În acest episod dedicat ecodesignului abordăm inițiativa Proiectului Expand al lui European Vending Association (EVA) de a renunța la gazele fluorurate ca mijloc de răcire a automatelor de vending și trecerea către gazele naturale de refrigerare, cum ar fi CO2 sau hidrocarburile. Acest proiect a fost demarat de EVA încă de anul trecut și a fost lansat la ediția din 2015 a lui Venditalia.

Drumul spre aparate de vending mai eficiente folosind CO2

Până la sfârșitul anului 2016, proiectul EVA Expand va oferi un nou dispozitiv care le va permite aparatelor de vending care funcționează cu agenți frigorifici naturali să fie mai eficiente.

Ce este Proiectul Expand?

Proiectului va dezvolta până la sfarsitul acestui an o nouă valvă de expansiune de capacitate redusă (și controler) pentru a crește eficiența sistemelor de răcire din aparatele de vending frigorifice și sistemele de refrigerare comerciale care operează cu gazele naturale. Proiectul Expand este acum în anul de cercetare și dezvoltare finală (a unui proiect de trei ani).

De ce trebuie să renunțăm la gazele F?

Gazele fluorurate (gazele F) sunt gaze sintetice sau artificiale, care pot sta în atmosferă timp de secole și contribuie la efectul de seră creat la nivel mondial. Există patru tipuri: hidrofluorocarburi (HFC), perfluorocarburi (PFC), hexafluorură de sulf (SF6) și trifluorura de azot (NF3).

Cele mai comune gaze fluorurate sunt hidrofluorocarburi (HFC), care conțin hidrogen, fluor și carbon. Ele sunt folosite într-o multitudine de aplicații, inclusiv cele comerciale de refrigerare, de refrigerare industrială, sisteme de climatizare, echipamente pentru pompe de căldură, și ca agenți de expandare pentru spume, foc, sprayuri. Cele mai multe gaze F au un potențial relativ ridicat de încălzire globală și de a rămâne în atmosferă zeci de ani.

De ce gazele naturale de refrigerare?

Regulamentul UE pentru Gaze F din 2014 interzice utilizarea a două dintre gazele de agent frigorific cel mai frecvent utilizate în aparatele de vending – HFC R404a și HFC R134a – începând cu anul 2020 și, respectiv, 2022. Prin urmare, industria de vending trebuie să facă trecerea la gazele naturale de refrigerare, cum ar fi CO2 sau hidrocarburile.

Din cauza naturii inflamabile a hidrocarburilor, precum și a măsurilor costisitoare necesare pentru a asigura aparate de vending fără scânteie în Europa, CO2 este alegerea preferată a producătorilor europeni de vending. Deși sisteme de răcire mici care utilizează CO2 sunt disponibile în prezent; acestea sunt în general complexe, ineficiente și / sau prohibitiv de costisitoare.

Expand vă va ajuta să treceți în mod eficient la gazele naturale ca agent frigorific!

Obiectivul general al proiectului este, prin urmare, să se asigure pentru industrie atât o metodă eficientă cât și una fiabilă din punct de vedere al costurilor la efectuarea acestei schimbări necesare.

Înlocuirea, în primul rând, a capilarelor din sistemul de răcire cu un dispozitiv și controler nou dezvoltat, testele practice și constatările inițiale ale potențialelor economii de eficiență energetică, indică faptul că toate aparatele potrivite pot demonstra un câștig de eficiență semnificativ – sistemele de răcire ale aparatelor de vending prezentând un potențial de 15% de economisire a consumului de energie.

Aceste constatări potențiale impresionante nu demonstrează numai eficiența pe care un astfel de dispozitiv extrem de promițător ar putea să o aibă; împreună cu faptul că se intenționează de asemenea, ca dispozitivul să fie fabricat la un cost acceptabil, el ar putea reprezenta în mod clar un interes și o importanță masivă pentru industrie. În timp ce în prezent se află în faza de dezvoltare, dispozitivul de expansiune este programat să fie pus la dispoziție în 2017. Prin finalizarea dezvoltării și testării ciclului în 2016, dispozitivul de expansiune este programat să fie disponibil la nivel comercial în 2017.

Cine este implicat?

Rolul EVA în cadrul proiectului este de a supraveghea dezvoltarea supapei, și să asigure cea mai largă difuzare a dispozitivului în industrie. Cum EVA deține drepturile asupra aspectelor protejate ale proiectului, Membrii EVA vor beneficia, de asemenea, de acces privilegiat la informații cheie, sprijinind de asemenea după cum consideră, modul în care se va face această trecere la un agent frigorific pe bază de gaze naturale.

În plus față de EVA, dezvoltarea proiectului este realizată și coordonată de alți 6 experți cu experiență și companii de cercetare și / sau de producție din întreaga Europă: Re /genT, New Wave Innovation, Inray Solutions, Vending Marketing, Fricon, și Novum.

Proiectul Expand a primit fonduri de la Al Șaptelea Program-Cadru al Uniunii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și activități demonstrative în temeiul acordului de acordare nr. 605767.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*