de Oana Mihalache

Crize economice, șocuri externe, devalorizări ale monedelor, privatizări sau naționalizări. Toate aceste schimbări sau șocuri, afectează societatea și, mai cu seamă, mediul de business. ”Ecosistemul” de afaceri se schimbă cu o rapiditate care face dificile preconizările, iar companiile încep să se adapteze schimbărilor.

Dacă unele companii fac outsourcing în alte țări, sau chiar peste hotare – prin externalizarea serviciilor, altele fac “home-sourcing” și încep să privilegieze fenomenul de telecommuting, care se referă la lucrul de acasă, sau “remote”, cum spun americanii. Mai exact, angajatul este conectat la companie prin intermediul internetului. În afară de cei care lucrează de acasă, în această categorie se mai încadrează și “angajații nomazi”, cei care lucrează din localuri, cafenele sau alte locuri.

Acest fenomen reprezintă o mare provocare pentru industria de vending, având în vedere că această industrie se concentrează în zone de business, centre de afaceri, clădiri de birouri. Mai mult, un angajat care merge zi de zi la muncă este clientul mai multor aparate de vending în fiecare zi: poate cumpăra bilete pentru transportul în comun, poate cumpăra un snack în drum spre muncă, altul chiar în companie, de la un vendomat de la locul de muncă. Va reuși această industrie să se adapteze, având în vedere că numărul de produse vândute va scădea considerabil dacă fenomenul telecommuting-ului ia amploare?

“Revoluția telecommuting”, așa cum a fost numită de unii specialiști care analizează fenomenul, se dezvoltă tot mai mult în țările emergente. Astfel, fenomenul este mai popular în regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină, în timp ce în Europa sau Statele Unite este mai puțin prezent. Țara cu cea mai mare proporție de angajați care lucrează în afara companiei este India, unde 82% dintre angajați fac asta cel puțin o dată pe săptămână, iar 57% o fac rutinier. La nivel global, un angajat din cinci lucrează de acasă frecvent, în timp ce procentul celor care fac asta în fiecare zi este de 10%.

Chiar dacă este prezent peste tot, acest fenomen este mai puțin dezvoltat în Statele Unite, unde circa 37% dintre angajați au lucrat cel puțin o dată în afara biroului, conform unui sondaj Gallup. Acest număr este de 4 ori mai mare față de cât era în urmă cu 20 de ani. Chiar dacă, în medie, lucrul în afară biroului se întâmplă pentru două zile pe lună, telecommuting-ul rămâne excepția și nu regula, notează același sondaj.

Europa, o regiune în care telecommuting-ul abia ia amploare, încă mai este privilegiată munca ”tradițională”. Țările europene cu cel mai mare număr de angajați care lucrează de acasă sunt Republica Cehă, Danemarca, Belgia, Letonia, Olanda, Estonia și Finlanda, iar la polul opus sunt România, Italia, Portugalia, Bulgaria și Malta, țări în care mai puțin de 10% dintre angajați lucrează de acasă.

Această tendință a fost favorizată de avansul tehnologic și a comunicațiilor, care permit acum oamenilor să lucreze de acasă, având nevoie doar de un calculator și de conexiune la internet. La nivel global, însă, tendința nu este uniformă: peste jumătate dintre angajații din Rusia, Africa de Sud și Argentina spun că ar lucra de acasă dacă ar avea șansa, în timp ce în țări precum Japonia, Suedia, Marea Britanie, Australia sau Canada, angajații nu sunt la fel de entuziasmați de ideea de a lucra de acasă.

În ceea ce privește consecințele pentru industria de vending, acestea ar putea fi unele vizibile, având în vedere că cei mai mulți angajați care fac telecommuting se află chiar în regiunile în care cererea este mai mare. Prin urmare, marii jucători din industria de vending ar putea pierde teren chiar în țările în care au vânzările cele mai mari, tocmai pentru că acolo este mai acut fenomenul de telecommuting.

În concluzie, ideea de telecommuting pare să câștige teren mai degrabă decât a se confrunta cu o regresie. Această tendință este susținută și de angajații care lucrează de acasă. Două treimi dintre ei, 65% spun că sunt mai productivi, având în vedere că lucrul de acasă le oferă flexibilitate și le permite să lucreze atunci când se pot concentra mai mult. Pe de altă parte, 35% dintre ei spun că nu sunt motivați să lucreze la fel de eficient atunci când nu au un manager/supervisor în preajmă, dar și pentru că familia îi distrage de la muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*