Orice idee de business e bine venită, în general vorbind. Dar dacă te gândești că piața românească de vending este atât de banală și de sărăcăcioasă în produse și servicii destinate populației, neoferind o varietate de mărfuri de unde poți alege, te gândești că ce facem noi aici este ușor căzut în derizoriu. Cu toate acestea mergem înainte și vă prezentăm și alte idei de vending de peste mări și țări. Cine știe, poate printre cititorii noștri se află și oameni curajoși și inspirați.

Somnul, cel mai bun medicament

Unul dintre cele mai inedite aparate de vending de care s-a auzit și care funcționează în lume ar fi automatul care îți creează propria pernă de dormit, în funcție de criteriile pe care le selectezi personal: dimensiune, formă, fermitate, material. În plus, automatul numit Mașina de Vise îți poate umple perna cu orice tip de material dorești, de la puf de gâscă la lână și îți poate gândi perna în funcție de poziția ta de dormit – pe burtă, pe spate sau pe-o parte. Acest aparat îl găsiți în orașul care nu doarme niciodată – Las Vegas. Pe lângă toate cerințele de mai sus automatul îți poate broda pe pernă și orice mesaj dorești. Prețurile variază între 129 și 149 de dolari.

Din dragoste pentru vin

Francezii au instalat și automatele de vin vărsat, în câteva din supermarketurile lor, care funcționează cu sticle pe care le poți aduce de acasă sau le poți achiziționa din incintă. De ce să mai plătești brandul…

Ăștia chiar au curaj

Republica Cehă este printre puținele țări europene care a avut curajul de a instala câteva automate de bere. Majoritatea țărilor nu adoptă această variantă de aparate de vending din cauza problemelor pe care consumul de alcool le poate ridica. Automatele de bere din Cehia pot fi întâlnite în hoteluri, locuri cu destinație sportivă sau chiar cămine. Sistemul de funcționare este cel de scanare a ID-ului consumatorului, în vederea înregistrării vârstei, și apoi achiziția propriu-zisă.

Fără cozi la farmacii

La ei se poate. În Statele Unite a fost introdus automatul care ține locul farmaciilor. Clienții nu mai trebuie să stea la cozi în farmacii sau să se deplaseze către acestea. Automatele sunt amplasate în cabinetele medicilor, clientul scanează rețeta împreună cu cardul de credit, îi este furnizat un cod pe baza căruia îi sunt livrate medicamentele pe loc, iar dacă are întrebări legate de medicamente, un telefon este atașat mașinii.

Nu doar cosmetice pentru femei

Un exemplu de vending de succes este campania întâlnită pe străzile New York-ului, inițiată de cei de la L`Oreal. Aceștia au instalat automate de vending la metrou, unde femeile își împrospătează machiajul în drum spre locul de muncă. Automatul, prin intermediul unei oglinzi de mărimea corpului uman, scanează persoana și îi sugerează în funcție de trăsături, machiajul potrivit, pe care i-l și arată în imagine, după care sugerează ce produs cosmetic este recomandat a fi achiziționat de la automat. Campania a avut un real succes în America.

Vending cu pâine în Belgia

O națiune de campioni la carbohidrați – belgienii, au în țara lor în jur de 7000 de automate de vending cu pâine. Acestea sunt amplasate lângă “boulangeries”, magazine de care dai la tot pasul în Belgia, pline cu baghete și pâine feliată în toată varietatea.

Vending cu pungi de securitate

În Germania, dar eu am văzut și în Italia sau Marea Britanie, sunt automate de vending cu pungi de securitate în care trebuie să pui produsele lichide, în general cosmetice, dar și altele. Asta ca să poți trece fără probleme de filtrele de securitate, care nu te mai lasă după 9/11 să treci de ele fără să securizezi bine toate lichidele pe care le ai în bagajele tale de mână.