În acest episod vom analiza și alte aspecte interesante ale studiului ING, și anume despre înclinațiile europenilor în a folosi dispozitivele mobile la plăți sau achiziții.
Olanda este “cea mai dezvoltată” piață de plăți mobile (54% este gradul de penetrare în această țară a bankingului mobil) conform studiului internațional ING 2015 – o poziție care a mai fost deținută de ei și în precedentele două cercetări. Statele Unite se situează pe locul 2, urmate îndeaproape de Marea Britanie. În general, asimilarea în Europa (indicată de către media europeană) este mică (41%) în comparație cu SUA (50%) și Australia (44%), dar intenția de folosire în următoarele 12 luni a acestei modalități de plată în Europa este mai mare (15%) în comparație cu 9% în Australia, și 8% în SUA.
În ce privește țara noastră, aceasta se situează pe ultimul loc când vine vorba de penetrarea plăților mobile în obiceiurile populației, însă afișează alături de Italia rata cea mai optimistă de folosire (20%) în viitoarele 12 luni în obișnuințele de plată ale conaționalilor noștri.
Interesantă a fost următoarea întrebare la care au trebuit să răspundă cei întrebați, și anume: Câți din cei care au dispozitive mobile le vor folosi pentru a face plăți cu ele?
Turcia are cea mai mare cotă de piață de utilizatori de internet care folosesc mobile bankingul, sugerând că Turcia are un mare potențial de creștere. De aceea Turcia este considerată “punctul de interes” pentru plățile mobile pe viitor.
România este pe un dezonorant ultim loc la procentajul celor care au dispozitiv mobil și-l folosesc în tranzacții de plată mobile (25%), însă așteptările de utilizare a deviceurilor mobile în următoarele 12 luni pentru plata prin mobile banking este de 33%. Fiind cea mai mare rată de așteptare pe care o are o țară în acest studiu de a folosi un dispozitiv mobil pe care-l deține deja, în tranzacții de plată. Lucru de altfel normal, dacă te gândești că ai de unde să crești, atâta timp cât tu ca țară ai cea mai proastă penetrare din Europa a plăților cu dispozitive mobile. Celelalte țări participante la studiu având (cu excepția Cehiei – 39%) rate de asimilare actuale de peste 40%. Italia are cel mai optimist scenariu pentru anul 2016, un total de 78% de pătrundere a mobile bankingului în rândul populației sale, putând devansa Turcia (cu un potențial de 75% și actualul lider, Olanda, cu 71%).
Studiul lui ING atinge și latura practică, și dorește să afle cum a reușit mobile bankingul să-și ajute utilizatorii să-și îmbunătățească administrarea finanțelor.
90% dintre români, italieni și polonezi cred că le-a fost de ajutor mobile bankingul, procente mai scăzute au Luxemburg (71%) sau Austria (72%), asta probabil datorită faptului că sunt societăți ușor mai tradiționaliste. În plus, sentimentul de insecuritate în tranzacțiile financiare cu dispozitivele mobile este în continuare o problemă greu de depășit.
În ce privește “controlul asupra banilor” și “plata facturilor la timp”, acest studiu scoate în evidență faptul că 48% dintre respondenți consideră că sunt mult mai “în control” asupra banilor prin folosirea mobile bankingului, în timp ce 24% dintre ei folosesc internet bankingul mult mai puțin, iar 20-21% dintre respondenți nu mai au întârzieri la plăți sau își plătesc facturile la timp.
În ce privește efectele pozitive ale folosirii plăților prin dispozitive mobile de-a lungul anilor, studiul ne oferă o comparație între anii 2014 și 2013 din care cel mai important aspect este că 52% (în 2014) față de 44% (în 2013) sunt într-un control mai mare asupra finanțelor.
În finalul capitolului dedicat modului cum a influențat mobile bankingul managementul finanțelor europenilor, americanilor și australienilor, studiul relevă faptul că cei care au început să folosească în anul 2013 plata cu deviceuri mobile au avut un impuls pozitiv mai puternic față de 2014. Acest lucru este cel mai evident la olandezi (82% în anul 2013 față de 61% în 2014), austrieci (76% în anul 2013 față de 68% în 2014) și luxemburghezi (70% în 2013 față de 64% în 2014). Doar 3 țări din cele aflate în studiu – Germania, Belgia și Italia au „sentimente” mai puternice față de mobile banking în 2014 decât cei care au început să folosească mobile bankingul cu un an mai devreme.
-Va urma-