de Bogdan Fechită

Bitcoin reprezintă noua provocare a acestui deceniu. Moneda virtuală capătă tot mai mult teren în tranzacții și a început să aibă aplicabilitate și în industria de vending. Rolul bitcoin în existența noastră promite să devină curând unul major.

Mai întâi faptele: în ultimul an au fost instalate peste 200 de aparate de vending bazate pe bitcoin în toată lumea, iar numărul lor e în creștere, semn că încep să câștige teren și credibilitate. Există și cinci companii care produc astfel de aparate, cea mai mare cotă de piață fiind deținută în acest moment de Lamassu. Robocoin, Bitacces, Skyhook și Genesis1 sunt celelalte patru companii concurente.

Cum se va schimba însă vendingul tradițional odată cu apariția bitcoin? Momentan schimbările sunt minore. Unele aparate au integrat modalități de acceptare bitcoin. O companie americană a început să testeze BitSwitch, un dispozitiv care permite fiecărui distribuitor care acceptă bancnote să poată accepta și Bitcoin. Totul e într-o fază experimentală și mai e nevoie de timp, însă un lucru cert este că bitcoin a pătruns și în industria de vending.

Oportunitate sau evoluție?

Liberty Vending LLC este una din companiile care are în curs de dezoltare un sistem software care va gestiona plățile bitcoin în automate.

A avea viziune înseamnă să descoperi următorul pas făcut în tehnologie. Plata fără numerar, prin mobil sau cu cardul a devenit deja o obișnuință pentru aparatele de vending, așa că vizionarii acestei industrii încearcă să își dea seama care va fi următorul pas în dezvoltarea industriei. ”Ceea ce este unic la Bitcoin reprezintă faptul că e o monedă universală. Nu numai că sistemul este scalabil, moneda în sine este scalabilă” spune Tom Truitt, proprietarul lui Liberty Vending LLC într-un interviu acordat lui cryptocoinsnews.com.

Cum va funcționa acest sistem? Foarte simplu: pentru a cumpăra ceva, un consumator va avea nevoie de un smartphone. Va scana codul QR aferent produsului dorit din aparatul de vending, iar software-ul va transfera apoi plata Bitcoin din contul consumatorului în cel al aparatului.

”Această monedă digitală este cel mai eficient tip de valută. Bitcoinul va revoluționa operațiunile de plată din întreaga industrie. Un operator ar putea gestiona ușor și eficient peste 20,000 de aparate de la distanță în toată lumea folosind această soluție și implementarea ei în aparatele existente, cu un sistem bazat pe cloud”, adaugă același Tom Truitt.

Proprietarul Liberty Vening LLC e de părere că e foarte norocos să se poată concentra pe o industrie care are mult potențial de a îmbunătăți experiența de cumpărare a clientului. ”Există milioane de automate care folosesc tehnologii compatabile cu Bitcoin. Nu există niciun motiv ca peste 20 de ani fiecare mașină să nu aibă un hardware cu monedă cripto, la fel cum acum 20 de ani aparatele cu plată fără numerar reprezentau ceva futuristic”, încheie Tom.

Modele de aparate vending care utilizează bitcoin

Aparatele care utilizează noua monedă virtuală sunt puține și rare, însă ele pot oferi o perspectivă către viitor. Prima demonstrație cu un aparat de vending bazat pe bitcoin datează din 2012 și a fost oferit de Upstate Networks. Cum au evoluat lucrurile de atunci?

Aeguana este unul din automatele care suportă bitcoinul ca modalitate de plată. Ce surprinde la acest automat este faptul că e de dimensiuni mici și are doar 38 de kilograme. Motivul? Producătorii ei cred că monezile sunt de domeniul trecutului și se bazează mai mult pe plata prin carduri și Bitcoin. Prin urmare, automatul nu are așa multe componente mecanice, spre deosebire de aparatele tradiționale care funcționează cu monede.

Bitcoin Kinetics e o companie care mizează pe utilizarea bitcoinului în vending. Pe lângă BitSwitch, ei au lansat o mașină de spălat în valoare de 1.950$ care va fi introdusă în spălătoriile comerciale. Evident, plata se va face prin monede bitcoin.

ZaZZZ este un automat produs de American Green și se diferențiază prin faptul că comercializează, în special, marijuana, care poate fi cumpărată cu banii viitorului. Moneda virtuală a pătruns chiar și în domeniul jocurilor pentru copii, dar și în benzinării. O mașină de pinball concepută de Liberty Games funcționează pe bază de bitcoin, în timp ce două benzinării oferă posibilitatea de a-ți face plinul la mașină și să plătești cu moneda care promite să revoluționeze industria de vending.

Ce e bitcoin

Bitcoin este o rețea de plăți inovativă și o monedă digitală creată în 2009. Este un sistem de plată descentralizat, susținut de utilizatorii săi și fără o autoritate centrală sau intermediar. Bitcoin reprezintă în mare bani cash pentru internet. Se estimează că în prezent există peste 12 milioane de bitcoini, a căror valoare cumulativă este de peste 7 miliarde de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*