Japonia, bineînțeles!

Vânătoarea aparatelor de vending japoneze continuă furibund și în această ediție.

Automate de vending cu kerosen

Automatele care vând baterii pe bază de kerosen pot fi găsite peste tot în Japonia. O mare parte din încălzirea locuinței se face aici cu baterii de încălzire cu kerosen. Niponii vin la automatele de vending cu propriile recipiente pe care le umple aici. Prețul pentru o astfel de baterie este în jur de 756 de yeni pentru 18 litri.

Aparate de vending cu camere foto de unică folosință, filme foto și baterii AA

Ei bine, curios este că până acum nu am apucat să vă spun că în această lume tehnologizată nu putea să nu existe un vendomat care să nu distribuie și camere foto de unică folosință, filme foto și baterii AA. Totuși aici este patria lui Fuji și a lui Sony. Așadar, nu vă bateți capul dacă v-ați uitat în camera de hotel aparatul video sau foto. Sigur veți găsi în preajma atracțiilor turistice, a parcurilor de amuzament sau în marile malluri aceste automate de vending.

Automate de cafea pentru plictisiți

Să mă explic. Există în Japonia anumite distribuitoare automate de cafea unde vă puteți bucura de întregul proces de preparare autentic. După apăsarea butonului de cumpărare, boabele de cafea încep a fi măcinate, apoi urmează procesul de preparare caldă a cafelei și ulterior procesul de picurare lentă în paharul de cafea. Așadar doar la niponi găsiți un automat care să vă permită să urmăriți pas cu pas întregul proces de preparare a cafelei până în momentul în care vă este livrată spre servire. Cum se întâmplă acest lucru? De la un aparat video din interiorul mașinii care vă permite să urmăriți în direct pe ecranul unui monitor prezentarea întregului proces până când veți primi cafeaua. Este nevoie de aproximativ un minut din momentul în care boabele începe măcinarea și până în momentul în care veți primi o cafea de la dozator, astfel încât acest lucru a fost inventat pentru a vă oferi ceva să vă bucurați în tot acest timp de așteptare. Există mulți clienți care repetă experiența aceasta, sfârșind întotdeauna prin a cumpăra de la aceste mașini pentru că este atât de distractiv să te uiți la mișcările vendomatului în timp ce acesta muncește cu sârguință pentru tine.

Aparat de vending cu friptură

Uite un automat de vending ce ar ruina cu siguranță planurile de 1 Mai sau de sfârșit de weekend a multor români. Nu-mi pot imagina cum ar privi mulți dintre noi acest aparat japonez de vending. Chiar au mers prea departe niponii de data asta. Până aici!

Dar să vedem ce oferă “mastodontul”. Această mașină de vânzare a fripturilor o găsiți lângă stația de tren Takadanobaba în Shinjuku Ward din Tokyo. Toată gara miroase de la o poștă a arome inconfundabile de friptură la grătar garnisită cu toate mirodeniile. Bucăți mici de carne lent perpelite stau pregătite în automatul de vending cu pricina gata de a fi servite. Am văzut desigur bere, țigări și alte produse alimentare în vendomatele din Japonia, dar nu mi-am putut crede ochilor când am văzut acest aparat de vending cu friptură.

Selecția de carne este diversă în această mașină. Avem bucăți de carne de porc din zona pieptului sau coaste de vită afumate. Un braț robotic taie și porționează bucățile și le așează tacticos pe niște chifle calde pentru sandvișuri. Mi se face gura apă numai când vă povestesc.

Vendomate cu băuturi calde și reci în același aparat

S-ar putea să greșesc, dar eu nu am mai văzut așa ceva: un automat de băuturi care adăpostește atât produse calde, cât și reci sub același acoperiș. Aproximativ jumătate din automatele din Japonia vând băuturi, iar acest lucru a condus la dezvoltarea unei tehnologii brevetate care permite băuturi atât “attakai” (fierbinți), cât și “tsumetai” (reci) care urmează să fie adăpostite în aceeași mașină de vending.

Automat de vending cu ochelari

Uite un automat foarte practic: distribuitorul automat de ochelari. Ți-ai uitat ochelarii acasă, la servici sau poate la vreun bar, nu dispera, J!NS are soluția pentru tine. Dacă te holbezi la un ecran de computer este foarte rău pentru ochii tăi. Compania de ochelari a lansat unul dintre noile sale vendomate de ochelari ce îți protejează vederea de efectele nocive ale uitatului excesiv la ecranul televizorului, al telefonului, tabletei sau computerului, chiar la Tokyo Game Show.

Așadar acești ochelari nu sunt orice fel de ochelari de vedere; modelele de la J!NS sunt special concepute pentru a proteja ochii atunci când se uită la un ecran electronic.

Mai multe dintre automatele touchscreen cu acești ochelari au fost lansate de curând în Japonia, inclusiv pe Aeroportul Internațional Kansai. Compania intenționează să plaseze mai mult de 50 de astfel de aparate J!NS în întreaga țară. Diferite stiluri și culori sunt taxate la prețuri pornind de la  3990 yeni la 5990 yeni și se poate plăti și prin card de credit. Sloganul companiei este “Ochelari care pot vedea viitorul.”

Vendingul și moda printre femeile nipone

Acum, la final de articol, o să vă zic una bună de tot. Un designer nipon de 29 de ani, pe nume Tsukioka, a venit cu o idee prin care femeile pot să se protejeze mai ușor când merg singure pe stradă în timpul nopții oferindu-le acestora o colecție de haine de camuflaj prin care o femeie se poate îmbrăca arătând ca un aparat de vending. Colecția cuprinde îmbrăcăminte de la un kimono cu diverse imprimeuri ce seamănă cu un aparat de vending și până la modelul de lux prin care beneficiezi de toate cele 4 laturi ale unui automat de vending pentru camuflare completă. În acest fel se consideră că multe dintre acțiunile criminale ce se întâmplă femeilor ar scădea dramatic atâta timp cât se știe că Japonia e țara cu cele mai multe vendomate pe cap de locuitor din lume, iar faptul că ai înlemni în această costumație lângă un conglomerat de automate de vending ți-ar putea salva viața sau banii din portofel. Uau!