-Oana Mihalache
Într-un viitor nu foarte îndepărtat, automatele de vending ar putea împânzi chiar și cele mai exotice, îndepărtate și izolate locuri. Dar cum, fără acces la electricitate? Ei bine, energia solară ar putea aduce o schimbare de paradigmă în industria de vending: e nevoie doar de paneluri solare care să încarce bateriile interne. Odată încărcate, cu energia stocată aparatul poate funcționa și trei până la cinci zile dacă este mutat într-un spațiu interior.
Beneficii: mobilitate, costuri reduse, marketing boost
Dar funcționează acest concept în practică? Răspunsul l-au dat chiar marile companii de vending: Coca Cola a lansat în mai 2014 primul aparat de vending care funcționează pe baza energiei solare, acesta fiind lansat în cadrul unui eveniment organizat de National Automatic Merchandising Association din SUA. Aparatul combină principiul convențional de tip “stack” – care descrie felul în care sunt așezate produsele, respectiv în rafturi verticale – și un sistem de stocare realizat special pentru a fi adaptat la energia solară. Aparatul nu are nevoie de nicio sursă externă de energie pentru a funcționa, ceea ce aduce beneficii importante și din punctul de vedere al mobilității: un aparat va putea fi mutat ușor dintr-un loc în altul, în funcție de program, trafic, aglomerație sau alți parametri care influențează consumul.
Compania care a venit cu acest concept – Solar Vending Energy – pregătește implementarea energiei solare în industrie încă din 2004, de când mai multe aparate au fost amplasate în Spania și Marea Britanie, pentru a testa conceptul. Gândirea strategică din spatele acestuia nu a lipsit, iar abordarea de marketing a fost una holistică: pe lângă faptul că pot vinde mâncare, băutură și alte produse, aparatele pot afișa și reclame. În plus, taxele pe profit sunt cu mult mai mici pentru operatorii care implementează acest tip de consum, având în vedere că aparatele funcționează strict cu energie regenerabilă, fiind “eco friendly”.
Go green: atunci când “eco friendly” nu mai este doar o sintagmă
Aparatele care funcționează cu energie solară nu sunt tocmai ultima găselniță în materie de vending, însă implementarea lor pe scară largă ar putea aduce importante beneficii acestei industrii, dar și consumatorilor, care – datorită faptului că operatorii plătesc mai puține taxe – vor beneficia de produse și servicii mai de calitate.
Conceptul nu a fost implementat doar punctual, marii operatori fiind convinși că acesta reprezintă viitorul industriei: gigantul de vending A&A Global Industries plănuiește să funcționeze în viitor 100% pe baza energiei solare. Proiectul măreț a presupus instalarea a 5.104 de panouri solare, care vor genera energie suficientă pentru a aproviziona 5.400 de case. Un fapt inedit este acela că marele operator susține că își va recupera investiția în energia verde în circa patru ani și că apoi va putea furniza energie timp de 25-30 de ani. Prin urmare, beneficiile de costuri sunt enorme, o motivație în plus pentru ca tot mai multe companii să își instaleze un panou solar deasupra fiecărui aparat de vending. De pildă, una dintre diviziile acestei companii susține că își va reduce considerabil emisiile de carbon, echivalentul a plantării 31.974 de acri de copaci sau al unei economii de 4.389.394 de galoane de benzină .
Dincolo de toate acestea, cel mai important beneficiu adus de folosirea energiei solare este cel pentru mediu: faptul că o companie decide sa adopte o astfel de alimentare cu energie arată că, dincolo de factorul costuri, aceasta își respectă mai mult clienții – în mod indirect, contribuie la un mediu mai curat pentru aceștia. O companie care face acest lucru va fi cu siguranță adulată de clienți, și, cel mai probabil, întotdeauna preferată în locul companiilor care aduc grave deservicii mediului. De fapt, în ultimii ani, multe produse și companii au fost boicotate din diverse motive, deci ne putem aștepta ca acest fenomen să ia amploare.
De altfel, să nu uităm un lucru: liderii din întreaga lume s-au reunit la sfârșitul anului trecut la Paris în cadrul Conferinței Națiunilor Unite – COP21 (Convention on Climate Change), care a abordat problema încălzirii globale și semnalul a fost unul clar: dacă nu reușim să menținem creșterea temperaturii globale sub 2%, viitorul omenirii ar putea fi mai scurt decât am fi crezut.