Există un număr mare de tendinţe în tehnologie care “zdrobesc” peisajul de afaceri, inclusiv dispozitive mobile, conectivitate socială, “gamificare”, cloud computing, pachete de date imense şi internet. Acestea pot părea adesea cuvinte tehnice, conectate cu greu la lumea reală şi la felul în care facem afaceri în ziua de azi.

Dar, uneori, veţi vedea un exemplu din lumea reală care vă subliniază faptul că aceste tehnologii pot schimba modul în care lucrăm. De curând, la Mobile World Congress, a fost prezentat un exemplu important al aceastei convergenţe într-un loc foarte ciudat: un aparat de vending cu gustări la standul SAP.

Ai nevoie de bani pentru a cumpăra lucruri de la aparatul de vending digital, astfel încât, primul lucru pe care SAP l-a făcut a fost să ofere 50 de euro prin deschiderea unei aplicații SmartPhone şi transferarea de bani din bancă prin cloud în contul unei persoane.

Utilizatorul s-a logat la aparatul de vending utilizându-și ecusonul NFC (near field communication) oferit de conferinţă, dar ar fi putut la fel de ușor să folosească un telefon inteligent NFC dacă ar fi avut unul – doar că personajul nostru nu avea decât un Iphone 5s, care nu are suport pentru NFC.

Atunci când s-a conectat, aparatul l-a recunoscut pe utilizator şi a afişat un mesaj de bun-venit. Dacă ar fi folosit aparatul înainte, acesta ar fi verificat istoricul comenzilor lui şi i-ar fi afișat câteva oferte adaptate la obiceiurile sale privind cumpărarea gustărilor. În cazul în care i-ar fi dat permisiunea de a se conecta la profilul lui de Facebook, acesta ar fi afişat o listă a prietenilor săi şi i-ar fi permis să le cumpere gustări direct de la aparat. Şi acesta mai este și “gamificat”, astfel încât la cumpărarea de gustări poate parcurge niveluri diferite.

Când cumperi ceva de la aparat, banii sunt retrași automat din contul dumneavoastră. Numerarul nu este necesar. Nu există nici bâșbâiala aceea cu bancnotele care trebuie potrivite pentru a intra în slot sau cu căutarea de mărunt prin buzunare sau geantã. Aparatul vă oferă gustări pur și simplu – lucru care ar putea fi de fapt un pic prea convenabil pentru unii.

Pe măsură ce interacţionaţi cu aparatul, acesta învaţă lucruri despre dumneavoastră şi ceea ce vă place și îşi modifică ofertele în consecinţă. Puteţi personaliza chiar și aparatul cu diferite teme şi culori de fundal, şi de fiecare dată când vă veți conecta la orice alt aparat deţinut de către aceeaşi companie de gustări, acesta își va aminti setările de personalizare şi va afişa în consecinţă.

Dar lucrurile încep să devină într-adevăr interesante când vorbim despre senzorii aparatului. Pentru că aparatul este plin de senzori conectați la o reţea, acesta ştie când este nevoie de aprovizionarea cu produse sau de reparaţii. El trimite cerințele sale către operator, sistemul prioritizează automat reparaţiile pentru aparatele în funcțiune. Un automat defect plasat în interiorul unui stadion unde va avea loc un concert în noaptea respectivă, ar putea avea prioritate față de unul aflat într-o clădire de birouri oarecare.

Sistemul permite, de asemenea, luarea de decizii inteligente de investiții bazate pe datele pe care acesta le colectează de la acest aparat, şi de la toate celelalte aparate deținute de această companie, precum şi date din surse exterioare. De exemplu, sistemul nu va plasa comenzi pentru aprovizionarea cu înghețată, doar pentru că aceasta este pe terminate – în cazul în care vremea se presupune a fi rece în următoarele câteva zile. Acesta ia în considerare și alţi factori la stabilirea nivelurilor de inventar, cum ar fi popularitatea, astfel încât, cantitatea potrivită din fiecare gustare va fi livrată cu mașina de distribuție în fiecare zi. Noi, oamenii, nu trebuie să ne mai gândim la toate acestea, deoarece aparatele folosesc senzori de date, iar inteligența artificială încorporată poate lua deciziile potrivite în ceea ce privește inventarul.

Ca dovadă de concept, aceasta este o demonstraţie destul de bună, care a arătat ce se poate întâmpla atunci când luaţi aceste tehnologii individuale şi le combinați pentru a conferi o valoare reală afacerii dvs.