Istoria Aparatelor de Vending Coca-Cola

Toată lumea ştie că istoria companiei Coca-Cola a început în 1886 când curiozitatea unui farmacist din Atlanta, Dr. John S. Pemberton, l-a împins pe acesta să creeze o băutură răcoritoare cu un gust distinctiv care să se poată vinde prin rezervoarele de sifon. El a creat o aromă de sirop, a dus-o în farmacia sa din cartier unde a amestecat-o cu apă carbogazoasă şi toţi cei care au testat-o au numit-o “excelentă”. Partenerul şi contabilul lui Pemberton, Frank M. Robinson, este creditat pentru denumirea băuturii “Coca Cola”, precum şi pentru proiectarea mărcii înregistrate, o siglă distinctă, folosită şi astăzi.

Introducere

Ca şi Bugs Bunny, Dodge Viper şi casele din suburbii, omniprezentul aparat de vending Coca-Cola a câştigat o poziţie de top în cultura pop americană. Din 1929, când primul cooler ce se sprijinea pe picioare subțirele oferea o Coca-Cola îmbuteliată pentru 5 cenţi, aparatul de un roșu intens Coca-Cola a fost de bază în aproape fiecare benzinărie, supermarket, clădire publică şi restaurant aflat, să zicem, pe Route 66. Astăzi, aparatele vintage Coca-Cola sunt recondiționate și vândute colecţionarilor pe bani frumoşi.

Începuturile

În 1928, când vânzările de Coca-Cola îmbuteliată depăşeau de cele mai multe ori vânzările de sifon, Coca-Cola era deja cea mai vândută băutură răcoritoare din America. În 1929 Glascock Brothers Manufacturing Co din Muncie, Indiana, a introdus primul automat Coca-Cola, o ladă frigorifică de aproximativ 69 kg, care conţinea 72 de sticle de 180 ml. Fiecare sticlă se vindea cu 5 cenţi, ce se achitau la casă.

Perioada de Glorie

Prin anii 1930, Glascock a fabricat frigiderele Coca-Cola, “Junior” şi “Standard”. Frigiderele “Junior” au fost concepute pentru a se potrivi pe tejghele, pe perete sau în magazinele cu spaţiu mic. Varianta “Standard” cântărea 225 kg, conţinea 36 de sticle reci ca gheaţa şi era echipată cu role, astfel încât acesta să poată fi mutat dintr-un loc în altul mai ușor.

Două companii distribuitoare de aparate Cola-Cola au apărut în 1937. Vendo Company a fost iniţial înfiinţată în Kansas City, Missouri, iar Vendorlator Manufacturing Company avea sediul în Fresno, California. La izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial, Coca-Cola s-a angajat să furnizeze băuturi în mod gratuit tuturor soldaţilor americani. Guvernul SUA considera că băuturile răcoritoare sunt esenţiale pentru moralul trupelor. Vendo a fabricat 5.000 de aparate pentru bazele militare şi pentru fabricile în care lucrau civili. Vendo şi Vendorlator au fuzionat în 1956.

Aparatele de Coca Cola postbelice sunt acum considerate o operă de artă. Până în 1956, toate aparatele de Coca Cola au fost vopsite în roşu şi împodobite cu sigla Coca-Cola. În 1956, unităţile de două tone cu alb și roşu de la Vendorlator au înlocuit versiunile mai vechi. Modelele variau de la micile aparate Vendorlator VMC 44, până la “cele mai mari din lume” cu VMC 350. Vendo a venit cu V-44, care era practic identic cu cel mai mic model Vendorlator.

La început, aparatele operate cu fise presupuneau pur şi simplu să inserezi 5 cenţi, să deschizi uşa aparatului şi să-ţi iei o Cola. Nu se dădea rest. Aparatele de mai târziu au fost îmbunătăţite pentru a putea da rest în monezi de 5 cenţi la moneda de 10 cenţi. Atunci când preţurile au crescut la 10 cenţi, se putea da rest la moneda de 15 cenţi. Aparatele de astăzi acceptă fără probleme bancnote de 1$ şi 5$, şi dau rest.

Aparatele de vending cu sticle au fost înlocuite de cele cu cutii de Coca Cola până la începutul anilor 1960, deoarece cutiile nu se sparg şi se răcesc mai repede. Dar până atunci, modelele Vendo din anii 1950 au oferit popularele sticle 81, cu dimensiunile 145/67/40 cm, automat care cântărea 130 kg. Acesta a mai distribuit, de asemenea, şi ciudatul model “Spin Top”, care permitea accesul la băuturile Cola prin partea de sus – centru, acestea fiind distribuite pe o rolă rotativă.

În prezent

Aparatul de vending în roşu cu alb de la Coca-Cola rămâne astăzi, probabil, cel mai recunoscut automat din întreaga lume. Modelele actuale afişează întreaga selecţie de băuturi printr-o fereastră de sticlă. Uşile vitrate verticale subţiri sunt, în general, o relicvă a trecutului. Afacerile care închiriază aceste aparate concurează la stocul de băuturi răcoritoare Coca-Cola, dar sunt obligate de contracte să stocheze un număr minim de produse Coca-Cola.

Aparatele de vending Coca-Cola reprezintă pentru industria de vending din întreaga lume începutul acestei frumoase aventuri a recognoscibilității vendingului ca serviciu oferit populației. De asemenea, reprezintă stindardul și frumusețea clasică a tot ceea ce înseamnă vending pe întreg mapamondul. Poate dacă nu ar fi existat aparatele de vending Coca-Cola, nu am fi avut ceea ce înseamnă acum vendingul în întreaga lume.