Guvernul Irlandez și-a dat acceptul pentru interzicerea a 7.000 de aparate de vending cu ţigări şi să scoată în afara legii vânzarea de ţigări electronice copiilor sub 18 ani. Ministrul Sănătății Irlandez, James Reilly, a dus războiul împotriva tutunului cu un pas mai departe, convingând Guvernul să aprobe o gamă de măsuri radicale, care ar putea fi incluse în noua legislaţie ce urmează a fi elaborată.

Cea mai controversată este decizia de a interzice vânzarea de ţigări prin aparatele de vending şi prin alte pieţe de desfacere mobile, care se va solda cu ceva pierderi de locuri de muncă în industrie. El a obţinut, de asemenea, permisiunea de a introduce un sistem de licențe anuale pentru toţi vânzătorii de tutun – taxând supermarketurile mai mult decât magazinele de la colț de stradă. În prezent, o taxă de înregistrare unică este tot ceea ce se cere.

Printre alte măsuri propuse se numără amenzi mai stricte pentru încălcări ale legii, perioade mai lungi de suspendare pentru comercianţii cu amănuntul. Propunerile permit ca cei care nu respectă legea să fie prezentați şi dați ca exemplu negativ. În prezent, legislaţia nu prevede nicio vârstă minimă pentru cei care au dreptul să cumpere ţigări electronice şi Guvernul a declarat că este pe cale de a alinia aceste produse cu produsele tradiţionale din tutun.

Un purtător de cuvânt al Guvernului Irlandez a confirmat că una dintre problemele în cauză reprezintă interzicerea vânzării acestor produse către copiii sub vârsta de 18 ani. Guvernul ia în considerare, de asemenea, şi o posibilă restricţionare a aparatelor de vending în zonele de desfacere cu amănuntul. Proiectul de lege se va uita şi la felul în care se desfăşoară publicitatea pentru aceste produse de înlocuire a tutunului în magazinele din toată ţara. În prezent, comercianţilor cu amănuntul le este interzis să vândă ţigări şi alte produse din tutun celor sub 18 ani.