Pe www.vendingtimes.com suntem informați că operatorii și utilizatorii de ATM-uri vin cu alte vești proaste. Kaspersky Lab, companie internațională de securitate IT cu sediul la Moscova, a descoperit un virus sofisticat care le permite infractorilor să folosească ATM-urile ca pe pușculițele lor personale. Software-ul se numește Tyupkin și le permite infractorilor să acceseze aparatele în anumite momente, folosind un cod care se schimbă intermitent. Ceea ce este foarte important este că pentru aceasta nu este nevoie de un card sau de vreun dispozitiv de citire.

Pentru a accesa numerarul, de obicei într-o zi de duminică sau de luni, hoțul se apropie de aparat și tastează un cod la un anumit moment. Infractorul își sună apoi șeful pentru codul de răspuns care accesează numerarul. Schimbarea codurilor în mod regulat, spun experții, reprezintă o funcție de securitate care protejează câștigurile necinstite de potențialii borfași avizi de bani. Deoarece defecțiunea nu este activă decât pe o perioadă de timp limitată, aceasta este greu de detectat de către bănci. Experții de la Kaspersky Lab nu au dat detalii cu privire la felul în care virusul este introdus în ATM-uri, dar se presupune că acest lucru se face prin contact direct cu aparatul. Până în prezent, numai ATM-urile bancare au fost victime ale acestor defecțiuni perfide, totuși unitățile independente sunt de asemenea expuse riscului.

Până acum, peste 50 de ATM-uri ale băncilor est-europene și rusești au fost identificate ca purtătoare ale acestei defecțiuni, cu un furt total estimat la câteva milioane de dolari. Deși până în prezent în SUA nu au fost descoperite ATM-uri infectate, inginerii de la Kaspersky sunt de părere că riscul ca acest concept să se extindă este unul ridicat.