Ne-am propus începând cu această ediție să vă oferim ediție de ediție experiențele altor țări în materie de vending, începând de la prezentarea în general a industriei de vending din acea țară și până la a vă expune și câteva informații legate de asociația profesională din țara respectivă. În ediția de față ne-a atras atenția o țară îndepărtată, dar cu vending dezvoltat, Africa de Sud.

Despre Asociația de Vending a Africii de Sud

Asociația de Vending a Africii de Sud (VASA) a fost înființată în 1995 de membrii industriei de vending din această țară. VASA este organul oficial independent, de auto-reglementare și cu profil non-profit care reprezintă Industria de Vending Sud-Africană.

VASA reprezintă interesele întregii industrii de vending în ceea ce privește raportul acesteia cu instituțiile Sud-Africane, alte autorități și organe relevante pentru toate consultările legate de piața de vending. VASA acționează în interesul membrilor și a consumatorilor săi, dar și a persoanelor care doresc să achiziționeze/închirieze aparate sau care solicită servicii de operare complete de vending.

VASA nu comercializează, nu vinde aparate sau produse, ci oferă sfaturi, cunoștințe și sugestii în mod gratuit, total dezinteresată, acționând ca un service al industriei, iar în plus oferă informații pentru cei interesați de vending. Calitatea de membru nu este restricționată la companiile de vending și poate include toți furnizorii, producătorii de aparate, operatorii și furnizorii de marfă implicați.

Prin acest lucru VASA, “gardianul industriei” se asigură că include toate sectoarele și că se poate dedica îmbunătățirii standardelor și serviciilor, pentru toți cei implicați.

Direcții în care se face vending în această țară

Aproape orice poate fi comercializat prin automatele de vending în Africa de Sud, dar principalele lucruri sunt produsele alimentare și băuturile:

 • Băuturi calde și reci
 • Băuturi reci în sticle și cutii
 • Produse de patiserie și gustări
 • Sandwich-uri și gustări
 • Preparate gătite/reci (cu încălzire adiacentă la microunde)

Printre alte produse se numără:

 • Aparate de Țigări
 • Aparate cu carduri Pre-Plătite (ex. carduri de telefon mobil)
 • Aparate cu DVD-uri
 • Aparate cu prezervative și produse farmaceutice

Cine-i șeful?

VASA este Asociația Națională de Vending și protectorul industriei reprezentând interesele întregii Industrii de Vending din Africa de Sud.  Sediul lor este în Johannesburg și au reprezentanțe regionale în Western Cape, Kwa Zulu/Natal, Free State și the Eastern Cape.

VASA reprezintă garanția calității echipamentelor, bunurilor și serviciilor, asigurându-se că toți membrii se conformează cu Carta Clientului și Codul de Etică VASA. Unde veți găsi sigla VASA aveți garanția că acolo, acel aparat de vending oferă produse de calitate, pe care membrii acreditați o expun cu mândrie în antete, citate, pe aparate sau pe site-urile lor de internet. Un alt lucru interesant este că VASA sugerează insistent tuturor să lucreze cu un membru acreditat de VASA! De ce?

Toți membrii acreditați VASA au licență de expunere a siglei VASA, lucru care confirmă aderența acestora la următoarele lor standarde:

 • Constituție
 • Carta Clientului
 • Codul de Etică

Sistemul de Calitate VASA le permite membrilor săi să:

 • Demonstreze că serviciilor lor au standard impus, recunoscut și controlat
 • Se conformeze la standardele clienților
 • Facă obiectul controalelor autorităților reglementatoare

Acreditarea la Sistemul de Calitate VASA presupune:

 • Monitorizarea continuă înregistrată intern
 • Audit anual formal extern

Lucru de reținut: în cazul în care o companie nu va menține standardele cerute, acreditarea îi va fi retrasă.

Jucătorii din piață sunt:

Operatori de Vending:
În accepțiunea VASA operatorul de vending este acea companie care va duce aparatul în locație și îl va instala, fiind capabilă să vină cu un contract de service/întreținere pentru curățare, umplere sau colectare de numerar, precum și orice tip de întreținere necesară. Operatorii de vending care sunt membrii VASA, beneficiază de asigurarea de statut VASA și își vor desfășura activitățile conform Codului de Etică și Cartei Clientului.

Furnizori de Aparate:
Cele mai multe aparate din Africa de Sud sunt importate.
Furnizorii de aparate le vând, închiriază sau cesionează operatorilor de Vending sau distribuitorilor și direct către utilizatorii “finali”.

Furnizori de Produse:
Acestea sunt companii care fie produc, fie distribuie produsele potrivite pentru folosirea lor în aparatele de vending.

“Casa de Finanțare”:

Casa de Finanțare (la care uneori se face referire cu denumirea de companie de leasing) furnizează banii pentru achiziționarea de aparate de vending.

Echipamentul

Cu excepția automatelor noi de vending în Africa de Sud se folosesc:

 • Aparate Recondiționate: Un aparat folosit, recondiționat, care păstrează același design și aceeași funcție conținută în specificațiile producătorului original.
 • Aparate Refabricate: Orice aparat de vending folosit a cărui design original sau funcție au fost schimbate în mod semnificativ este clasificat drept aparat refabricat.

Indiferent dacă aparatul oferit spre vânzare, închiriere sau concesionare este nou, recondiționat sau refabricat, acesta trebuie să fie sigur, igienic, fiabil și potrivit pentru scopul pentru care este oferit.

Sper că am reușit să vă oferim informații interesante despre vendingul operat pe partea cealaltă a globului, și că aceste date vă sunt utile ca să vedeți unde se poziționează industria noastră de vending în acest moment.