Am avut șansa, de curând, să fiu invitat la sediul S.A.S Grup pentru o discuție ce privea lansarea în perioada imediat următoare a unor produse și servicii dedicate industriei de vending. Este important de menționat că industria noastră duce încă lipsa de furnizori profesioniști de servicii pe zona de tracking și monitorizare.

M-am gândit că ar fi o bună oportunitate și pentru mine să povestesc și altora despre experiența mea din acea zi. A fost o decizie înțeleaptă, pentru că acum am foarte multe lucruri să vă spun.

Activitatea și experiența SAS Grup

Holdingul SAS Grup cuprinde 4 companii, cea mai renumită fiind S.A.S Grup (www.sasgrup.ro), cel mai mare producător și furnizor de sisteme de monitorizare prin GPS din România. Încă din anul 2007, S.A.S. Grup este liderul pieței locale a sistemelor de monitorizare prin GPS/GSM de flote auto, având în prezent peste 2.000 de companii – clienți ACTIVI (peste 22.000 de vehicule aveau instalate echipamente de profil de la S.A.S. Grup la finele lui 2013). Compania S.A.S Grup este singurul producător român de sisteme GPS omologat RAR și certificat de C.E., si totodata partener oficial Orange România pentru produse de telemetrie si gestiune de la distanta de active prin GSM (m2m – machine to machine).

Implicația S.A.S. Grup în industria de vending

Bine, dar care sunt principalele produse dedicate industriei de vending? M-am întrebat eu. Am fost informat că anul trecut S.A.S. Grup a inceput dezvoltarea unui nou produs: SAS-Vend o soluție profesională de gestiune de vending machine de la distanță. SAS-Vend este o solutie integrata compusa din echipamente electronice de monitorizare si software de raportare si gestiune a activității automatelor de vending (de băuturi calde, reci și snacksuri, lapte, etc).  Parteneri în proiect sunt ORANGE România și Mobilpay NETOPIA. Cu cei doi parteneri s-a realizat integrarea de plăți prin SMS și eliberarea de produse de către aparatele de vending, plătite cu telefonul mobil în loc de numerar. Vânzarea soluțiilor de monitorizare, gestiune și control de la distanță a automatelor de vending a început la 1 mai 2014.

Indiferent de tipul de Vending Machine ei au o soluție prin care acesta poate fi monitorizat de la distanță. Sunt trei tipuri distincte de dispozitive electronice pe care ei le pot instala pe automatele de vending conform tabelului de compatibilitate de mai jos, fiecare din ele cu funcționalități diferite, astfel:

Funcționalități și evenimente monitorizate/raportate VEND BASIC VEND LITE VEND PRO
Nr. de porții consumate ~

~

~

Evenimente (de exemplu: semnalarea colectării de numerar, s-a deschis ușa de marfă, s-a deschis ușa compartimentului tehnic, sabotaj contor, etc. 1 4 8

Deconectarea Automatului de la curent electric

~ ~ ~
Ieșirea din zona de siguranță (în caz de furt) – cu modul GPS opțional ~ ~ ~
Autentificarea printr-un card de RFID sau token la deschiderea ușii de la compartimentul de marfă/tehnic; alertă pe e-mail sau chiar alarmă/sirenă locală dacă persoana care deschide ușa nu se autentifică ~ ~
Efectuarea plății produsului de către un client prin SMS și eliberarea produsului din automatul de vending ~ ~
Alertă automată pe e-mail în caz de nefuncționare a Automatului de produse ~ ~
Determinarea cu precizie a tipului de eroare survenit la un aparat de vending, inclusiv erori minore ~
Determinarea cu exactitate a numărului de porții de produse servite și a tipului de produse vândute, cu posibilitatea detalierii activitatii inregistrate de Vending Machines (vanzari, erori, alimentary, ridicari numerar, efractie, sabotaj, etc) ~

Am mai aflat un lucru interesant: serverele SAS GRUP sunt găzduite în data-room-ul Orange România SA, iar baza de date de pe aceste servere conține toate informațiile trimise de către Automatele de Vending ori de câte ori se întâmplă ceva la aceste automate de produse, de exemplu:  o vanzare noua, aparitia unei erori, efectuarea unei alimentari cu produse, ridicare de numerar, efractie, sabotaj, etc.

Beneficiile utilizării produselor S.A.S. Grup pentru un operator de vending

Evident că imediat după această avalanșă de informații m-am întrebat ce oferă SASVend proprietarului automatelor de vending. Și am aflat că, în primul rând, controlul absolut asupra businessului său și, în același timp, îl ajută să își crească afacerea. Proprietarul (sau managerul) va ști permanent ce se întâmplă la automatele sale de vending: care sunt problemele, care este vânzarea reală, când a rămas fără produse în aparat, dar și când automatul este stricat. Foarte important este că proprietarul va putea elimina furtul de bani din automat și va putea să aibă o funcționare constantă a aparatelor, pentru că poate primi alerte pe email în timp real la apariția unei defecțiuni.

În plus, o altă facilitate importantă o constituie faptul că există și posibilitatea de a implementa plata produselor prin SMS, ceea ce crește vânzările, întrucât pot achiziționa produse și cei care nu au anumite bancnote/monede. Având în vedere gradul mare de penetrare a telefoniei mobile în toate mediile și pe toate segmentele de vârstă, faptul că un client poate să efectueze plata unui produs prin SMS va contribui substanțial la creșterea profitului per automat.

Trebuie spus că în licența software sunt incluse toate costurile, inclusiv cele de comunicație GSM, neexistând “costuri ascunse”.

Pentru a accesa baza de date puteți să vă conectați oricând și de oriunde, pentru a analiza datele furnizate în timp real. Nu-i așa că-i grozav?

S.A.S. Grup vs. Competiția

Ok, dar care ar fi atuurile față de concurență. Se știe că mai sunt și alte companii pe piața de vending din România care oferă acest tip de produse și servicii. Cei de la S.A.S. Grup consideră că soluția lor este una profesională, dezvoltată de ei în peste 2 ani de muncă și în care au beneficiat de experiența acumulată la monitorizarea de vehicule și citirea și prelucrarea datelor furnizate de calculatoarele de bord de la vehicule. Diferența este că acum citesc plăcile de bază de la vending machines și localizarea prin GPS este doar opțională, pentru a semnala poziția reală a unui automat, sau pentru transmiterea de alerte în caz de furt sau vandalism. Practic, ei au dezvoltat dispozitive electronice de citire a aparatelor de vending și au adaptat serverele de monitorizare de vehicule să permită și monitorizarea de automate de vending.

Tehnologia și prețurile S.A.S. Grup

În ce privește dispozitivele electronice marca SASVend am aflat că acestea se instalează în automatele de vending și citesc toate informațiile care circulă în aceste aparate; informațiile citite sunt trimise în timp real prin GSM/GPRS către serverele SAS, de unde se pot accesa online printr-o interfață software prietenoasă de monitorizare și raportare a tranzacțiilor efectuate. Dispozitivele de monitorizare sunt produse de S.A.S. Grup și nu sunt dependenți de nici un furnizor.

Referitor la prețuri. Acestea sunt detaliate pe www.sasvend.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*