de Oana Mihalache
Când ne imaginăm un aparat de vending ne vin în minte, ca un automatism de gândire, fie automatele de cafea & Co., fie aparatele cu dulciuri, sandwich-uri și băuturi răcoritoare. Să încercăm și un scenariu utopic: cum ar fi să avem un aparat de vending cu pizza? Sau poate un meniu cu specific românesc, alcătuit din sărmăluțe încălzite pe loc și mămăligă, și poate puțină smântână? Ne putem gândi și la ceva cool & fancy cum ar spune un adolescent asimilat curentului hippie: salate eco.
Aparatele care sunt ticsite cu snacksuri și cornuri cu ciocolată, încă de la primele ore ale dimineții, sunt deja mainstream. Ținând cont de concurența acerbă de pe piață care se adresează papilelor gustative, un aparat de vending se poate reinventa în multe feluri. Poate fi un fel de cameleon al urbanului.
Aparatul de vending “bucătăr”
În București, sau în alte orașe mari ale României, orice e inedit sau sfidează regulile tehnologiei este repede urcat pe soclul admirației și se viralizează cât ai zice ”nou”. O idee care ar combina cele două atribute ar fi un aparat de vending care să îți prepare felul de mâncare pe loc. Vrei o clătită? Te costă câțiva lei și aproape un minut. În plus românii, și mai cu seamă bucureștenii, rezonează foarte bine cu ideea de întoarcere la tradiție. Asta nu vine neapărat din “mândria că suntem români”, dacă ar fi să cităm un slogan din campanie, ci mai degrabă din dorința de a transcende timpul, de a recupera în prezent obiceiuri din trecut. Un alt concept care ar putea avea succes pe piața locală este aparatul cu mici. Nu ar avea nevoie decât de un produs în plus: muștarul. În plus, promovarea acestui concept s-ar putea axa pe renunțarea la grătarul făcut în pădure în favoarea micilor “clean”, consumați într-un mediu civilizat…și la fel de românesc.
Desigur, ideile inedite nu pot absenta: în Canada există aparate de vending care livrează cartofi prăjiți, în Cehia bere, iar în China crabi. România ar putea fi pionieră în introducerea unui aparat de vending pentru sarmale. După cum știm, acest fel de mâncare nu este neapărat pur românesc, ci mai degrabă turcesc, însă românii îl consideră un specific culinar local și el este recunoscut ca atare.
Hansel și Gretel în era vendingului: gogoși în loc de turtă dulce
Și acum cireașa de pe tort: dulciurile. Un aparat de vending care să fie plin ochi cu gogoși felurite pare desprins dintr-o poveste dulce, care ar aminti de căsuța de turtă dulce descoperită de Hansel și Gretel. Iar dacă ar completa răsfățul și cu toppinguri de caramel, ciocolată sau vanilie, ar deveni în scurt timp “the vending machine of the year”. În plus, asta ar duce celebra “gogoașă înfuriată” la un alt nivel: în tărâmul corporatiștilor, adică în companii. Dar nu numai.
Românii au început să mănânce sănătos, rețetele vegan fiind în trend, iar nutriționiștii sunt la mare căutare, deveniți un fel de guru al unei vieți cumpătate. De aceea, cei care vor ceva proaspăt și ezită în fața unui sandwich, ar avea nevoie de un aparat de vending cu salate: bulgărească, grecească, tzatiki sau chiar orientală, acestea pot fi la rândul lor, însoțite de sosuri sau condimente. Ele ar merge în tandem cu salatele de fructe, varianta sănătoasă a unui desert.
Pentru clientela de tipul “Capriciosa sau Dristor Kebap”
În cele din urmă, să nu uităm de obiceiurile culinare importate. Un vending machine cu pizza ar deveni probabil cel mai aglomerat loc dintr-o companie în pauza de masă. Ideea unei pizzerii compacte, cu produsele la vedere, i-ar încânta cu siguranță pe cei care vor să aibă un prânz demn de un italiano vero. Un alt aparat de vending care cred că ar merge la noi foarte bine ar fi cel cu șaorme și kebap, ca să mai răsfirăm coada de la Dristor.
Verdețuri și legume
Cel puțin în orașele mari și în București aș adopta pe loc automatele care ar putea fi o mică piață ambulantă la colț de stradă. Spălate, curățate, protejate în pungi, gata de livrare. Pătrunjel, leuștean, mărar, cartofi, morcovi, ceapă, orice ai avea nevoie pentru o ciorbă sau o supă. La ce orașe aglomerate și îmbâcsite de mașini am început să avem și la ce lipsă de mijloace de transport în comun există (de 25 de ani nu s-a făcut nici măcar o stație de metrou în București!) credeți-mă că e foarte greu să răzbești de la servici până la piață în timp util…Zău că ar merge.
Telefoane și Gadgeturi
Ce ar merge iarăși la marele fix ar fi automate de vending cu telefoane mobile și gadgeturi. Poate nu neapărat noutățile de ultimă oră să fie livrate prin ele, dar să fie noi și la prețuri acceptabile.
Aș dori să văd mai multă diversitate în oferirea acestui serviciu de vending în România. Dragi operatori români vă rog să vă mai interesați ce își doresc românii să mai găsească în aparatele de vending în afară de cafea și apă. Nu uitați că vendingul este un serviciu adus comunității! Comunitatea are multe nevoi!