține 16 sau 18 ţigări, deşi dimensiunile ambalajului este la fel cu echivalentul pachetului care conține 20. Așa ar suna definiția ușor prozaică a acestui automat de vending.

Istoria acestui tip de aparat începe în Japonia, când primul vendomat de tutun a fost fabricat în 1888 la Butiu (acum Shimonoseki, Prefectura Yamaguchi) de către Tawaraya Koshichi, artizan de mobilier şi inventator. El a inventat aparatul și l-a patentat.

În SUA, primul aparat de vending cu ţigări a fost inventat în 1926 de inventatorul american William Rowe. Fiind capabil să distribuie pachete de țigări, automatul lui Rowe putea fi găsit pe mai multe străzi din America. Cum populația de fumători era în creștere, a fost creat, de asemenea, și automatul cu cutii de chibrituri. În oraşele mari, aceste aparate erau deseori întâlnite împreună, în același loc. Astăzi, există multe legi care interzic vânzarea de ţigări prin intermediul aparatelor de vending, cu excepţia cazului în care acestea se află într-un bar. La fel ca și aparatele din anul 1926, aceste automate dispersează pachete de țigări și brichete.

În anii 1930 a existat un adevărat val de aparate de vending nou inventate. În timpul Marii Crize, a fost inventat un aparat de vending cu ţigări care distribuia o singură ţigară la prețul de un penny. În acest timp, oamenii nu își puteau permite un pachet întreg de țigări, așa cum ofereau aparatele Rowe.

Imediat după Criză, a fost inventat un aparat de vending care distribuia un pachet de ţigări împreună cu o cutie de chibrituri. Acest lucru a eliminat necesitatea de a avea două aparate de vending şi a deschis ușa colaborării dintre produsele complementare pentru vending, precum combinaţia dintre automatele cu gustări şi cele cu sucuri. Odată ce brichetele au început să devanseze chibriturile, aparatele au reînceput să vândă numai ţigări, lăsându-ne cu aparatele pe care le ştim astăzi.

Ţigările erau vândute frecvent în Statele Unite prin intermediul acestor aparate, dar acest lucru a devenit tot mai rar din cauza preocupărilor legate de cumpărătorii de vârstă minoră. Uneori trebuia introdus în aparat un act, pentru a se vedea vârsta cumpărătorului înainte de o achiziţie. În Marea Britanie, legislaţia de interzicere făţişă a acestor aparate a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011. În Germania şi Republica Cehă, aparatele de vending cu ţigări sunt încă frecvente.

Cu toate acestea, începând cu anul 2007, verificarea vârstei a devenit obligatorie în Germania – cumpărătorii trebuie să aibă peste 18 ani. Variatele aparate instalate în baruri şi cafenele, în diverse alte clădiri publice şi pe stradă, acceptă unul sau mai multe dintre următoarele dovezi de vârstă ale cumpărătorului: act de identitate, card de debit bancar sau permis de conducere din Uniunea Europeană.

Din iulie 2008, în Japonia companiile ce operează aparate de vending cu țigări pot fi urmărite penal în cazul în care tutunul este vândut persoanelor sub 20 de ani. Pentru a evita astfel de acțiuni penale, Japonia a introdus un smart card electronic de înregistrare, numit Taspo, care le permite utilizatorilor să cumpere de la aparate. Pentru a obţine un card Taspo, cumpărătorul trebuie să prezinte paşaportul sau actul de identitate oricărui comerciant autorizat de guvern să ofere acest serviciu. Compania Fujitaka dezvoltă o tehnologie care îi permite automatului să determine dacă cumpărătorul are vârsta necesară pentru a cumpăra ţigări, prin folosirea unui aparat foto digital ce analizează expresia și trăsăturile feței potenţialului cumpărător. Sistemul compară caracteristicile faciale, inclusiv structura osoasă, ridurile și vitalitatea, cu o bază ce include peste 100.000 de oameni. Cu toate acestea, dacă identificarea vârstei cumpărătorului eşuează, utilizatorului nu i se permite să achiziționeze țigări decât prin utilizarea cardului Taspo.

