Ați observat în ultima perioadă că tot mai mulți operatori încearcă să interacționeze cu consumatorii de vending prin joc? Ideea nu este una foarte nouă, dar felul insistent în care sunt propuse către public acest gen de aparate de vending a făcut ca gameficarea industriei de vending la nivel mondial să devină o realitate.

Game – joc. Așadar, operatorii de vending ne pun tot felul de jocuri la dispoziție pentru a deveni mai implicați în procesul de cumpărare, pentru ca acest proces să devină unul asociat jocului, deci bunei dispoziții. Și, în plus, de cele mai multe ori aparatele de vending ajung ca niște slot machines din cazinouri. Dacă câștigi un joc beneficiezi de produse gratuite sau de prețuri preferențiale.

Exemple avem cu nemiluita:

Un aparat de vending interactiv care recompensează jucătorii de fotbal talentați

Cum Campionatul Mondial de Fotbal 2014 a început deja în Brazilia, Pepsi Marea Britanie a creat un aparat de vending interactiv care invită trecătorii să își demonstreze abilităţile de fotbaliști.

Dozatorul de băuturi #FutbolNow din Londra este dotat cu senzori capabili să urmărească mişcările. Jucătorii sunt provocați să jongleze timp de 30 de secunde cu avatarul virtual al unui star de fotbal, afişat pe un ecran. Jucătorii care au succes sunt recompensaţi cu băuturi gratuite şi alte premii speciale.

30 de genuflexiuni  pentru o călătorie gratis

Ca parte a campaniei lansate de Comitetul Olimpic Rus pentru a promova Jocurile Olimpice de Iarnă, Sochi 2014, un aparat de vending special a fost plasat la staţia de metrou Arbatskaya din Moscova. Aparatul dotat cu un aparat de fotografiat le dă bilete de metrou gratuite navetiştilor care pot finaliza 30 de genuflexiuni în două minute. Aparatul de “călătorii-contra-genuflexiuni” vizează, de asemenea, să încurajeze oamenii să aducă sportul ca parte din viața lor cotidiană.

Păstrează-ți calmul!

Dorind să ilustreze în mod distractiv sloganul său “niciodată nu-ți pierde calmul!”, Lipton Ice Tea a realizat un aparat de vending activat de temperatură numit “Tea-Mometer” (un joc de cuvinte cu termo-metru) pe care l-a plasat în campusul Universității din Cape Town (Africa de Sud).

Trecătorii au fost invitaţi să “se încingă” cât mai mult posibil prin dans sau sărituri şi apoi, aparatul prin ecranul său tactil, le-a verificat temperatura corpului şi ritmul cardiac. Cu cât temperatura era mai mare, cu atât mai multe persoane au fost răsplătite, acestea câştigând cutii Ice Tea gratuite, pentru a se răcori.

Aparatul de vending cu bere Amstel recompensează clienții pentru că nu fac nimic

Ce aţi face pentru o bere gratis? Cei mai mulţi oameni ar fi destul de sceptici în fața unui aparat de vending care oferă bere gratis. Deci, care-i faza? Ei bine, Amstel a creat un aparat de vending unic, care dă bere gratis oamenilor care nu fac nimic timp de 3 minute.

Acest aparat de vending distractiv a fost plasat pe o stradă din Bulgaria pentru a încuraja oamenii care merg pe jos să facă o scurtă pauză. Persoana trebuie să stea pe covoraș şi apoi să apese butonul start. Apoi trebuie să stea acolo şi să nu facă nimic preț de 3 minute. După ce expiră timpul de aşteptare, persoana câștigă o bere gratis!

Coca Cola – Dă frâu liber agentului 007 din tine

Ca parte a campaniei Bond Integrated Marketing, care a fost dezvoltată de Coca-Cola din Europa de Nord pentru sprijini asocierea lui Coca Cola Zero cu cel mai nou film Bond “SkyFall”, celebrul brand american a lansat un video online în jurul ideii centrale a campaniei “Coca Cola Zero te face să dai frâu liber agentului 007 din tine”. Clipul video a fost filmat în Gara Centrală din Antwerp, Belgia, invitând consumatori reali să dea frâu liber agentului 007 din ei şi să își ducă la bun sfârșit propria misiune personală 007, pentru a câştiga bilete exclusive la acest film. Un consumator a sărit peste portocale, în misiunea sa către biletele gratuite la Skyfall.

Efectul viral al filmulețului a fost uimitor, având un mare succes pentru brandul Coca-Cola Zero, și în același timp a doborât recordurile companiei la comentarii şi accesări online.

Fantastic Delites – Cât de departe ai merge?

Urmând tendinţa “cât de departe ai merge…”, brandul australian de gustări Fantastic Delites  a intrat în parteneriat cu agenţia Clemenger BBDO pentru a testa răbdarea şi simţul umorului al consumatorilor.

Un aparat de vending special care oferă produse gratuite a fost plasat într-un mall în aer liber din Sydney. În loc de a angaja oameni care să îi convingă pe alți oameni să le încerce produsul, Fantastic Delites a pus un aparat de vending să le ceară oamenilor să facă lucruri stupide în schimbul unui premiu, o cutie de Fantastic Delites. Obiectivul este evident. Ei doresc ca oameni să le încerce produsul. Ruta tradiţională este aceea de a pune alte persoane să dăruiască produsul celor care sunt dispuşi să-l ia. Motivul pentru care nu funcţionează? Între client și produs nu se creează nicio relaţie şi clientul nu petrece timp cu produsul.

Fantastic Delites a reușit ambele lucruri cu succes. Prin a le cere oamenilor să facă lucruri stupide (dar uşoare), le-a oferit oamenilor o scuză să se distreze. Acest lucru i-a condiţionat subliminal pe oameni să creadă că marca este una distractivă. A fost, de asemenea înţeleaptă decizia de a crește nivelul provocărilor, mergând de la apăsarea unui buton de la 100 până la 5000 de ori (da, cineva a acceptat provocarea), de la a îngenunchea pentru a prea-slăvi produsul, până la a dansa sau a se întinde pe sol. Aparatul a făcut lucrurile mai interesante și acest lucru a atras mai mulţi oameni. Cu cât provocările deveneau mai dificile sau mai absurde, cu atât mai puternice erau sentimentele oamenilor la primirea recompenselor.

În afară de clipurile video cu oameni care se comport în mod idiot, care sunt de neprețuit, aceștia i-au filmat pe oameni când sărută produsul, fluturând-ul în aer ca pe un trofeu, bucuroși că îl au şi făcându-i și pe alți oameni să accepte o provocare, astfel încât să poată obţine și ei un Delites Fantastic gratuit.

Și-au obținut clienţii pe care tocmai ei i-au pus la muncă pentru a le obţine produsul, în calitate de agenţi de marketing ai produsului lor. Contrar altor campanii de marketing, mascotele sunt încă pe val. Dar ai nevoie doar de una care să aibă un simţ al umorului mai bun.

Acest tip de marketing de guerillă este din ce în ce mai prezent ca interfață între marii producători de food & beverage și consumatorii finali. Concurența este acerbă, iar marile corporații angajează în lupta pentru păstrarea cotelor de piață tot ceea ce au învățat despre profilul clienților lor. Dorința lor de a empatiza cu clienții, de a fii simpatic și de a stârni situații amuzante face parte din strategia actuală a corporațiilor. Un aparat de vending nu mai este o bucată de metal rătăcită într-un ungher pe stradă sau pe etajul biroului tău, acum este un moment special al zilei, unul care te face să zâmbești poate, și unul din acele momente hazlii de care îți vei aminti cu drag pe parcursul unei zile sau săptămâni.