de David Irvine

EVA şi partenerii săi vor prezenta „Proiectul de Extindere” care are drept scop oferirea unor aparate de vending mai ecologice și mai eficiente, la expoziția de vending Venditalia din 3-6 mai 2015.

Industria de vending poate profita de posibilitatea de a descoperi interesantul Proiect de Extindere al Asociației Europene de Vending (EVA) în timpul târgului expozițional Venditalia ce va avea loc la Milano în Italia. Fiind cea mai mare expoziţie internaţională de vending, Venditalia 2015, reprezintă momentul şi locul perfect pentru a expune, comunica si explica obiectivele proiectului celei mai vaste adunări posibile de actori cheie din industrie.

“Proiectul de Extindere” îşi propune să dezvolte un nou ventil de extindere de capacitate redusă pentru a creşte eficienţa de răcire a sistemelor din aparatele de vending şi a sistemelor comerciale de refrigerare cu gaze naturale. Acesta a fost creat prin finanţarea acordată în cadrul Comisiei Europene Programul Cadru nr. 7 pentru cercetare și dezvoltare tehnică, care vizează în mod specific competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Noua reglementare UE privind gazele F, interzice folosirea a două dintre cele mai frecvent utilizate gaze refrigerante în distribuitoarele automate de vending – HFC R404a şi HFC R134a – începând din 2020 şi respectiv 2022. În consecință, industria de vending este nevoită să treacă la folosirea gazelor naturale, precum CO2, ca agent de răcire. Deşi există în prezent sisteme de răcire mici care folosesc CO2, ele sunt, în general, complexe şi costisitoare. Obiectivul proiectului de extindere este, prin urmare, oferirea unei metode eficiente şi rentabile pentru ca industria să poată face această schimbare necesară.

În primul rând, înlocuirea capilarului din sistemul de răcire cu un dispozitiv nou dezvoltat, testele practice şi concluziile iniţiale privind eficiența economisirii de energie potenţială indică faptul că toate aparatele potrivite pot câştiga semnificativ în eficienţă – unde sistemele de răcire ale aparatelor de vending prezintă un potenţial de 12-20% de economisire a energiei de consum.

Aceste potenţiale constatări impresionante nu numai că demonstrează eficacitatea posibilă a unui astfel de dispozitiv foarte promițător, dar împreună cu faptul că se intenţionează ca aparatul să fie fabricat cu costuri reduse, ar trebui să fie în mod clar de un interes şi o importanţă masive pentru industrie. În timp ce în prezent se află în etapa de dezvoltare, dispozitivul de extindere este programat să devină disponibil în 2017.

Rolul EVA în cadrul proiectului este acela de a gestiona, administra şi supraveghea dezvoltarea supapei şi de a asigura distribuirea mai largă a dispozitivului în industrie.  Cum EVA deține drepturile asupra tuturor aspectelor protejate ale proiectului, membrii săi vor beneficia de asemenea, de acces privilegiat la dispozitiv şi la informaţii cheie, precum și suport privind trecerea la folosirea unui gaz refrigerant natural.

Expunând la un stand dedicat (din zona proiectului) la Venditalia 2015, “Proiectul de Extindere” vizează atât crearea unei vizibilități a iniţiativei în industrie, dar şi să le explice participanţilor beneficiile practice pe care aparatul le-ar putea aduce companiilor de vending. Standul Proiectului va fi interactiv; va prezenta și un dispozitiv prototip mărit, dar și o unitate de răcire pentru aparatele de vending, în scopul de a ajuta vizitatorii să vizualizeze cu exactitate scopul proiectului.

Pe lângă EVA, proiectul de dezvoltare este întreprins şi coordonat de alţi 6 experţi cu experienţă în cercetare şi/sau companii producătoare din Europa: Re/genT, New Wave Innovation, Inray Solutions, Vending Marketing, Frigocon și Novum.

Suplimentar standului care prezintă proiectul de extindere, EVA va avea și standul ei obișnuit – ce va fi împărțit cu Asociația Italiană de Vending (CONFIDA), şi care aşteaptă cu nerăbdare să întâlnească diferiți membri, dar şi să interacţioneze cu potenţiali noi membri.