Odată cu intensificarea luptei împortiva cancerului la plămâni, automatele de vending ce distribuiau țigări au început rând pe rând să fie restricționate sau, pur și simplu, interzise. Măsurile au fost luate pentru a proteja în special populația tânără, adolescenții. Neexistând posibilități tehnologice de largă utilizare de protejare a acestora, astfel încât doar persoanele peste 18 ani (majore) să aibă posibilitatea achiziției de țigarete de la vendomat.

În mai multe țări europene precum Grecia, România, Ungaria, Islanda, Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Țara Galilor, Scoția, Letonia, Lituania, Franța, Georgia, Slovenia, Slovacia, Ucraina, Polonia, aparatele de vending au fost interzise.

În alte țări de pe glob (vezi tabelul de mai jos) aceste automate au fost în continuare acceptate, dar sub anumite restricții legate de locația amplasării și vârsta clientului.

Australia Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani. Pot fi situate numai în localuri licenţiate pentru consumul de băuturi alcoolice şi jocuri de noroc, trebuie să fie afişate avertismente de sănătate şi nu pot conţine imagini de descriere a produsului.
Austria Vânzarea este interzisă persoanelor sub 16 ani. Aparatele trebuie să încerce să verifice vârsta clientului prin solicitarea introducerii unui card de debit sau verificarea prin telefonul mobil.
Belgia Vânzarea este interzisă persoanelor sub 16 ani. Aparatele trebuie blocate/deblocate de un adult responsabil.
Republica

Cehă

Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani. Aparatele sunt amplasate numai în baruri și localuri.
Danemarca Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani. Aparatele sunt amplasate numai în baruri, hoteluri, restaurante. Verificarea vârstei este monitorizată de personal.
Anglia Aparatele au fost interzise la 1 Octombrie 2011.
Finlanda Aparatele urmează să fie interzise de la 1 Ianuarie 2015
Germania Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani. Aparatele conțin un cititor de carduri bancare electronice / cărți de identitate pentru a se verifica vârsta cumpărătorului.
Irlanda Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani. Limitate la localuri licenţiate din 1 iulie 2009. Automatele sunt operate de un token sau de un card obţinut la bar după ce vârsta cumpărătorului a fost verificată.
Israel Aparatele sunt interzise începând cu 1 Ianuarie 2014
Italia Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani. Aparatele trebuie să conțină un dispozitiv electronic care să verifice vârsta cumpărătorului.
Luxemburg Vânzarea este interzisă persoanelor sub 16 ani. Vârsta se dovedește la bar înainte de emiterea unui token cu care poate fi folosit aparatul.
Malta Vânzarea este interzisă persoanelor sub 16 ani.
Olanda Vânzarea este interzisă persoanelor sub 16 ani. Vârsta se dovedește la bar înainte de emiterea unui token cu care poate fi folosit aparatul.
Noua Zeelandă Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani. Aparatele sunt amplasate numai în baruri și localuri similare. De la 10 Decembrie 2004, aparatele pot fi operate numai de personal.
Irlanda de Nord Interdicția a intrat în vigoare la 1 Martie 2012
Norvegia Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani. Aparatele sunt operate de token-uri.
Portugalia Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani. Aparatele trebuie să conțină un dispozitiv electronic care să verifice vârsta cumpărătorului.
Spania Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani.
Scoția Interdicția a intrat în vigoare la 29 Aprilie 2013.
Suedia Vânzarea este interzisă persoanelor sub 18 ani.
Elveția Vânzările prin aparate sunt restricţionate de vârstă în 17 din cele 26 de cantoane (11 cantoane – pentru vârsta sub 16 ani; 6 cantoane – pentru vârsta sub 18 ani). Restul cantoanelor nu au nici o limită de vârstă.
Statele Unite Numai în locații unde persoanele sub 18 ani nu au acces.
Țara Galilor Interdicția a intrat în vigoare la 1 Februarie 2012.

În prezent, mai multe țări care au avut un parc mare de mașini de vending ce distribuiau țigări au ajuns să recondiționeze / restaureze vechile aparate de vending cu țigări și să le transforme în automate de vending ce oferă mici obiecte de artă sau de artizanat. Robustețea și frumusețea acestor automate de vending au ajuns să fie puse în slujba artei.