Interzicerea automatelor în şcoli poate creşte de fapt consumul de sucuri şi fast-food printre elevi, în cazul în care aceasta va fi singura politică de schimbare a alimentaţiei ce va fi implementată de guvernul american, spune un studiu realizat la Universitatea Illinois din Chicago (UIC). Cercetătorii au descoperit că 23% dintre elevi au raportat că au băut cel puţin o sticlă de suc pe zi dacă au avut acces la aparatele de vending din şcoli, în comparaţie cu cei 28% dintre elevi care nu au avut acces la aparate. Totuşi, aceste diferențe au fost observate numai în statele în care sucurile sunt impozitate mai puţin sau acolo unde studenţii au reuşit să cumpere sucuri de la cantina sau de la magazinul şcolii.

Studiul a constatat, de asemenea, că studenţii au raportat că au mâncat mai mult fast-food atunci când automatele au fost eliminate, în special atunci când statul a aplicat taxe mai mici de impozitare a vânzărilor de alimente în restaurante. Autorii au subliniat că este puţin probabil ca o modificare izolată în mediul alimentar şcolar să aibă un impact atunci când copiii au acces la alimente bogate în grăsimi şi în calorii şi la băuturi din alte surse. Aceştia au pledat pentru politici mai cuprinzătoare.

“Schimbările unei politici trebuie într-adevăr să fie complete şi nu doar concentrate pe un singur element, spre exemplu doar pe suc sau pe o singură locaţie, cum ar fi cafenelele”, a spus Jamie Chriqui, co-autor al studiului şi cercetător senior la Institutul de Cercetare şi Politici de Sănătate UIC. Studiul a inclus 8.245 de elevi de liceu din 27 state şi a corelat datele cu cele ale studenţilor participanţi la Studiul Activității Fizice şi Nutriţiei Tineretului Naţional şi cu date de la nivel de stat privind impozitarea sucului, a restaurantelor şi legislaţia din anul 2010, care reglementează vânzarea de sucuri în şcoli. El a fost sprijinit de Fundaţia Robert Wood Johnson şi Institutele Naţionale de Sănătate.