-de Oana Mihalache

Dacă putem numi o caracteristică principală a industriei de vending din ultimii ani, aceea ar fi inovația. Tehnologie wireless, mobile payments, recunoaștere facială și alte inovații au făcut din industria de vending un competitor redutabil al magazinelor de proximitate și nu numai. Cea mai recentă inovație din domeniu este tehnologia cloud, care în mod cert va schimba viitorul acestei industrii.

Folosirea tehnologiei cloud în industria de vending reprezintă, în primul rând, un avantaj pentru operatori. Cuvântul de bază care poate descrie această tehnologie este flexibilitate: stocarea datelor în cloud vine ca un substitut perfect pentru folosirea unor servere mari sau a unor calculatoare scumpe pentru activitățile specifice conducerii unei afaceri și pentru stocarea unei cantități importante de informații. Folosind un serviciu cloud, un operator poate trimite, primi și accesa informații din orice loc – are nevoie doar de un calculator normal, un smartphone sau o tabletă și de o conexiune la internet. Serverele devin redundante, la fel și extra-hardurile de memorie.

Principala modalitate prin care serviciile cloud vor schimba industria de vending are legătură cu telemetria, arată specialiștii în domeniu. Prin intermediul unui asemenea serviciu, un operator de vending va avea acces 24/7 la aparatele de vending, având astfel privilegiul de a superviza afacerea de la distanță și de a ști în orice clipă ce se petrece în aparatele de vending.

În laboratorul lui Dexter – control prin cloud

Dacă menținerea legăturii virtuale cu fiecare aparat de vending părea o sarcină complicată la începuturile acestei industrii, acum controlarea fiecărui aparat se face într-un mod centralizat. Practic, orice operator devine un mic Dexter în laboratorul său, care poate avea control total asupra afacerii sale. Mai mult, dacă va folosi un serviciu cloud de tip “web manageability”, operatorul va putea să țină sub control mașini de vending și puncte de plată din locații diverse. Acest tip de serviciu oferă date în timp real, un sistem de invantariere centralizat, management al vânzărilor, urmărirea colectării banilor în aparat, a produselor din acesta, toate aceste operațiuni fiind conectate printr-o hartă a punctelor în care se află aparatele.

Care sunt avantajele folosirii tehnologiei cloud în vending?

Mai puține pierderi

Costuri de operare mai mici

Eficiență crescută

Profituri mai mari

Practic, tehnologia cloud se traduce prin existența unui telefon inteligent în interiorul aparatului de vending, prin care se “semnalizează” informații referitoare la clienți, la stocul rămas, dar și la tranzacții. În plus, companiile de vending se pot folosi de un algoritm pentru a reține obiceiurile de consum ale clienților și istoricul tranzacțiilor, ceea ce deschide calea către o modalitate de a culege date despre care putem spune că este fără precedent în industria de vending.

Tehnologia cloud este, într-adevăr, o modalitate de a ajuta clienții și de a asigura funcționarea fără cusur a aparatelor, însă este și un util instrument de marketing, prin care clienții fac parte dintr-un joc în care miza principală e profitul. Sigur, inovațiile sunt puse în slujba profitului, însă ele ușurează, de cele mai multe ori, viața consumatorilor, având în vedere că tehnologia cloud permite servirea ireproșabilă a clienților, fără ca vreo defecțiune de ordin tehnic să intervină în procesul de cumpărare.

Prin urmare, putem spune că prin intermediul tehnologiei cloud sistemul de management al aparatului de vending devine unul “smart” – ceea ce înseamnă beneficii care transformă afacerea într-una mai eficientă și mai profitabilă. În plus, astfel poate fi salvat timp prețios atât cumpărătorilor cât și operatorilor – timpul fiind cel mai important capital al secolului, dar se poate realiza și o mai bună alocare a resurselor. Daca folosiți deja Google Docs, înseamnă că ați descoperit cu adevărat utilitatea acestui tip de servicii, care reprezintă, cel mai probabil, viitorul în materie de stocare de date și sisteme de management.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*