-Oana Mihalache
Evoluția aparatelor de vending este foarte rapidă, și pentru a ține pasul cu cele mai recente evoluții trebuie să citim în permanent noutățile care apar în domeniu. Dacă în urmă cu câțiva ani abia începeau să apară pe scară largă, acum nu ne putem imagina un loc aglomerat fără un aparat de vending de unde să ne putem cumpăra cel puțin o băutură răcoritoare. Ei bine, v-ați întrebat vreodată cât de inteligente sunt, de fapt, aceste aparate? Vending Inside vă prezintă o scurtă radiografie a inteligenței virtuale cu care sunt ele dotate.
Scanner integrat: cum funcționează ”citirea” monedelor
Dacă la începuturile lor, aparatele de vending nu puteau da rest, acum nu doar că fac asta, dar acceptă monede, bancnote, dar și carduri. Pentru a face diferența între diferite bancnote, ele fac ceva ce mintea umană, de pildă, nu poate face: le disting pe baza observării diferitelor caracteristici, în urma unei scanări optice. Fotocelulele sau camerele digitale miniaturale din aparat folosesc imagini ale bancnotei inserate pentru a le identifica pe baza unor inscripții. De asemenea, tot ele verifică dacă monedele sau bancnotele sunt reale.
De exemplu, unele aparate folosesc scanere cu lumină ultravioletă pentru a verifica dacă unele bancnote sunt reale, mai ales în cazul celor care conțin cerneală fluorescentă, care strălucește în lumină ultravioletă. Monedele sunt verificate pe baza proprietăților fizice, operațiune care este imposibilă pentru om. Unele aparate folosesc o tehnologie avansată care le permite chiar să determine compoziția chimică a unei monede.
Conectarea la internet – furnizarea datelor de la distanță
Dacă, bunăoară, verificarea aparatelor de vending se făcea fizic, prin controale regulate ale furnizorilor care verificau gradul de alimentare al acestora, acum se face printr-o simplă conexiune la internet.
Mai exact, aparatul de vending este conectat prin wireless la un device al operatorului și transmite date în timp real: de la nivelul de aprovizionare cu produsele, până la gradul de aglomerare al zonei, istoricul vânzărilor, până la alte detalii care țin strict de marketing. De exemplu, aparatele care au integrate tehnologia de recunoaștere facială pot transmite multe date despre consumatori – de la date socio-demografice până la obiceiuri de consum, comportamentul în timpul achiziționării, starea clientului în timpul cumpărării unui anumit produs. Sigur, acest din urmă procedeu este realizat doar în cazul aparatelor care sunt dotate cu senzori de detectare a emoțiilor, care nu sunt atât de rare pe cât am crede.
O altă găselniță care ușurează depotrivă munca operatorilor și a clienților este cea a aparatelor care acceptă comenzi fără a fi atinse. Acestea par că ating o nouă treaptă a conceptului de smart vending machine, prin simplul fapt că acceptă comenzi vocale sau au senzori care detectează mișcarea și ”intuiesc” practic comanda clientului. O altă variantă este acceptarea comenzilor date prin mesaje de pe telefoanele mobile, un procedeu foarte la îndemână pentru cei care se grăbesc și nu vor să facă o oprire mai lungă de 2-3 secunde în fața aparatului, suficient doar cât să-și ridice produsul.
Inteligența artificială a aparatelor de vending, un nou nivel
Chiar și cei care au o viziune mai sceptică cu privire la noile tehnologii ar fi cel puțin curioși de conceptul unui aparat care refuză să onoreze comanda unui client dacă detectează că acesta ar avea un istoric medical controversat sau dacă ar trebui să urmeze o dietă mai strictă. Apoi, faptul că utilizatorii se pot loga la unele mașini prin intermediul telefoanelor mobile, uneori prin tehnologia Bluetooth, face procesul de cumpărare mai ușor, mai intuitiv, mai operativ.
Este foarte posibil ca în câțiva ani să nu mai recunoaștem aceste aparate: forma lor probabil că va rămâne aceeași, însă tehnologiile de tip smart le va face de nerecunoscut.