Japonia, bineînțeles!

Vânătoarea aparatelor de vending japoneze continuă furibund și în această ediție.

Aparat de vending ce oferă curent electric

Nu e motiv de panică dacă rămâi fără baterie la telefonul mobil în Japonia. Chiar și pe stradă există posibilitatea să-ți încarci dispozitivele electrice de tot soiul de la un aparat de vending ce dispune de o gamă largă de adaptoare. Plătești, primești curent, încarci și pleci mai departe. Nimic mai simplu!

Aparat de vending ce distribuie pahare de unică folosință

Japonezii au tendința să exagereze când vine vorba de risipă și de ecologism, așa că au inventat un aparat care contra sumei de 10 yeni eliberează pahare de unică folosință. Aceste automate sunt vizibile mai ales în birourile în care lucrătorii sunt rugați să aducă propriile pahare pentru a reduce cantitatea de deșeuri. Ceștile pot fi folosite la o mașină de vending din apropiere.

Aparat de vending ce distribuie măști de uz medical

Despre ce este vorba: în Japonia dacă ești bolnav și nu utilizezi o mască de uz medical ca să-i protejezi pe cei din jurul tău de diverși germeni ce îi porți în acel moment cu tine, este considerată o lipsă de respect față de ceilalți, așa că în Țara Soarelui Răsare există nenumărate astfel de automate ce oferă contra cost astfel de măști. Civilizat, nu?

Cum să utilizezi un aparat de vending în Japonia în 9 pași

Vă prezentăm în cele ce urmează un scurt ghid de folosire a unui aparat de vending dacă vă aflați în Japonia.

Introduceți moneda. Deși unele automate vor accepta bancnote de 1.000¥, 500¥, 100¥, 50¥ și 10¥, monedele sunt mai ușor de utilizat. Mașina va accepta fără probleme monede de 5¥ și 1¥. Introduceți cantitatea necesară de monezi pentru a achiziționa produsul pe care doriți să-l cumpărați.

Țineți cont de temperatură. Nu este neobișnuit în Japonia să întâlniți un automat de vending care servește băuturi sau mâncare caldă. Deasupra butonului, va exista un indicator care indică tipul de băutură/mâncare. Indicatorul roșu pe care scrie “あたたかい” (Ah-ta-ta-kai) înseamnă “cald”, în timp ce indicatorul albastru pe care scrie “つめたい” (Tsoo-meh-tie) înseamnă “rece”.

Selectați butonul de alegere. Apăsați butonul luminat sub afișarea elementului pe care doriți să cumpărați. Butonul nu se va aprinde în cazul în care suma necesară nu este introdusă în aparat. Butonul va fi de culoare roșie în cazul în care produsul vă este vândut.

Nu uita de restul tău. Restul va fi eliberat prin partea de jos a aparatului. În cazul în care nu iese în mod automat, sau dacă te-ai răzgândit cu privire la achiziție și doriți banii înapoi – puteți trage maneta etichetată “おつり”.

Nu vă plimbați de colo-colo cât timp vă consumați băutura. În mod tradițional, niponii stau în fața automatului de vending după ce au efectuat o achiziție și consumă produsul complet, înainte de a arunca deșeurile alimentare și a se deplasa mai departe unde au treabă. A achiziționa un produs de la un aparat de vending și a-l consuma în timp ce mergeți pe jos este considerat destul de nepoliticos, dar, fiind un străin, veți fi mai ușor de scuzat. Pentru cultura dumneavoastră generală, țineți minte de reciclare când sunteți în Japonia. Această țara are o plajă foarte limitată de resurse naturale. De foarte multe ori veți găsi în preajma automatului un coș special pentru pahare, sticle și PET-uri. Folosiți-l!

Evitați să stați în spatele unui japonez în timp ce acesta face o achiziție. Japonezii sunt de multe ori foarte altruiști, deci un act de acest gen ar putea intimida persoana și l-ați determina pe acesta să se grăbească să mănânce sau să bea, în scopul de a vă face viața mai ușoară. După cum veți descoperi dacă ajungeți aici, există nenumărate automate pe fiecare stradă, astfel încât, dacă nu mori de sete, mai mergi puțin pe jos până la următorul aparat.

Nu sperați la pornografie. Deși există automate în Japonia care răspund la astfel de dorințe, inclusiv la obiceiul localnicilor de a cumpăra lenjerie intimă (de damă) folosită, locațiile acestor aparate sunt de obicei foarte exclusive, precum sunt prețurile de ridicate.

Aveți grijă la vendomatele care vând țigări și băuturi alcoolice. Acestea sunt foarte frecvente și, uneori, amplasate în zone care nu ar putea fi pentru un străin ca fiind “prietenoase pentru copii”. Automatele de țigări au de obicei un sistem numit “Taspo” pentru a preveni minorii să cumpere aceste bunuri, și la fel ca în cazul aparatelor care vând bere, să zicem, s-ar putea să vă fie solicitat să introduceți permisul de conducere într-o fantă a aparatului pentru a vi se verifica vârsta. Țineți minte că vârsta legală de fumat și cea de consum de alcool în Japonia este de 20 de ani.

Experiment. Bucurați-vă de sejurul vostru și experiențele din Japonia, cu mașinile sale automate minunate. După un timp, veți deveni foarte obișnuit cu ele și vă veți realiza o parte însemnată a  achizițiilor prin intermediul lor.