După reușita obținută la Vending Expo 2015 cu aparatul său, NTS COFFEE, domnul Artem Kalinin – director general al companiei NTS PAY a decis să ne acorde un interviu în care să ne detalieze drumul lor de la idee la succes.

Care este ideea din spatele aparatului NTS COFFEE? Cum ați ajuns dumneavoastră la această idee și ce v-a inspirat să o puneți în practică?

Ideea creării aparatului NTS COFFEE ne-a venit după o alta, cea cu terminale de plată. Totul a început în anul 2011. La momentul respectiv, noi am intrat pe piață cu terminalele de plată produse la uzina noastră KFK din Bulgaria, care face parte din grupul de companii deținute de holdingul NTS-Leader. Pe atunci, afacerea cu terminalele de plată pe piața din România era de abia la început și se afla în faza de dezvoltare. Prin intermediul terminalelor puteau fi plătite un număr limitat de servicii și nici acelea nu erau pe deplin adaptate noului mod de plată. Un an mai târziu, dețineam o rețea mică de terminale de plată în București și propriul sistem de procesare.

Lucrând o anumită perioadă pe piața românească, am realizat că afacerea de tip vending necesită o diversificare atât din punctul de vedere al gamei de oferte pentru consumatorii finali ai serviciilor, cât și din punctul de vedere al deservirii tehnice. În România, ponderea cea mai mare din sectorul vending o dețin aparatele care vând băuturi calde. Atunci a apărut ideea creării unui aparat care să furnizeze serviciul de plată a facturilor, dar și să vândă băuturi calde, în același timp.

Prin eforturile comune depuse de cercetatorii holdingului nostru și ale uzinei KFK, la începutul anului 2014 am lansat un lot-pilot de zece aparate. Interfața și controlul aparatelor au fost adaptate în totalitate sistemului nostru de procesare NTS PAY, fapt care ne-a permis să configurăm în mod flexibil funcționarea acestora. În decursul întregului an am testat foarte atent aparatele, mai întâi în condiții de laborator, iar mai apoi instalându-le în puncte strategice pentru un feedback cât mai bun obținând suficientă experiență în exploatarea lor anul acesta am produs un lot de aparate modernizate, deja la nivel industrial. Aceste aparate au primit numele NTS COFFEE.

După părerea dumneavoastră, de ce aparatele NTS COFFEE se bucură de atât de mult succes?

Cred că acest lucru se datorează faptului că în prezent consumatorul caută mereu ceva nou în domeniul serviciilor oferite, în special în cele de tip vending. Ținând pasul cu ritmul vieții moderne, oamenii sunt într-o continuă căutare a modalităților de optimizare a timpului lor. Iar  aparatul NTS COFFEE corespunde cerințelor acestor căutări. Acesta le oferă clienților posibilitatea să-și plătească facturile și, în același timp, să-și ia o cafea. Și toate acestea pot fi făcute într-un singur loc și într-un timp foarte scurt.

Un rol foarte important în alegerea unui produs îl joacă și designul. În procesul de elaborare, o atenție deosebită a fost acordată aparatului. Aparatele de tip vending NTS COFFEE se deosebesc prin ecranele de tip touch screen printr-o interfață multifuncțională și color, aspectul exterior al aparatului se evidențiază prin design modern și minimalist, fiind iluminat cu LED-uri.

Din ce am înțeles, următorul pas în evoluția aparatului dumneavoastră va fi dezvoltarea unui aparat de snacky ca parte integrată în soluția de tip vending?

Este adevărat. Chiar în acest moment, noi lucrăm la elaborarea unui aparat de snacky. Aparatul se va monta lângă aparatul NTS COFFEE și se va conecta cu acesta asemanator modelului Master Slave. Acesta se va controla prin interfața interactivă a aparatului NTS COFFEE.

Prin aceste terminale, consumatorii vor avea acces la o gamă mai largă de servicii într-un singur loc, ceea ce va influența, fără îndoială, decizia clientului de a alege acest aparat.

Chiar și acele persoane care nu sunt predispuse spre fast-food măcar o singură dată în viața lor au folosit un aparat de snacky. Fiecare dintre noi avem nevoie, periodic, de un aparat în care să se vândă ciocolată, biscuiți, diverse gustări rapide și băuturi, și tocmai de aceea afacerea privind vendingul cu snaky devine din ce în ce mai populară atât în localitățile mari, cât și în cele mici.

Care sunt, în opinia dumneavoastră, cerințele pieței noastre de vending și cum răspunde compania dumneavoastră la aceste cerințe?

