de Oana Mihalache
Chiar dacă ne-am obișnuit ca industria de vending să ne surprindă prin inovații care să ne uimească prin complexitatea tehnologică, tipul de produse comercializat sau felul în care îmbină activitatea de marketing cu vânzările propriu-zise, refacerea istoriei acestei industrii arată că, uneori, păstrarea tradițiilor este benefică.
Un exemplu este cel al bulk vendingului, un tip de vending care presupune comercializarea unor produse aleatorii, prin intermediul unor mașini care nu sunt operate electric, ci mecanic.
Chiar dacă reprezintă mai puțin de 1% din industria de vending la nivel global, acest tip de vending a rezistat unor decenii întregi de evoluție și noutăți în domeniu. Un nume sonor din această categorie este Vendomatic, care a devenit o adevărată afacere de familie – un obicei uzual printre cei care operează aparate de tip bulk vending. Chiar dacă la începutul afacerii, în urmă cu peste 50 de ani, aparatele au fost inițial instalate la locuința fondatorului – Barry John, acum Vendomatic a ajuns cel mai mare nume din bulk vending în partea de est a Statelor Unite.
Potrivit uneia dintre cele mai renumite reviste de profil, PlayMeter, în prezent sunt aproape 60 de nume ale unor astfel de afaceri – care fie reprezintă giganți în industria de vending, fie au rămas afaceri de familie care continuă să se dezvolte. Această listă include nume ca A & A Global Industries, Actionmatic, Big Apple Vending, The Hanna Group, Vending Supply Inc., Vendors Equipment și multe altele.
Care sunt beneficiile unei astfel de afaceri?
Ei bine, dincolo de faptul că aceste aparate se pot reinventa constant și pot fi adaptate locurilor în care sunt amplasate – mall-uri, locuri de joacă pentru copii, festivaluri, competiții sportive – sunt un mijloc bun de a oferi entertainment acolo unde el lipsește cu desăvârșire. De exemplu, un aparat de bulk vending poate fi amplasat într-un parc anost, într-o anumită parte a unui cartier sau chiar într-un magazin de proximitate. În plus, multe dintre aceste afaceri fiind afaceri de familie, și aparatele sunt gândite de multe ori ca o sursă de divertisment pentru întreaga familie – atât pentru cei mari cât și pentru cei mici. În plus, spațiul redus pe care un astfel de aparat îl are pentru produse permite ca acesta să devină atractiv prin folosirea unor culori țipătoare, a unei mari diversități a produselor, dar și a comercializării unor produse inedite.
De altfel, unul dintre cele mai mari avantaje este prețul – atât pentru consumator cât și pentru cel care deține afacerea. Un client va fi mai predispus să se apropie de un aparat care afișează prețuri mici și să investească aceeași sumă consecutiv (decât o sumă mare dintr-o dată), iar operatorul va beneficia de clienți fideli și, prin urmare, vânzări în ritm susținut.
În concluzie, putem spune că acele mici capsule, sau jucării, pe care le vedem de multe ori în aparate de vending mici, colorate și cu o formă neobișnuită, nu reprezintă de fapt un produs în sine, ci mai mult un simbol: entertainment în capsule.