La Tribunalul Vanderbijlpark din Johannesburg, au apărut două sindicate implicate în vânzarea ilegală a tichetelor de energie electrică preplătite, a anunțat The Times LIVE.

Direcția de Investigare a Criminalității, altfel cunoscută sub numele de Hawks, a arestat o femeie asupra căreia a fost găsită suma de 100 000 ZAR în numerar, 18 telefoane mobile, două laptop-uri și o listă de numere de contoare de energie electrică, acestea aflându-se la reședința ei din Vereeniging, Johannesburg.

Acest tip de activitate infracțională este cunoscută sub numele de “vending fantomă”. Lista de bunuri confiscate și suma în numerar indicând o implicare avansată în sindicatul de vending fantomă, care a devenit o problemă națională, a declarat Hawks. Cu țara afundată într-o situație sumbră privind energia electrică, acest tip de arestare vine în cel mai bun moment, a declarat Maboe Maphaka, Senior Manager al departamentului de Comercializare de Energie Electrică și Prognoză de Vânzări, Eskom.

“Ne-am intensificat eforturile de eradicare a furtului de energie electrică prin punerea în aplicare a Abordării de Conformitate a Clientului, care este implementată de Operațiunea Khanyisa”, a spus Maphaka. Vending-ul Fantomă este termenul care a fost dat pentru cumpărarea ilegală și vânzarea de energie electrică preplătită.

Compania de furnizare a energiei electrice Eskom a raportat pierderi de 350 milioane ZAR pe an din cauza vending-ului fantomă, a declarat Maphaka într-un comunicat remis mass-mediei în luna iulie a anului trecut. Problema Vending-ului Fantomă a escaladat atunci când aparatele de vending de energie electrică preplătită au fost plasate în băcăniile locale și în puncte de vânzare cu amănuntul din întreaga țară. Aparatele aveau un sistem unic care funcționează cu jetoane achiziționate de la magazinul de vânzare cu amănuntul, totuși, de atunci toate aparatele au fost retrase de pe piață.

“Contoarele nu mai acceptă token-uri de la aparatele de vending independente. În cazul în care un client a încărcat energie electrică de la contoarele independente, vom îndepărta tot creditul și îl vom deconecta de la energia electrică. Pentru reconectare, acesta trebuie să plătească o amendă”, a declarat pentru presă Eskom. În încercarea de a strivi această activitate infracțională, Eskom a lansat în 2013 în provincia Limpopo un proiect prin care monitoriza contoarele și emitea amenzi pentru achizițiile neautorizate în valoare totală până în prezent, de aproximativ 3,7 milioane ZAR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*