În momentul de față, comparativ cu situația din țările occidentale, piața de vending din România se află într-o fază activă de dezvoltare. Acest lucru se datorează dezvoltării de noi tehnologii pentru aparatele de vending și creșterii constante a numărului acestor aparate. În primul rând, ca orice piață aflată în plin proces de dezvoltare, piața românească de vending duce lipsă de tehnologii noi și trebuie să înlocuiască aparatele învechite.

Compania noastră nu este doar un simplu producător de aparate de tip chiosc, ci este și operator al echipamentelor de vending. Noi studiem cu atenție piața de consum și știm care sunt nevoile sale. Misiunea noastră constă în dezvoltarea unei game de servicii automatizate și punerea la dispoziția consumatorului a unor soluții tehnologice avansate și de confort maxim.

Care sunt principalele avantaje despre care trebuie să afle operatorii în momentul achiziționării de la dumneavoastră a aparatelor NTS COFFEE?

Din punctul de vedere al afacerii, aparatele NTS COFFEE au o mulțime de avantaje. Ele au, spre deosebire de mașinile de cafea obișnuite, mai multe surse de venit. În primul rând, este vorba despre veniturile obținute din vânzarea unui număr mare de servicii oferite de diverși furnizori de servicii (utilități publice, comunicații mobile, servicii de internet, monedă electronică – bitcoin, etc.). Acest tip de afaceri este bine cunoscut de către operatorii terminalelor de plată. În al doilea rând, este vorba despre veniturile obținute din vânzarea băuturilor calde (în limita volumului de 12 oz = 350 ml). Se situează mai aproape de afacerea obișnuită a operatorilor aparatelor de cafea. Iar în al treilea rând, este vorba despre veniturile obținute din derularea de spoturi publicitare pe ecranele aparatelor.

Unul dintre avantajele principale ale aparatului NTS COFFEE, despre care nu pot să nu vorbesc, constă în posibilitatea monitorizării rețelei de aparate în regim on-line. După cum am menționat anterior, toate aparatele NTS COFFEE sunt conectate la sistemul de procesare NTS Pay. Acest lucru oferă posibilități colosale pentru operatori. În sistemul nostru se creează un cont de birou al operatorului, prin intermediul căruia acesta poate să își gestioneze rețeaua din orice colț al lumii. Sistemul nostru permite urmărirea și gestionarea stării tuturor dispozitivelor,  verificarea existenței ingredientelor în containere, crearea de grupuri de dispozitive cu setări diferite, schimbarea rețetei de preparare a cafelei în funcție de locația aparatului, folosirea diferitor promoții la diferite aparate, crearea diverselor rapoarte financiare privind vânzările, gestionarea publicității afișate pe ecranele aparatelor, precum și multe alte posibilități.

Ecranul tactil al aparatului dumneavoastră vă permite derularea spoturilor publicitare pe acesta. Vă rugăm să ne spuneți mai multe despre acest avantaj important al aparatului dumneavoastră.

Multe companii urmează un curs de dezvoltare foarte rapid și au nevoie de conținut publicitar care să fie actualizat în mod constant. Este destul de greu să faci acest lucru în cazul printurilor, deoarece este destul de costisitor, nesigur și de scurtă durată. Noi am reușit să rezolvăm aceste probleme prin introducerea de bannere publicitare și videoclipuri pe ecranul tactil al aparatelor noastre. Pe fiecare pagină a interfeței aparatului nostru există o suprafață dedicată prezentării de publicitate a potențialilor noștri clienți. Printre clienți, de o popularitate deosebită se bucură suprafața dedicată prezentării de spoturi în timpul preparării băuturii. Acest tip de publicitate face parte din categoria ”publicității directe”. În timpul în care se prepară băutura, clientul așteaptă timp de 20-30 de secunde și este ”obligat” să vizioneze spotul publicitar sau bannerele în tot acel timp.

Cum vedeți viitorul companiei ”NTS PAY” SRL, în general, și al aparatului NTS COFFEE, în particular? Care vor fi următorii pași?

Despre aceasta putem vorbi la nesfârșit. În ceea ce privește piața românească, noi avem de gând să dezvoltăm atât propria rețea de aparate NTS COFFEE, cât și o rețea de operatori. În prezent, suntem în continuă creștere, cu o rată de aproximativ 50 de aparate pe lună, și intenționăm să creștem această cifră în timpul anului curent. În anul 2016 planificăm prezentarea aparatului de snaky. La fabrica KFK din Bulgaria, unde fabricăm aparatele noastre, am început implementarea unei linii separate de producție pentru aparatele de tip vending. Această linie va avea o capacitate de producție de până la 5.000 de aparate pe an. Anul viitor, avem de gând să participăm la o expoziție în Italia și să ieșim și pe alte piețe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*