Anul acesta, Asociaţia Europeană de Vending (EVA) sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţarea sa care a avut loc la Bruxelles în 1994.  Au existat multe schimbări şi multe provocări diferite în acești ultimi 20 de ani, dar esenţa şi scopul EVA au rămas aceleaşi – să reprezinte şi să servească nevoile vendingului european cât mai bine cu putință.  Desigur, cea mai bună modalitate de a începe festivităţile noastre este aceea de a privi înapoi la ultimii 20 de ani de succese şi realizări.

Începuturi

Originile Asociaţiei Europene de Vending pot fi găsite în Federaţia Europeană a Asociaţiilor de Vending (EFVA) care a fost fondată în 1976.  Această reţea largă a asociaţiilor naţionale adunate sub umbrela EFVA a fost transformată în anul 1994 într-o organizaţie structurată pentru industria de vending, numită “Asociaţia Europeană de Vending” şi s-a stabilit la Bruxelles, pentru a fi în apropierea instituţiilor europene.

Președinți EVA

1994 – 1999 David Hoskin

2000 – 2002 Pierre Pernet

2003 – 2003 Roger Williams

2004 – 2007 Augusto Garulli

2008 – 2013 Arnaud van Amerongen

2013              Jan Marck-Vrijlandt

În 1994, Moritz Röttinger a fost numit primul Director-General al nou-formatei EVA, sub auspiciile Preşedintelui David Hoskin.  Trei ani mai târziu – în 1997 – succesoarea lui Röttinger, Catherine Piana, a devenit Director General şi în următorii 16 ani aceasta a reuşit cu succes  să cuprindă întreaga industrie de vending sub o umbrelă comună, în timp ce a dezvoltat EVA într-o respectată organizaţie comercială de scară largă pentru a lobia instituţiile europene.

Lobby și EurOps

Decizia Uniunii Europene din anii 1990 de a adopta o monedă unică, a adus desigur propriile ei provocări pentru sectorul de vending şi EVA.  Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari succese de lobby ale EVA în acest moment a fost obținerea unei modificări a proiectului propus pentru noua monedă de 50 de euro cenţi,  pentru ca aceasta să poată fi validată mai bine de acceptoarele de monede ale aparatelor de vending. Atunci când moneda Euro a intrat oficial în circulație în anul 2002, această realizare a asigurat pentru aparatele de vending o tranziţie lină la noua monedă.

Anul 2003 a marcat o piatră de hotar în istoria EVA atunci când aceasta a organizat pentru prima dată propriul său eveniment comercial.  EurOps viza operatorii de vending europeni, prima expoziție  având loc în Barcelona.  Ultima conferință EurOps a avut loc în mai 2013.

Din anul 2005, EVA a fost un Membru activ al Platformei UE pentru Dietă, Nutriţie şi Activitate Fizică, şi a întreprins o serie de proiecte de succes pentru a promova şi încuraja o ofertă mai hrănitoare în aparatele de vending dar, în acelaşi timp, spulberând orice percepţie negativă asupra industriei noastre.

Cooperare Internațională și standarde

În 2006, EVA şi Asociația Americană de Vending (NAMA) au creat Asociația Mondială de Vending (WVA), cu scopul de a cuprinde şi a încuraja toate regiunile lumii să asigure o colaborare mai globală în industria de vending.  Această asociere a constat din membri din America de Nord şi de Sud, Asia, Europa şi Oceania, dar în cele din urmă a fost absorbită de EVA şi a fost desființată oficial în 2011.  Cu toate acestea, cooperarea internaţională continuă să fie un accent important pentru EVA , care menţine relaţii strânse cu alte asociaţii din afara Europei, pentru a învăţa unii de la alţii şi a împărtăşi cele mai bune practici şi probleme comune.  Într-adevăr, EVA colaborează cu alte asociații, în special cu Asociația Americană de Vending (NAMA), pentru emiterea  diferitelor standarde de vending.

EVA a lansat Transfer Standard de Date EVA (EVA DTS) în 1998, urmat de standardul Protocolului de Măsurare a Energiei EVA (EVA-EMP) în 1999 şi Caietul de Sarcini prentru Plăți Electronice (EVA-EPS) în 2013. EVA este un puternic susţinător al ideii de standarde, care sunt proiectate şi determinate de experţii în domeniu din cadrul comitetelor EVA, și care pot fi utilizate de întreaga industrie de vending pentru a promova o mai bună integrare şi armonizare.

Studii de Piață și Expansiune

Pentru a obţine o reflexie actuală şi exactă a industriei europene, EVA a comandat în 2009 primul său raport de studii de piaţă.  Acest lucru a fost realizat în colaborare cu Datamonitor şi acoperea 21 de ţări europene.  Raportul privind piaţa europeană a devenit acum un serviciu anual oferit de EVA, iar din anul 2012 EVA s-a angajat independent la această valoroasă muncă constând în efectuarea studiilor de piață. Acest raport detaliat este disponibil gratuit pentru membrii EVA, ca unul dintre multele lor beneficii.

În 2012, Asociația Europeană a Producătorilor de Aparate de Vending (EVMMA) a fost absorbită în EVA, care a consolidat rolul pe care producătorii de aparate îl au în EVA.  Activitatea EVMMA este încă menţinută astăzi printr-un Comitet EVA specific, care discută problemele relevante pentru fabricaţie şi stabilesc soluţii de comun acord.

2013 a fost un an important pentru Asociație, acesta marcând un nou capitol în istoria EVA, atât în ceea ce privește sfera ei de influență cât şi în conducere. La sfârşitul anului, Adunarea Generală  a membrilor EVA au convenit asupra unei extideri a statutului și scopului EVA, astfel încât serviciile de distribuție de cafea şi apă au fost încorporate alături de vendingul ceva mai tradiţional. În acelaşi timp în conducerea EVA, se apropia sfârșitul unei epoci, cea care o avea ca Director General pe  Catherine Piana.

Începutul unei noi ere

La începutul acestui an, Erwin Wetzel a devenit noul Director General, pentru a ajuta la implementarea acestei noi și interesante perioade pentru EVA aflată sub conducerea strategică a celui ce a fost recent ales Preşedinte, Jan-Marck Vrijlandt.

La festivităţile aniversării a 20 de ani vom pune accent pe viitorul nostru eveniment, Adunarea Generală din decembrie – deschis pentru membrii și non-membrii deopotrivă – planificăm un eveniment deosebit de special.  Nu uitaţi să verificaţi cu regularitate site-ul nostru pentru a afla mai multe detalii: www.vending-europe.eu

Să  sperăm că următorii 20 de ani, vor avea la fel de mult succes ca ultimii 20!